Verdidebatt

HEF, livssyn eller livsløgn?

Hvorfor tier HEF ihjel temaer?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Undertegnede er en av de få som har kaste  seg frempå med livssynskritikk av HEF.  HEF er som navnet sier et etikk-livsyn og det er muligens noe tabu å kritisere de som er utover det normale opptatt av etikk.

For å kritisere etisk høyverdige og etisk velmenende mennesker er kanskje litt unormalt? Eller det slik at disse mennesker kan det nødvendigivs ikke være så mye galt med? Jeg har en mistanke om at Fragell/Gule/Søderlind vil hevde at Bratlie er ikke seriøs nok til å avgi et tilsvar, men det kan jeg ikke vite med sikkerhet. Kanskje de ikke har tid? Men de har åpenbart tid nok til andre åpenbart marginale problemstillinger inne etikk i samfunnet så jeg forstår det ikke det helt heller.

Jeg heller mer til en mistanke om de er lite vant med livssynskritikk av egen posisjon. Muligens mener de at egne posisjoner og egne temaer er så selvforklarende åpenbare at alternativene i deres øyne er dumme, tilbakestående, unødvendige og uverdig. Litt mer i retning av fordommer, sett med mine øyne.

For HEFs tematikk går på autopilot, dvs. livssynskritikk av andres livssyn og andres etikk. Lite, om noe har endret seg i alle de årene jeg har fulgt med på HEFs aktiviteter i det offentlige rom.  Det er de samme argumentene rundt temaet: Frihet fra livssyn og livssynsfrihet. I disse tider er kanskje på tide vurdere det siste? Og kanskje reflektere litt over relasjon mellom stat og livssyn? Dvs. statsmaktens lover er ikke et nødvendigvis et uttrykk for en god etikk.

Siden HEF er finansiert med over 80% over statstilskudd fremstår hele organisasjonen mer som et statbetalt organ for relgionskritikk enn som et genuint livssyn der medlemmene samles om noe felles og man arbeider for noe genuint etisk høyverdig på samfunnets sekulære arenaer.

Dette er åpenbart nyttig for deres meningsfeller på Storting, departementene og stats-byråkratiet. Jeg antar SV, der marxismens kulde og grå skygger forsatt kan merkes, er glade for drahjelp av HEF.

Men uansett hva HEF måtte mene er det mer enn merkelig at de er usynlige der etisk refleksjon er nødvendig og der mangel på etisk refleksjoner er dramatisk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt