Verdidebatt

Å elske Gud sett i lys av lignelsen om Såmannen

Å elske Gud med hele mitt hjerte, min sjel og all min forstand, sett i lys av lignelsen av såmannen. Er det mulig, kan vi gjøre dette i oss selv, eller behøver vi hjelp?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kjære brødre i Kristus!

Når jeg anvender ordet brødre, er det fordi det viser til en modenhet i tro, og ikke til kjønn. Jeg anser at kvinner også kan ha den samme modenheten i troen på Kristus, og de er derfor inkludert her når jeg sier kjære brødre i Kristus. Jeg henvender meg spesielt til dem med hva jeg har skrevet, men selvfølgelig står det fritt for alle å svare.

I Matteus 22:37-40 svarer Herren Jesus på spørsmål om hvilke bud som er størst. Dette er Hans svar: «Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand. Dette er det største og første bud. Men et annet er like stort... På disse to bud hviler hele loven og profetene.» Vi bør spørre oss selv, elsker vi Gud med hele vårt hjerte og av hele vår sjel og av all vår forstand? Hvordan er dette mulig? Jeg ønsket ikke å diskutere andre del av kjærlighetsbudet, derfor sløyfet jeg det med vilje.

Kjære brødre i Kristus, jeg tror Kristus gjennom mange lignelser forteller hvordan vårt hjertes tilstand er, hvordan vår sjels tilstand er, og hvordan all vår forstand er, og at han forteller oss disse lignelsene for at vi skal ha håp. Selvfølgelig må vi innse at vi er skrøpelige i alle disse tre delene, hjerte, sjel og forstand, og uten at Kristus bor i oss, kan vi ikke elske Gud slik det har blitt åpenbart for oss. Og det med hele vårt hjerte, med hele vår sjel og med all vår forstand. Bare Kristus har slik en konstitusjon som gjør oss i stand til å elske Gud på denne måten.

En av de lignelsen som jeg setter veldig pris på er lignelsen om Såmannen i Markus 4:1-20. Her ser vi både lignelsen fortalt og forklart. Kan jorden der frøet (Kristi ord) som blir sådd i oss, sammenlignes med vårt hjerte, vår sjel og vår forstand? Er denne jorden som frøet blir sådd i, det samme hjertet, det samme sinnet og den samme forstanden som Kristus viser i til i Matt. 22:37?

Lignelsen sier at såmannen sår ordet (Mark. 4:14). I Johannes 1:1; 14 åpenbares det at Ordet er både Kristus og Gud, det står slik: «I begynnelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud.» og videre: «Og Ordet ble kjøtt og tok bolig iblant oss...» (v. 14). Dette viser til Kristus som både Ordet og Gud. I gjennom hele Johannes åpenbares Kristus som Gud, Han forteller også at Han og Faderen er ett. Gjennom alle evangeliene kan vi se at Han sår ordet i disiplene, men bare et sted ser vi at Han sår Gud inn i dem: «Da Han hadde sagt dette, åndet Han på dem og sa til dem: «Ta imot Den Hellige Ånd! (Joh. 20:22). Her ser vi Den treenige Gud som såmannen som sår ordet (Kristus – den livgivende Ånden (1 Kor. 15:45)) i disiplene, og samme erfaring kan vi få.

Resultatet av denne såingen er dette: «det vil si at Kristus får bo i hjertene deres ved troen, idet dere er rotfestet og grunnfestet i kjærlighet, for at dere skal være i stand til å fatte, sammen med alle de hellige, hvor stor bredden og lengden og dybden og høyden er, og å kjenne Kristi kjærlighet, som overgår all kunnskap, for at dere kan bli fylt til hele Guds fylde» (Ef. 3:17-19).

Så kan våre hjerter, våre sjeler, og våre forstand ses på som en åkerlapp der Gud sår sitt Ord, og Han vokser Kan denne åkerlappen bli renset for steingrunn, kan den bli dyp, kan den bli renset for torner og tistler slik at vi blir en åkerlapp, eller god jord som bærer frukt. Slik at vi til slutt kan elske Ham med hele vårt hjerte, med hele vår sjel, og med all vår forstand?

Jeg må innrømme at det er et stykke unna for min del, fordi jeg har ennå bekymringer for de verdslige ting, slik som økonomi, kan jeg klare å leve på den lønn jeg har? Jeg har også mange andre bekymringer som iblant kveler Guds ord, men jeg har håp til Kristus om at Han får bedre grobunn i meg, og at jeg til slutt vil være i stand til å elske Gud av hele mitt hjerte, av hele min sjel og med all min forstand.

MVH

Rolf Larsen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt