Andreas Nordli

Leder i Ungdom i Oppdrag
10

Kjære norske pensjonister i Spania

Dette er et brev til dere kristne pensjonister som enten har flyttet til Spania, eller som vurderer å flytte til Spania.

Publisert: 16. jun 2016

Dere har jobbet et helt liv og avtjent deres samfunnsplikt og borgerplikt på fortreffelig vis. Mange av dere er slitne og er ferdig med både arbeidsliv, regnvær og kulde – og å bære ansvar for mer enn sine egne nærmeste. Mange av dere har vært søndagsskolelærere, ledet utallige møter på bedehuset og sittet i menighetsråd. Tiden for å yte er over. Nå skal dere nyte. Og det ønsker dere å gjøre under solen varme stråler på Spanias kyst. Dette unner jeg dere.

Et helt arbeidsliv er tilbakelagt. Tidsklemma er over og friheten ankommet. Og jeg vet at mange av dere spaniafarere føler dere slitne – ja endog utslitte. Det er kanskje ikke dere utslitte som jeg først og fremst skriver til. Jeg skriver til dere som fortsatt har litt energi på lur, til dere som egentlig har kapasitet til å gjøre mer enn å bare gå på fjellturer, polere bilen med spanske skilter og dra på gruppereiser både her og der.

Kjære alle flotte kristne nordmenn som bor i Spania eller som vurderer å flytte til Spania; dere får ha meg unnskyldt. Jeg mener på ingen måte å gi dere dårlig samvittighet eller kritisere valget dere har gjort. Likevel; la meg få si akkurat det jeg føler og tenker: Jeg skulle ønske noen av dere kunne gjort noe annet enn å bo i Spania. Jeg skulle ønske flere av dere kunne melde dere til tjeneste i misjon.

Dere har livserfaring, kompetanse og evner som vi yngre ikke har. I Guds rike er det bruk for deres talenter, vurderinger og livserfaring! Ikke tenk at dere er oppbrukt og utbrukt. Det er nemlig ikke sant.

Derfor vil jeg foreslå følgende:

Istedenfor å flytte til Spania, vil du vurdere å flytte til Tyrkia? Eller Jordan? Eller Marokko? Eller et annet muslimsk land? Mange av Ungdom i Oppdrags kirkeplantingsteam i den muslimske verden opplever at mennesker kommer til tro på Jesus. Ja, enkelte steder er det mange muslimer som kommer til tro. Du trenger ikke være en superevangelist for å kunne være med i et kirkeplantingsteam i en by i Midtøsten eller Tyrkia. Du trenger å kunne litt engelsk, lære deg noen gloser arabisk, ikke være redd for å bli kjent med nye mennesker og på enkelt vis snakke om troen din med muslimer som er i ferd med å bli kjent med Jesus, gjerne over en kopp te på en fortausrestaurant. Alt dette kan du gjøre med lave skuldre.

Du har grått hår. Du har rynker på haken og kanskje grevinneheng. I mange land er dette ærefulle tegn på modenhet. Det gjør at du får respekt i muslimske kulturer. Og respekten gjør at du blir lyttet til. Hva om du kunne låne stemmen din til Jesus, og la evangeliet formidles relasjonelt og vennskapelig til muslimer som er interessert i å høre hva du har å si? Min erfaring er at de fleste muslimer ønsker å snakke med deg om din tro, i hvert fall så lenge du vil være en venn som og kan lytte til hva dine nye bekjentskaper har å fortelle.

Du kan fortsatt bo i varme strøk. Men istedenfor å gå i den lokale norske kirken hvor dere spiser vafler, så kan du bli del av et internasjonalt team som planter kirker i en by hvor det ikke finnes noe kirkebygg. Istedenfor for å synge fra Norsk salmebok, Sangboken eller fra norske tekster på som vises på kirkeveggen, kan du synge sanger du aldri har hørt før – på tyrkisk eller arabisk – med mennesker som kanskje hørte evangeliet for første gang for to måneder siden. Og de hørte evangeliet fordi de ble kjent med en norsk pensjonist som hadde flyttet inn i nabolaget, en som hadde tid til å drikke te og kunne vise dem hvem Jesus er.

Jo, jeg vet Gud kan bruke dere i Spania. Og jeg vet mange av dere utgjøre en forskjell der dere er. Brevet mitt handler ikke om dette. Dette er bare et enkelt spørsmål om du vil be til Gud og spørre om du heller får lov å flytte til et muslimsk land og bli en del av et kirkeplantingsteam på steder hvor det knapt nok finnes kristne? Det er nemlig slik at høsten er moden og arbeiderne få.

Hver dag leser jeg Lukas 10,2 og ber Herren om at han skal kalle flere arbeidere til sin høst. Det siste året har jeg særlig bedt om at Herren skal kalle norske pensjonister til å reise til Tyrkia. Og Jordan. Og Marokko – for å være med å plante menigheter. Og hvis du opplever Gud sier ja, ta kontakt med meg, så skal jeg hjelpe deg med å finne et passende team i en passende solrik by som og har sandstrand og turmuligheter. Jeg kan og hjelpe deg med å finne et kurs du kan ta som vil lære deg det du trenger for å kunne trives og oppleve at du gjør en god jobb.

Håper å høre fra deg.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Terje Johs. Johansen

26 innlegg  1906 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Andreas Nordli. Gå til den siterte teksten.
Istedenfor å flytte til Spania, vil du vurdere å flytte til Tyrkia? Eller Jordan? Eller Marokko? Eller et annet muslimsk land?

Høres sikkert veldig flott ut, men vil du disse stakkars pensjonistene til livs? Å gå med evangeliet er et kall hvor Herren selv åpner dørene. Her gjelder det ikke hva man har lyst til, men hva arbeidgiveren Jesus vil. I slike land du peker på er det strengt forbudt å vitne om Jesus på gater og streder. Her trengs det mer visdom til en så. Jeg tror på å bombadere disse landene med tv sendinger og radio sendinger før man slipper til en skare pensjonister som kanskje blir satt i fengsel eller drept. Disse menneskene står ikke akkurat med vidåpne armer og tar deg i mot, og i hvertfall ikke hvis det kommer noen med rullatorer og stokker. Jeg tror du skal spørre noen yngre til dette oppdraget.

Kommentar #2

Kåre Kvangarsnes

16 innlegg  932 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Enig med kommentaren til Johansen. Innleggsforfatterens synspunkter minner meg i om all diskusjonen om enkelte kristnes orginasjoners/menigheter iver etter å drive sosial kontroll overfor andre medkristne som har blitt debattert også her på Verdidebatt. Men i sin ytterste konsekvens er nok innlegget også etter min mening uttrykk for en tendens til å se på kristendommen som en lovreligion hvor hovedfokus ligger på du bør og du skal, hva du kan gjøre for Jesus, i stedet for å  fokusere mer på og hvile i hva Jesus har gjordt for deg. Ellers er det vel rikelig anledning for de som føler seg kallet å drive misjon overfor muslimer,ikke minst her hjemme, men jeg vet ikke om det skjer i større grad her heller. Som en tidligere biskop skrev her nylig på Verdidebatt, er det nærmest tabu å misjonere blant muslimer.

Kommentar #3

Kjell G. Kristensen

93 innlegg  13843 kommentarer

Og for all del...

Publisert over 3 år siden
Terje Johs. Johansen. Gå til den siterte teksten.
Her gjelder det ikke hva man har lyst til, men hva arbeidgiveren Jesus vil. I slike land du peker på er det strengt forbudt å vitne om Jesus på gater og streder.

Så er det vel strengt tatt ingenting å vitne om heller... om man ikke skal ta en spansk en og vitne falskt?

(Joh.5.37:Ja, Far som har sendt meg, har selv vitnet om meg. Hans røst har dere aldri hørt, hans skikkelse har dere aldri sett...)

Kommentar #4

Tore Olsen

22 innlegg  5415 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Andreas Nordli. Gå til den siterte teksten.
Hver dag leser jeg Lukas 10,2 og ber Herren om at han skal kalle flere arbeidere til sin høst. Det siste året har jeg særlig bedt om at Herren skal kalle norske pensjonister til å reise til Tyrkia. Og Jordan. Og Marokko – for å være med å plante menigheter. Og hvis du opplever Gud sier ja, ta kontakt med meg, så skal jeg hjelpe deg med å finne et passende team i en passende solrik by som og har sandstrand og turmuligheter. Jeg kan og hjelpe deg med å finne et kurs du kan ta som vil lære deg det du trenger for å kunne trives og oppleve at du gjør en god jobb.

Håper å høre fra deg.

Med livet som innsats! Det drepes en kristne kontinuerlig - og du unner ikke kristne pensjonister en fredelig siste ferie?

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere