Line Henriette Hjemdal

6

Din makt som forbruker

Bak dine klær, sko og telefoner, kan det skjule seg livsfarlige ­arbeidsforhold, elendig lønn, og barnearbeid.

Publisert: 30. mai 2016

Det er opprørende å høre om de fullstendig uakseptable forholdene arbeidere i store deler av vareproduksjonen opplever. KrF mener produsentene må ­pålegges å gi deg informasjon om produksjonsforholdene.

Vi vet at mange forbrukere vil ha mer informasjon slik at vi kan velge etisk riktig, og vi ­mener at du skal ha rett til å vite om det du kjøper er produsert på en etisk forsvarlig måte. Sammen med MDG og Sp har vi fremmet et etikklovforslag som ligger til behandling i Stortinget. Vi håper alle partiene på Stortinget blir med på å ta politiske virkemidler i bruk for å gjøre det vi kan for å endre på dette.

Mangel på respekt. Lave lønninger, overtidspress, dårlig sikkerhet og mangel på respekt for fagforeningsarbeid preger store deler av vareproduksjonen for verdensmarkedet. Utfordringene er strukturelle og vedvarende. Norske forbrukere har lite informasjon og få rettigheter når det gjelder innsyn og kunnskap om hvordan varer er produsert.

Vi mener det er på tide at ­politiske virkemidler tas i bruk slik at forbrukerne og myndig­hetene sammen kan bidra til bedre arbeidsforhold i produksjonsland. Målet er å skape endring gjennom åpenhet, og til å sikre forbrukernes rett til informasjon. Dette vil både gjøre det enklere for bevisste forbrukere å unngå å bidra til brudd på menneskerettigheter ved innkjøp og bruk av ulike produkter, og det kan virke forebyggende ved at offentlig og privat sektor styrker innsatsen for å sikre anstendige produksjonsforhold.

Åpenhet. KrF, Sp og MDG vil med dette forslaget få regjeringen til å utrede og vurdere­ å fremme forslag til lov om åpenhet om produksjonssteder og etikkinformasjon om vareproduksjon til forbrukerne og ­organisasjoner.

Dette handler om å lansere­ en politisk løsning på den manglende­ åpenheten om leverandørkjeder og arbeidsforhold.

Vi tror en viktig del av denne løsningen vil være opprettelsen av en etikkinformasjonslov, det vil si en lov som pålegger ­bedrifter å svare forbrukerne om ­temaer knyttet til etiske og sosiale forhold ved produksjonen.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 30.05.2016

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3707 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
15 dager siden / 1239 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
21 dager siden / 895 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
13 dager siden / 842 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
13 dager siden / 638 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 608 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
25 dager siden / 569 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere