Verdidebatt

I dag fikk jeg vite mye nytt om ramadan!

Der jeg underviser, finnes det svært mange muslimer. For tiden har de ramadan, og får bare spise og drikke mellom ca kl 23 og 02. Men ramadan er så mye mer enn bare faste, fortalte en av dem meg. Det handler også om å tilgi og søke tilgivelse.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Man lærer så lenge man lever, heldigvis! Og da tenker jeg på meg selv! Personen jeg snakket med, synes det var litt synd at det kanskje har dannet seg et litt feil inntrykk av ramadan blant mange nordmenn. For det første kunne hun fortelle at blant mange muslimer så praktiseres fasten svært lempelig. Gravide, ammende, syke og folk med helseproblemer har ingen problemer med å få slippe fasten. Og blant de mer liberale, er man heller ikke så strenge i praktiseringen av reglene, dersom noen får problemer med å gjennomføre fasten i sin strengeste form.

Og fasten er bare en del av ramadan, kunne kvinnen fortelle. Den har jo et fint formål i seg selv, at man skal solidarisere seg med de som er fattige og ikke har mat og drikke, og like viktig er det indre, religiøse livet i denne perioden. Man skal i korthet be for alle dem man har hatt konflikter med, og dem man har såret eller blitt såret av. Det er nærliggende å se en parallell til Jesu ord i Bregprekenen om at dersom man vil ligne Gud, må man be for, tilgi, miskunne og elske sine fiender.

Bønnelivet og det indre "opprydningsarbeidet" for å søke fred og forsoning, er altså svært viktig for mange muslimer og bønner om fred og forsoning for hele verdenssamfunnet er også et viktig innhold.

For noen år siden, hadde vi noen muslimske naboer. Hvert år kom de med mat til oss for å dele sine goder med oss, som en del av feiringen av at fasten var over. Så vi fikk gjerne en stor gryte med ris, grønnsaker og lammekjøtt eller kylling. Riktig velsmakende.

Det er viktig for oss nordmenn å få kjennskap til hvordan andre religioner praktiseres. Og det er mange elementer i islam som ligner til forveksling på kristendommens tanker om fred, kjærlighet og tilgivelse.

Rett bør være rett! Det er lett å forstå at mennesker som praktiserer denne typen islam, hevder at terrorister som begrunner sine drap med islam, står for en helt annen religion, og misbruker islam.

Men dessverre er det jo en realitet at det finnes ulike retninger som alle påstår å praktisere den eneste rette tro. Så det jeg her skriver, skal ikke oppfattes som noe forsøk på å bortforklare terroren. Men jeg synes det er svært viktig at vi er klar over at det også finnes en kjærlig og forsonende utgave av islam, som praktiseres av mange nordmenn.

Sverre Avnskog

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt