Sverre Avnskog

227    7615

I dag fikk jeg vite mye nytt om ramadan!

Der jeg underviser, finnes det svært mange muslimer. For tiden har de ramadan, og får bare spise og drikke mellom ca kl 23 og 02. Men ramadan er så mye mer enn bare faste, fortalte en av dem meg. Det handler også om å tilgi og søke tilgivelse.

Publisert: 17. jun 2016 / 1120 visninger.

Man lærer så lenge man lever, heldigvis! Og da tenker jeg på meg selv! Personen jeg snakket med, synes det var litt synd at det kanskje har dannet seg et litt feil inntrykk av ramadan blant mange nordmenn. For det første kunne hun fortelle at blant mange muslimer så praktiseres fasten svært lempelig. Gravide, ammende, syke og folk med helseproblemer har ingen problemer med å få slippe fasten. Og blant de mer liberale, er man heller ikke så strenge i praktiseringen av reglene, dersom noen får problemer med å gjennomføre fasten i sin strengeste form.

Og fasten er bare en del av ramadan, kunne kvinnen fortelle. Den har jo et fint formål i seg selv, at man skal solidarisere seg med de som er fattige og ikke har mat og drikke, og like viktig er det indre, religiøse livet i denne perioden. Man skal i korthet be for alle dem man har hatt konflikter med, og dem man har såret eller blitt såret av. Det er nærliggende å se en parallell til Jesu ord i Bregprekenen om at dersom man vil ligne Gud, må man be for, tilgi, miskunne og elske sine fiender.

Bønnelivet og det indre "opprydningsarbeidet" for å søke fred og forsoning, er altså svært viktig for mange muslimer og bønner om fred og forsoning for hele verdenssamfunnet er også et viktig innhold.

For noen år siden, hadde vi noen muslimske naboer. Hvert år kom de med mat til oss for å dele sine goder med oss, som en del av feiringen av at fasten var over. Så vi fikk gjerne en stor gryte med ris, grønnsaker og lammekjøtt eller kylling. Riktig velsmakende.

Det er viktig for oss nordmenn å få kjennskap til hvordan andre religioner praktiseres. Og det er mange elementer i islam som ligner til forveksling på kristendommens tanker om fred, kjærlighet og tilgivelse.

Rett bør være rett! Det er lett å forstå at mennesker som praktiserer denne typen islam, hevder at terrorister som begrunner sine drap med islam, står for en helt annen religion, og misbruker islam.

Men dessverre er det jo en realitet at det finnes ulike retninger som alle påstår å praktisere den eneste rette tro. Så det jeg her skriver, skal ikke oppfattes som noe forsøk på å bortforklare terroren. Men jeg synes det er svært viktig at vi er klar over at det også finnes en kjærlig og forsonende utgave av islam, som praktiseres av mange nordmenn.

Sverre Avnskog

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Dag-Ivar Rognerød

1 innlegg  188 kommentarer

Svinnende forkynnelsestradisjon?

Publisert over 2 år siden

Dessverre er  hele denne religonen med sin tradisjoner, som må ha hatt innslag av en fredelig og forsonende forkynnelse, i dag i sterkt krympende fasong. Det kan man forstå i det lys at 80% av alle moskeer i USA kontrolleres av Brorskapet, som blir opplyst i en amerikansk avis, der en konvertitt til kristendom appellerer til den kommende amerikansk president at amerikanske muslimer må bli sterkt ansvarliggjort på all terror som skjer i deres religions navn.

   Dette så lenge disse handlingene kan tilbakeføres til noe som faktisk uttalles i moskeer og menigheter.

   Brorskapet er det sunnimuslimske kontrollapparatet bak kulissene med tilknytning til stormakten Saudi Arabia, som er doktrinært sete for den fundamentalistiske wahabismen (1979-). Er det rett å tale om en helt verdensreligion som er tatt som gissel av stormakter, som svært mange av meningsmann ikke har kunnskap om, og kanskje helst ikke vil  høre så mye om?

   Mennesker har jo alltid ønsket å gjøre det beste ut av sin egen livssituasjon.

Svar
Kommentar #2

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Kampen mellom makten og de nytenkende

Publisert over 2 år siden
Dag-Ivar Rognerød. Gå til den siterte teksten.
Dessverre er hele denne religonen med sin tradisjoner, som må ha hatt innslag av en fredelig og forsonende forkynnelse, i dag i sterkt krympende fasong. Det kan man forstå i det lys at 80% av alle moskeer i USA kontrolleres av Brorskapet, som blir opplyst i en amerikansk avis, der en konvertitt til kristendom appellerer til den kommende amerikansk president at amerikanske muslimer må bli sterkt ansvarliggjort på all terror som skjer i deres religions navn.

Jeg vil tro at utviklingen innen islam vil ligne mye på den som kristendommen har gjennomgått og fremdeles gjennomgår.

Det religiøse maktapparatet vil forsøke å opprettholde sin makt til å definere hva som er rett tro, mens liberale nytenkere vil forsøke å utvikle en tro som bedre samsvarer med den generelle utviklingen av menneskerettigheter, demokrati, frihet i tanker og gjerninger og toleranse overfor andre.

Jeg er personlig ikke så pessimistisk i forhold til hvordan utviklingen vil bli i fremtiden. Jeg synes man ser veldig gode eksempler på det i Norge. Norske muslimer ser ut til å utvikle en religiøs forståelse som bygger på moderne verdier og forkaster mer og mer av de gamle dogmene og trospåbudene.

Ja, vi ser en akutt krise mellom vesten og enkelte islamistiske terrororganisasjoner i vår tid, men jeg er overbevist om at disse organisasjonene vil nedkjempes og miste oppslutning i løpet av relativt få år.

Dessverre klarer de å tiltrekke seg voldelige og brutale mennesker fra hele verden, som tiltrekkes av tanken på makt, råskap og krig.

Men menenskeheten har vist før at den siviliserte og demokratiske delen av verden vinner frem og overvinner de onde kreftene.

Det har skjedd i vår del av verden, og det vil skje også i andre deler av verden. De gode vinner, de onde taper.

Mvh Sverre

Svar
Kommentar #3

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3973 kommentarer

Vekkelse ?

Publisert over 2 år siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.
Man skal i korthet be for alle dem man har hatt konflikter med, og dem man har såret eller blitt såret av. Det er nærliggende å se en parallell til Jesu ord i Bregprekenen om at dersom man vil ligne Gud, må man be for, tilgi, miskunne og elske sine fiender.

Bønnelivet og det indre "opprydningsarbeidet" for å søke fred og forsoning, er altså svært viktig for mange muslimer og bønner om fred og forsoning for hele verdenssamfunnet er også et viktig innhold.

Du får det til å se ut som om Islam er en kristen religion.

Men kanskje foregår det på sikt, en indre kristen vekkelse blandt norske muslimer nå. Ingen ting hadde vert bedre enn det.

Svar
Kommentar #4

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Hmmm..... vel.....

Publisert over 2 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.
Du får det til å se ut som om Islam er en kristen religion.

Men kanskje foregår det på sikt, en indre kristen vekkelse blandt norske muslimer nå. Ingen ting hadde vert bedre enn det.

jeg vil vel ikke dra det så langt som at det foregår en kristen vekkelse innen islam. Men jo mer jeg snakker med muslimer face to face skjønner jeg at mange av dem bygger på verdier som til forveksling ligner de beste kristne verdiene.

Tilgivelse, nestekjærlighet, toleranse og fred mellom menneskene ser for meg ut til å være verdier alle mennesker bygger på, når de søker det gode i livet, om de så er muslimer, kristne, humanetikere, eller hva det nå måtte være.

Det gode mennesket søker de gode verdiene! Det erfarer jeg igjen og igjen i mitt møte med mennesker fra ulike deler av verden!

Mvh Sverre

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tore Olsen kommenterte på
NRK med kraftig underdrivelse og slagside om rakettangep fra Gaza
6 minutter siden / 1410 visninger
Toril Søland kommenterte på
Når man kaster "et bein" til flokken.....
19 minutter siden / 178 visninger
Sigmund Svarstad kommenterte på
Kan kristne drive vitenskap?
22 minutter siden / 286 visninger
Toril Søland kommenterte på
Når man kaster "et bein" til flokken.....
25 minutter siden / 178 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
25 minutter siden / 1712 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
Aborttallene har aldri vært lavere
25 minutter siden / 293 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
26 minutter siden / 1712 visninger
Ben Økland kommenterte på
Populismens forenklinger
29 minutter siden / 7051 visninger
Christian Jebsen kommenterte på
Populismens forenklinger
33 minutter siden / 7051 visninger
Stefan Bonkowski kommenterte på
Kan kristne drive vitenskap?
37 minutter siden / 286 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
NRK med kraftig underdrivelse og slagside om rakettangep fra Gaza
37 minutter siden / 1410 visninger
Les flere