Religionsredaktør Alf Gjøsund

Religionsredaktør

Trumpen i eget øye

Hvorfor ler vi av Donald? Fordi vi ikke skjønner at vi ser ham i speilet hver morgen?

Publisert: 25. mai 2016

Kan jeg få fem minutter av møtet? spurte jeg mine kolleger i Vårt Land i går. Jeg hadde lest meg opp på hersketeknikker, og ville ha et klart svar fra dem: Hvilke av dem bruker jeg selv på jobben?

Vi fnyser og ler av Donald Trump. Delvis av politikken hans, men aller mest av personligheten. Han framstår som et hersketeknisk naturtalent, og utøver ferdighetene hver gang han mangler argumenter. Særlig overfor kvinner.

Karikatur-Trump. Men hvorfor blir fortellingene og YouTube-klippene morbid underholdning rundt lunsjbordene? Antakelig fordi vi trenger ham. Han plasserer oss på den rette siden av streken. Sammenlignet med ham blir de fleste av oss saklige og hensynsfulle.

I virkeligheten er han en ­ekstrem karikatur av oss selv.

For å si det sånn: De fem minuttene i Vårt Lands redaktørmøte ble til 20. Vi gikk gjennom hersketeknikkene og personlighetstypene, og kjente hverandre igjen i mange av dem. Jeg fikk bekreftet at jeg har trekkene til besserwisseren. Den som forteller de andre hvordan ting egentlig henger sammen. Noen ganger har jeg ikke tid til å høre på ­andres forklaringer engang. Urk.

Jeg er ikke alene. Mange av oss har tydd til maktmidler. Hensikten­ kan diskuteres, men resultatet har vært at den andre partens selvfølelse er blitt krenket, han eller hun føler seg dum og 
utilstrekkelig. Et illegitimt maktmiddel, med andre ord.

Bevissthet. Problemet for kyniske hersketeknikere er den økende bevisstheten om slike­ maktmidler. Det har blant annet­ professor i sosialpsykologi, Berit­ Ås, sørget for. Hun var den første til å identifisere og sette navn på hersketeknikkene. I 
utgangspunktet laget hun en 
liste med fem, senere er det blitt flere.

Hensikten med antallet var at kvinner skulle kunne gi tegn med fingrene til hverandre når de ble utsatt for slike teknikker. Når en debattant brukte latterliggjøring som virkemiddel (nummer to på listen), kunne de vise to fingre til hverandre, og forstå betydningen. Slik skulle teknikkene avsløres og ufarliggjøres.

Det var litt optimistisk. Fortsatt finner du mange bevis på at Trump ikke er så ekstrem som vi skulle tro. Vi ser det på jobben, i det frivillige organisasjonslivet og i parforholdene.

Kvinneforakt. Samtidig er virkemidlene blitt vanskeligere å oppdage. Googler du nyordet mansplaining får du ganske mange treff. Det betyr noe sånt som «å manneforklare» og er – som så mange hersketeknikker – rettet mot kvinner. Den starter gjerne med en avbrytelse som antyder at «nå skal du høre hvordan ting egentlig henger sammen». Og så kommer leksen som er akkurat nok ned­latende til at kvinnen i rommet føler seg dum.

Det påfallende med mansplaining er at den er så lite påfallende. Vi er kommet over i de subtile hersketeknikkers tidsalder.

Men det virker. Fortsatt snakker menn tre ganger så mye som kvinner i møtesammenhenger.

Ifølge den nye boken The ­Silent Sex, av professorene Christopher F. Karpowitz og Tali Mendelberg, finnes det mange årsaker til dette.­ Én ting er at kvinner er oppdratt til å snakke lavere og være mer tilbakeholden fordi dette regnes som feminint. De har ­lavere selvtillit enn menn og er mer oppmerksomme på ­andres ­behov. Alt dette gjør dem mindre brautende.

Frivillig avsløring. Den andre siden bør særlig menn ta inn over seg: Kvinner har lavere status enn dem i diskusjoner. Slik vurderer menn det, og behandler dem deretter. Og slik vurderer mange kvinner det. Resultatet er at kvinner i langt større grad enn menn usynliggjøres, latterliggjøres, tilsidesettes, fordømmes og påføres skamfølelse. På arbeidsplasser – ikke minst i kirkelige sammenhenger. Og tro meg: Vi snakker ikke bare om konservative organisasjoner.

Ofte har jeg lyst til å gjenta ­Berit Ås’ oppfordring til kvinner om å gjøre opprør mot herske­teknikkene. Men noe skurrer: Hvorfor skal jeg legge ansvaret over på dem som utsettes for teknikkene. I stedet går spørsmålet
til ledere – særlig mannlige ledere.
 Gjør du som vi gjorde i Vårt Lands redaktørmøte i går: Spør du deg selv: «Hvilke hersketeknikker ligger nærmest min personlighet?» Spør du andre: «Har du opplevd at jeg bruker dem?»
Antakelig vil noen svare nei. Ikke lytt til dem. Lytt til dem som svarer ja.

De har nemlig sett noe. Kanskje de har opplevd noe. Noe du bør være oppmerksom på.
Det er litt flaut å bli avslørt. Men det blir litt vanskeligere å bruke teknikkene neste gang.
Nettopp derfor skal du gjøre det.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 25.5.2016

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Geir Wigdel

27 innlegg  2088 kommentarer

La oss ikke

Publisert over 3 år siden

bli så opptatt av hersketeknikker at vi glemmer å lytte til argumentene. Det blir som å lytte etter forvrengning og støy i stedet for å få med musikken. Nei, Trump er ikke noen karikatur av de fleste av oss. Det er en forvrengning både av Trump og av oss. Trump er først og fremst amerikaner og så presidentkandidat. Det som skremmer oss er hans enkle tanker fri for nyanser og hans manglende kunnskap, ikke hans manglende folkeskikk. Så selv om de fleste med posisjoner kan kjenne igjen sider av egen oppførsel i Trumps gjennomførte bøllethet, er det tross alt helheten i framferden som teller, og der håper jeg at han er nokså enestående.

Kommentar #2

Eirik A. Steenhoff

25 innlegg  461 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Krenkelsestyranniet lenge leve.

Kommentar #3

Elisabeth Hoen

52 innlegg  2972 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Alf Gjøsund. Gå til den siterte teksten.
Ofte har jeg lyst til å gjenta ­Berit Ås’ oppfordring til kvinner om å gjøre opprør mot herske­teknikkene. Men noe skurrer: Hvorfor skal jeg legge ansvaret over på dem som utsettes for teknikkene. I stedet går spørsmålet
til ledere – særlig mannlige ledere.
 Gjør du som vi gjorde i Vårt Lands redaktørmøte i går: Spør du deg selv: «Hvilke hersketeknikker ligger nærmest min personlighet?» Spør du andre: «Har du opplevd at jeg bruker dem?» Antakelig vil noen svare nei. Ikke lytt til dem. Lytt til dem som svarer ja.

Bra innlegg!!

Når det gjelder ledere i arbeidslivet, godt forslag. For jeg er redd for at en kvinne (eller en mann) som blir utsatt for en (alvorlig) hersketeknikk av en leder kan risikere mye hvis hen sier i fra. For den som bruker slike teknikker har allerede gått over grensa og kan være villig til å gå lenger hvis en blir sagt imot. Nå regner jeg med at Gjøsund ikke sier til kvinner `har du mensen, el?` eller `kanskje best å gå hjem og leke med ungene dine` eller noe i den duren. Dette med `nå skal du høre her..osv`kan lett møtes med vanlige argumenter og er nok ikke så farlig tenker jeg. Det er vel ikke slike uttalelser som Trump blir kritisert for heller.

Når det gjelder det siterte - utenom arbeidsfohold (som er temaet: Trump - det amerikanske folk er eller vil ikke bli hans ansatte i en bedrift) eller andre menn (kan snakke om menn da jeg er kvinne) så vil jeg oppfordre kvinner til å ta til motmæle selv om det er ubehagelig. Jeg har gjort det mange ganger fordi det er viktig å stå opp for seg selv. Det fungerer fint, stort sett. Hvis en ikke gjør det så er det stor sjanse for at vedkommende gjør det mot andre da en ikke har opplevd å få noe korreksjon på det. 

Kommentar #4

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Alf Gjøsund. Gå til den siterte teksten.
For å si det sånn: De fem minuttene i Vårt Lands redaktørmøte ble til 20. Vi gikk gjennom hersketeknikkene og personlighetstypene, og kjente hverandre igjen i mange av dem. Jeg fikk bekreftet at jeg har trekkene til besserwisseren. Den som forteller de andre hvordan ting egentlig henger sammen. Noen ganger har jeg ikke tid til å høre på ­andres forklaringer engang. Urk.

Nå frykter jeg at det neste blir at noen skal komme og si at velmenende autoritær er en hersketeknikk også. 

Kommentar #5

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Et problem er at det å påstå at motparten bedriver hersketeknikk, kan i seg selv være en hersketeknikk.

Dette har jeg observert blant menneskeheten.  Har f.eks sett noen anklage en annen for å bedrive personangrep når det etter min mening overhodet ikke er grunnlag for anklagen.

Lett skal det ikke være.

Kommentar #6

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

En tragisk figur- et bilde på en fallen tid

Publisert over 3 år siden

og sier svært mye om det "nye" Amerika. På linje med steining av "utro" kvinner eller latterliggjøring av intellektuelle, finner han en fiende, som ikke er uttalt i følge ham; fundamentale terrorister. Penger har vist seg ikke å fungere i krig. I en dokumentar fra Brasil viste man hvordan middelklassen lever. De påkoster barna klær til fesjå for 1 million kroner i stedet for å ta sosialt ansvar for menneskene i sitt eget land. Her betaler familiemedlemmer på reisene til skilte/single slik at de skal få kose seg på sydenturer 5 ganger i året, og må leve på gammel velstand fra 50 år tilbake i sitt eget. Går man på NAV kan man erobre verden og bygge sandslott med grunnlønn til det viktigste i livet.

Ansvarliggjøring er vesentlig. Mange innvandrere og asylanter går på NAV. Mange kvinner fra andre land somatiserer. Det har mange årsaker. Lav status, mange barn, lav aktivitetsnivå til egenomsorg, lav formell kompetanse. Personlighetsforstyrrelser, analfabetisme og omsorgssvikt kan også gjelde. I ukeblader ser man overflaten. Sminke, mote, slanke- og helsekost svirrer mellom sidene. Vi berøres ikke fordi selvtilliten er sterkere enn så. I Brasil biter man på basillene. De nyrike får samme symptomene. Vi så det her i jappetiden også.; "Kjøp deg billett til fantasiriket og betal senere i luksusfellen". Alt har sin tid. D. Trump har tydeligvis sin. Kommuner vil være ensomme. Lene seg tilbake å være som før. Å føle sosialt ansvar er utenkelig. Hvis han virkelig ville gjort noe for sine borgere, burde han leve på borgerlønn. Tatt sjansen. Den viktigste årsaken til nød og elendighet er mangelen på muligheten til å lede seg selv. At noen har mer makt enn andre bare fordi de er rike, ødelegger verdens befolkning.

Jeg liker innlegget ditt. Du har et viktig poeng om partiarkatet.

 

Kommentar #7

Geir Gary Openhill

1 innlegg  766 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Alf Gjøsund. Gå til den siterte teksten.
Hvorfor ler vi av Donald?

Jeg ler ikke av Donald, så snakk for deg selv.
Jeg synes det er bedrövlig at skribenter i media så gjenommgående beskriver Trump som en maktmisbruker og kvinneundertrykker, og at de forventer at alle er enige med dem.
Om du ikke har fått det med deg så har trump fått mer stemmer i GOP enn noen annen kandidat i amerikas historie, så ikke tro at folk er enige med dine vrangforetillinger.

Mest leste siste måned

Noen bør skamme seg
av
Espen Ottosen
3 dager siden / 3037 visninger
KRIK - NYE spilleregler
av
Trond Andreassen
21 dager siden / 1549 visninger
Jeg lever ikke lenger selv
av
Merete Thomassen
23 dager siden / 1419 visninger
Ingen skal leve med skam
av
Tor Håkon Eiken
2 dager siden / 954 visninger
Stjernedialektar
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
23 dager siden / 857 visninger
Debatten om kvinners prestetjeneste er over
av
Bård Mæland
rundt 1 måned siden / 764 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere