Verdidebatt

En historisk dag på Stortinget.

Lov om endring av juridisk kjønn initierer et paradigmeskifte i forståelsen av kjønn. Den gir håp om at samfunnet skal se på alle kjønns-uttrykk som normalvarianter, og håp om at vi slutter å kalle noen unormale og behandlingstrengende.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det var en stor glede å oppleve stortingsdebatten på nett-TV idag mellom kl. 12 og 13.

Ikke bare transpersoner og deres familie og venner har grunn til å gråte av glede idag. Alle som ønsker at Jesu sinnelag med likeverd til alle mennesker, skal prege vårt samfunn, kan fryde seg. Med bakgrunn i Bibelens fortelling om "hyrden og det ene lammet", føler jeg stor takknemlighet over grunnholdningen i samfunnet som har stemt på politikere som har omsorg for alle innen kjønnsmangfoldet. Selv om det overveiende flertall i befolkningen er i A4-format med hensyn til kjønnskarakteristika og kjønnsidentitet, finner jeg intet i Bibelen som sier at vi skal "gi blaffen" i de sjeldne variantene blant oss. Jeg finner intet om at de skal forskjellsbehandles og få mindre av samfunnets goder, -  fordi de ikke er i A4-format.

I kristne miljøer tror jeg det tildels har vært upopulært å bli oppdatert om hva tekniske fremskritt kunne fremskaffe av kjønns-fakta utenom det vi visste utfra overflateanatomien.

Gammel vane - vond å vende.

Gjennom mange tusen år hadde menneskene liten mulighet for annet enn en "grov-sortering" med hensyn til kategorisering av kjønn. Det resulterte i at tokjønns-modellen ble den dominerende i størstedelen av verden. Uheldigvis gjorde flertallstyranniet seg gjeldene slik at det var skambelagt å være født tvekjønnet/hermafroditt/intersex/"tredje kjønn"/???? I håp om å unngå skammen valgte nok mange å leve i skjul. Men jeg har hørt at i noen samfunn har tvekjønnete hatt ekstra høy status. (Dette må eventuelt andre bekrefte.) Tenk om vi i Norge begynte å anse de tvekjønnete som en slags talenter, - i likhet med andre sjeldne personer som Mozart, OL-gullmedaljevinnere, osv. I våre norske hager er jo blåklokker også sjeldne i forhold til løvetann. Sjeldne planter og dyr hegner vi ekstra om. Hvorfor skulle vi ikke gjøre det samme med menneskearten? Alt og alle hører jo til i det gudommelige skaperverk.

Vi som bor i et land hvor vi med frimodighet kan referere til Bibelen, vil jeg minne om hva som står i Matt 19,12 hvor Jesus sier: "...For noen er evnukker fordi de er kommet slik fra mors liv, andre fordi mennesker har gjort dem til evnukker, men det er også noen som har gjort seg selv lik en evnukk for himmelrikets skyld. La den som kan, ta dette til seg.» Jesus beskrev altså mennesker med en annen kjønnsidentitet enn det som var mest vanlig. Men det var ingen nedverdigende omtale av disse.

Siden det har vært så lite info om kjønnsmangfoldet i det offentlige rom, har jeg siden februar 2005 ytret meg i det offentlige rom for å få fokus på hvordan vi innen kirken skal gi likeverd til de som ikke er i A4-format.

Med bakgrunn i min faglige og yrkesmessige erfaring, og mitt sosiale liv blant venner i kirke og samfunn, har jeg blitt en ivrig motstander av at vi som kirke skal sortere mennesker etter hvordan de er skapt.

I februar 2005 sendte jeg et brev til Lærenemnda i Den norske kirke, og ba nemnda vurdere hvordan kirken skal forholde seg til hermafroditter (tvekjønnede), transvestitter og transseksuelle. (Kan leses på min webside: https://ingunnlokstadsalvesen.wordpress.com/2013/04/22/brev-til-laerenemda-i -den-norske-kirke/ ) Etter 11 år venter jeg fortsatt på svar i det offentlige rom. Utenom diverse avis-innlegg om dette tema, sendte jeg et innspill til Samlivsutvalget i Den norske kirke, - se http://www.verdidebatt.no/debatt/cat19/subcat22/thread316074/?action=new.

For de som føler at de kjenner for lite til kjønns-fakta, kan de forhåpentligvis få noe info ved å gå inn på t.eks.:http://www.verdidebatt.no/debatt/cat19/subcat22/thread11632178/?action=new

Jeg har ikke kompetanse til å gi noen fullgod beskrivelse av kjønns-differensieringen. Men jeg vet om en gruppe som jeg har for lite kunnskap til å beskrive. Det er de som presenterer seg som aseksuell, og som opplyser at de ikke føler seg tiltrukket hverken av menn eller kvinner. Forøvrig kjenner jeg til at noen ønsker å slippe å bli plassert innen en "opplest og vedtatt" kjønns-kategori.

Den nye loven initierer et paradigmeskifte i forståelsen av kjønn. Jeg tenker at det aller viktigste ved loven er håpet om at samfunnet skal se på alle kjønns-uttrykk som normalvarianter. Vi må slutte å beskrive mennesker som unormale, - og forvente at de skal ha medisinsk behandling for å tilpasse seg flertallets glorifiserte tokjønns-normalitet. Da kan vi hindre unødvendige og irreversible inngrep hos unge og voksne. Hvis vi skal ha håp om å forebygge kjønns-lemlestelse hos helt små barn, bør vi også i Norge få en lov som godkjenner intersex/tredje kjønn. Behovet for en slik lov ble også nevnt i stortingsdebatten i dag.En slik lov har det vært i mange år i Nepal, Pakistan, India, Bangladesh, Australia og New Zealand, - de siste par årene også i Tyskland, Danmark og Malta.

Slutt-kommentar: Den nye loven har stort potensiale for helsefremmende effekt i aktuelle minoritetsgrupper. Men effekten avhenger av samfunnets evne og vilje til å implementere en forandret forståelse av kjønnsidentitet, - og akseptering av at det er normalt med kjønnsmangfold. Vi vet at det ikke finnes to mennesker som er totalt like i sin biologi. For å få en fredelig sameksistens bør vi akseptere hverandre fullt ut, - akkurat slik som hver enkelt av oss er skapt. Og NB: Jeg tenker ikke bare på det biologiske materiale som er synlig i overflateanatomien, men på alt biologisk materiale som gir et menneske inside-informasjon fra alle kroppens celler, og som samler, analyserer "input" og lager en syntese av alle innkomne sanseinntrykk i hjernens "sentraladministrasjon". Hvis da et menneske i juridisk forstand ansees som tilregnelig, kan vi forvente topp-kompetanse til å uttale seg om sin egen kjønnsidentitet, - (men NB selvsagt ikke om andres).

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt