Morten Eriksen

6    0

Funksjonshemmede bakerst i bistandskøen

Funksjonshemmede er overrepresentert blant verdens aller fattigste og er blitt oversett i internasjonal bistand

Publisert: 1. jun 2016 / 644 visninger.

Morten Eriksen. Daglig leder 
Atlas-alliansen

Arnt Holte. Generalsekretær Norges blindeforbund. Styreleder Atlas-alliansen

(Arnt Holte)

.Mussa Chiwaula i ­Malawi forteller en historie om hvordan han kunne ha mistet livet, samtidig som han fikk det. Hans mor fikk høre: «Du må kvitte deg med gutten – sørg for at han dør.»

Det lille barnet med en funksjonsnedsettelse lever og er i dag en flott voksenperson, som kjemper funksjonshemmedes sak i Malawi.

«Onde krefter». En krøpling er alltid et dårlig varsel – et tegn på onde krefter. Dessuten er et poliorammet barn bare til bry for foreldrene. De krever masse stell, og kan ikke gjøre nytte for seg». Selv om det er lenge siden, og selv om moren hans ikke fulgte de «gode» rådene fra slektningene sine, er det fortsatt vanskelig å tenke på at han aldri hadde fått vokse opp hvis ikke moren var en tøff kvinne som nektet å la seg påvirke av ytre press. Mussas historie er rystende, men langt fra unik. Om lag én milliard av verdens 7,4 milliarder mennesker lever med nedsatt funksjonsevne, og mer enn 80 prosent av dem bor i fattige land (ifølge Verdensbanken).

Dette er den virkelig store utfordringen for norsk bistand nå: Tydeligere fattigdomsorientering, tydeligere prioritering av de mest marginaliserte. Hilde Frafjord Johnson mener vi står ved et veiskille og lager derfor en egen utviklingsmelding. Vet hun at funksjonshemmede er blant de mest utestengte og marginaliserte? Og at funksjonshemmedes organisasjoner har svært vanskelige kår?

Bakerst. Funksjonshemmede er overrepresentert blant verdens aller fattigste, og har blitt oversett i internasjonal bistand. Funksjonshemmede stiller bakerst i køen for helsetjenester, ­utdanning og andre grunn­leggende rettigheter.

Ofte får funksjonshemmede ikke betalte jobber og mange ­lever et liv i isolasjon.  Funksjonshemmede kvinner og jenter har større risiko enn andre kvinner for å bli utsatt for vold og seksuelle overgrep. Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk dør 1,2 millioner funksjonshemmede hvert år på grunn av fattigdom og underernæring.

Action Amos, også fra Malawi, kan fortelle en liknende historie om stigmatisering. Han var 19 år da han plutselig falt om i et bryllup. Foreldrene ville ikke at han skulle tas med til sykehus, fordi de trodde naboer eller slektninger hadde kastet en forbannelse over ham.

«De tok meg med til en hekse­doktor som ga meg medisiner som skulle brukes i badevannet. Deretter fulgte anfall etter anfall, og jeg ble tvunget til å spise ulike retter som skulle hindre fråding i munnen. Ingenting hjalp. Jeg holdt også på å få ødelagt skolegangen på grunn av anfall. Men heldigvis traff jeg en professor som stilte diagnosen epilepsi og sørget for at jeg fikk medisiner.»

Sterke. Mussa Chiwaula og Action Amos er sterke personer og aktive forkjempere for funksjonshemmedes rettig­heter. Mussa er leder for SAFOD, fellesorganisasjonen for funksjonshemmede i det sørlige Afrika. Action er leder for FEDOMA, fellesorganisasjonen i Malawi. Begge demonstrerer gjennom sine liv at det er mulig å bryte stigma.

Begge organisasjonene har i en årrekke samarbeidet med norske­ organisasjoner og fått støtte fra Norad. Men de og andre opp­lever at støtten blir mindre og at kampen om bistanden stadig blir hardere. Regjeringen legger om bistanden og vil prioritere sårbare stater.

Vil et utviklingsløft fra KrF og Hilde Frafjord Johnson kunne endre den negative trenden? Vil hun bidra til at flere sårbare barn vokser opp? Uten stigma men med stor styrke?

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 1. JUNI 2016

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Marianne Solli kommenterte på
Hvorfor blir innlegg og kommentarer borte uten forklaring ?
rundt 1 time siden / 2394 visninger
Robin Tande kommenterte på
ET BREV TIL JUSTISMINISTEREN
rundt 2 timer siden / 2697 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
ET BREV TIL JUSTISMINISTEREN
rundt 2 timer siden / 2697 visninger
Magnus Leirgulen kommenterte på
ET BREV TIL JUSTISMINISTEREN
rundt 2 timer siden / 2697 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Kan ikke dåren gå seg vill?
rundt 2 timer siden / 599 visninger
Roald Øye kommenterte på
Innspill om to-statsløsningen.
rundt 3 timer siden / 579 visninger
Robert Rygge kommenterte på
Hvorfor blir innlegg og kommentarer borte uten forklaring ?
rundt 3 timer siden / 2394 visninger
Roald Øye kommenterte på
Innspill om to-statsløsningen.
rundt 3 timer siden / 579 visninger
Les flere