Verdidebatt

Mindreårige asylsøkere ofre for menneskehandel og sexsalg

En rapport fra "Institutt for samfunnsforskning" avslører i dag at et stort antall mindreårige som kommer til Norge som asylsøkere i realiteten er ofre for menneskehandel og utsettes for grove overgrep i Norge. Det er snakk om hundrevis av barn.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Rapporten omtales i Dagbladet i dag, og det er definitivt ikke hyggelig lesning. Rapporten er laget på oppdrag av Redd Barna og avslører at Norge ofte er hjelpeløse når det gjelder å hjelpe disse barna, som tvinges av kriminelle både til å stjele og å prostituere seg. Ofte avdekkes ikke forholdene, av og til forsøker myndighetene å hjelpe dem unna bakmennene uten å lykkes, mens mange overhode ikke får hjelp i det hele tatt.

Det er meget foruroligende at myndighetene ikke følger opp de mindreårige asylsøkerne på mottakene bedre enn i dag, og mange forvinner rett og slett uten at noen vet noe om hvor det er blitt av dem. De mindreårige er de aller mest sårbare asylsøkerne, og det burde ikke være akseptabelt dersom grov utnytting skjer i Norge!

Forskerne skriver følgende, i følge artikkelen i Dagbladet:

"Det var fra januar 2012 til juni 2015 mistanke om menneskehandel i 139 saker med mindreårige. 52 av sakene er blitt formelt bekreftet - av disse ble fire av ofrene, gjennom asylprosessen hos UDI, avslørt som over 18 år.

Av de bekreftede sakene går det fram at utnyttelsen av mindreårige menneskehandelofre svært ofte skjer her i Norge, ifølge Redd Barna-rapporten: I 15 av de bekreftede sakene fortalte barna om utnyttelse i utlandet - mens utnyttelsen i 34 av sakene foregikk i Norge.

De norske ofrene kommer hovedsakelig fra tre områder:

• Fire av ti kommer fra land i Afrika sør for Sahara, hovedsakelig er dette jenter som utnyttes til sexsalg.
• Den nest største gruppa kommer fra Øst- og Sentral-Europa, både gutter og jenter - som utnyttes både til prostitusjon, tyveri og kriminalitet.
• Den tredje betydelige gruppa er gutter fra Nord-Afrika og Midtøsten, som tvinges til narkotikasalg og annen kriminalitet."

Dessverre er dette et eksempel på at ikke alle som kommer til Norge, kommer hit av fri vilje, eller med gode hensikter. Noen er dessverre ofre for menneskehandel av kyniske bakmenn som utnytter mindreårige til stjeling og sexovergrep.

Sverre Avnskog

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt