Verdidebatt

Flyktningeforliket 2.0

Sannhetens øyeblikk

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I fjor sommer inngikk flertallet på Stortinget forlik om hvor mange flyktninger som kan bli tatt imot i Norge de tre nærmeste årene. Vi er nå i det første av disse årene. Flertallet samlet seg om 8500 personer. Hittil i år har det kommet svært på flyktninger pga streng grensekontroll i våre naboland. Nå er tiden kommet for at Norge kan vise at velviljen man viste ved å bestemme seg for 8500 var alvorlig ment.

Det har vært en uttalt målsetting å hjelpe flyktninger der de er. Nå er dette arbeidet gjort. Libanon er sprengt for lenge siden. En allerede ustabil stat har fått for store byrder å bære. I likhet med andre land i området har Libanon stengt sine grenser for flyktninger, og de som ikke lenger kan bo i sine hjem i Syria og Irak er på intern flukt i urolige omgivelser.

Samtidig har vi flyktningene i Tyrkia som våre samarbeidspartnere i Schengen har inngått en avtale med. Her er det prekære forhold for mange. Det er liten grunn til å tro at det er bedre i Tyrkia enn i Libanon. Samtidig har man en tilsvarende krise i Hellas som også har stengt sin grense mot nord for å kunne håndtere de som allerede har kommet.

Når vi ser på utviklingen i Syria nå er det skjellig grunn til å tro at krigen ikke vil vare evig. Hvor lang tid det ennå vil gå vet ingen, men det er rimelig å tenke seg at den ene eller annen front vil vinne frem innen en viss tid. Dette vil bety at repatrieringen vil starte, først fordi internt fordrevne, men også for de som har valgt å flykte til Europa. Innen overskuelig tid vil derfor krisen begynne å kulminere.

I mellomtiden har Norge mottaksplasser stående ledige, beredskapsbevilgningene er gjort. Nå er det ikke lenger noe som hindrer oss i å gjennomføre. Risikoen for at vi skal få for store byrder er nå så redusert at det er forsvarlig å ta fatt på oppgaven med å redde de som trenger det mest. Ja, vi er til og med i den situasjon at vi kan screene flyktninger slik at det er kristne som passer med vår kultur som kommer hit. Endelig kan Stortingets vedtak gå i oppfyllelse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt