Verdidebatt

En artig observasjon om oljepris

Jeg så at oljeprisen sank i dag, selv om lagrene av olje er blitt redusert.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Enkel økonomisk teori sier at det er et forhold mellom tilbud og etterspørsel. Når tilbudet er lavt, og etterspørselen høy vil prisene stige og vice versa. Det er jo ganske logisk.

Etterspørselen etter olje er rimelig konstant, men stiger litt hvert år. Nå har tilbudet minket og oljeprisene har likevel falt. Hvordan kan dette henge sammen?

"– Jeg synes dette er litt rart, og stusser litt på hvorfor oljeprisen faller så mye, når lagrene faktisk faller mer enn forventet, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets, til E24."

Det er ikke så veldig rart. Det viser bare hvordan oljeanalytikere tenker. De har lært seg å se om en kurve er over eller under null. Så har de også lært seg å se på den deriverte, altså om stigningstallet er positivt eller negativt, tror jeg. Så er det noen som har lært å se på den annen deriverte også, dvs tendensen - eller bedre, vendepunktet. Så er det noen få som har lært å se videre.

Her ser det ut til å ha glippet allerede etter første ledd. Er det en gjeng med jyplinger vi har fått inn i den bransjen, eller en gjeng med miljø-økonomer?

Nå skal det også sies at mye i markedet går på rykter. Det kan jo være at de har hørt noen rykter som tilsier noe annet. Men det er jo litt rart så lenge Saudi-Arabia produserer på full speed. Hvorfor skal de være interessert i å selge oljen sin billig på langt sikt? De har ikke uendelige ressurser de heller.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt