David Åleskjær

23

Far har da ikke vært taus

Min far, Åge Åleskjær, og Stephan Christiansen gikk hver sin vei for 16 år siden, og at de har svært ulik betoning i sin forkynnelse veit vel alle som har hørt dem mer enn én gang.

Publisert: 25. mai 2016

Overskriften på Hans Egils Vigdels innlegg i Vårt Land 21. mai var ‘Tausheten er skuffende’. Det var illustrert med et stort bilde av min far. Vigdel etterlyser at «trosbevegelsens ledere» kommer på banen i kjølvannet av «Frelst»-dokumentaren på VGTV.

Les Hans Eskil Vigdels innlegg i denne lengre nettutgaven

Biografi. Siden jeg både jobber med en biografi om far og en bok om «avhoppere», føler jeg behov for å forsvare ham i denne saken. Om noen har vært på banen når det kommer til oppgjør med stressbasert kristendom, er det vel far.

(Åge Åleskjær, her i Sarons Dal sommeren 2013. Foto Erlend Berge)

Allerede i år 2000 erklærte han at Oslo Kristne Senter ikke lenger ønsket å være en del av trosbevegelsen. Han har skrevet hele bøker som er et oppgjør med den formen for heseblesende­ kristendom, for eksempel Fullstendig frihet (Logos Forlag, 2004). Her er et utdrag:

Prestasjonsangst. «Disse tradisjonene fører ofte folk inn i strev og åndelig prestasjonsangst. På mange måter har man et evangelium for de resurssterke og energiske, og man skaper tapere som ikke klarer å henge med på kjøret. (…) Jeg har opplevd dette i alle kristne miljøer. I min lutherske oppvekst hadde man en veldig god forståelse av nåden, og den har hjulpet meg til den klarhet jeg nå jubler over. Men samtidig hadde man mange­ religiøse regler som gjorde at kristendommen ble oppfattet som en ‘tvangstrøye’ av de utenforstående. (...)»

Far skrev videre: «Da jeg havnet i pinsebevegelsen og det karismatiske miljøet, var strevet på enkelte områder faktisk verre. (…) Trosbevegelsen hadde samme fenomen når det gjaldt strev og prestasjonskristendom, men det gikk på andre ting. Der var det et strev rundt bønn, krigføring og tro … Mange syke opplevde dessuten et ‘krav’ om større tro for å bli helbredet. Ungdommer ble ofte satt under et press om å evangelisere, stå opp grytidlig for å be, og holde seg unna det annet kjønn. Naturlige ungdomsforelskelser ble kneblet under en tanke om å finne den eneste rette i første forsøk. (…) Jeg forstår godt den syke mannen som ikke var blitt frisk til tross for gjentatte runder med forbønn. Han stod fram som ‘avhopper’, og oppga som grunn: ‘Jeg ble så fryktelig sliten!’»

Og far fortsatte:

«Det er klart at når man bruker slike slagord som at ‘vekkelse staves hardt arbeid’, og kristne bøker handler om å ‘jage etter Gud’, da kan man forstå at noen hopper av fordi de ‘blir så fryktelig slitne!’ Dessverre har jeg sett mange fine ungdommer kjøre hodet i veggen på grunn av misforstått pes i bønn og evangelisering, og alt dette gjør at jeg med stor iver skriver denne boka. Jesu invitasjon er nemlig fortsatt gyldig: ‘Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg skal gi dere hvile.’»

Oppgjør. I år 2000 ble det tatt offentlige oppgjør med ­Livets Ord-kristendommen, og folk som hadde blitt ofre for menighetens loviskhet, ble tatt opp på plattformen og gitt blomster. Ikke minst hadde loviskheten fått et altfor stort spillerom i ungdomsmiljøet «Ny generasjon», og dette tok også ledelsen i Oslo Kristne Senter endelig et oppgjør med. Man kan si det kom seint, men det kom jammen godt!

Det er vel få miljøer som har gjennomgått så gjennomgripende forandringer som det Oslo Kristne Senter gjorde mellom år 2000 og 2005. At far stort sett bare fikk kritikk fra de lutherske teologene for sine oppgjør med loviskheten, synes jeg er trist.

Når det nå etterlyses at «trosbevegelsens ledere» kommer på banen, blir jeg usikker på hvem som menes. Min far og Stephan Christiansen gikk jo hver sin vei for 16 år siden, og at de har svært ulik betoning i sin forkynnelse veit vel alle som har hørt dem mer enn en gang.
Finnes ikke. Og trosbevegelsen finnes jo ikke lenger her i landet, så hvem er da dens ledere?

Ekman. Dens mest profilerte leder i Skandinavia er blitt katolikk, noe jeg fortsatt finner ganske ­komisk. Flere andre har også gått i høykirkelig retning, siden de tydeligvis finner samme utløp for sin loviskhet der. Andre igjen har i­ngen stemme i Kristen-Norge i dag i det hele tatt, og driver med helt andre ting enn menighet. Jesus Church er blitt en del av pinsebevegelsen.

Så hvem er det egentlig som skal komme på banen, sånn helt konkret? Arnfinn Clementsen? Han tok oppgjør med mye av fortiden i boka Tøffe tider, og er i dag KrF-politiker. Leif Jacobsen? Han er blitt metodistpastor. Enevald Flåten? Han opplever tøffe ting og trenger ikke rampelys nå for tiden. Hans Rogstad? Martin Meland?

Jeg kommer ikke på noen flere i farten, jeg. Og jeg tror det finnes langt viktigere stemmer enn disse i «Frelst»-debatten. Og det er det fine med denne debatten, at vi har fått høre helt nye stemmer.

For de nevnte pastorene er jo allerede blitt hørt for lenge siden. Eller har folk allerede glemt debattene i kjølvannet av Levende Ord-kollapsen for noen år siden? Er det en regelrett reprise av denne man ønsker, hvor de samme folka for n’te gang skal beklage ting de allerede har tatt sterk avstand fra, bare fordi det finnes enkelte moderne aktører i helt andre sammenhenger som nekter å gjøre det samme, og som insisterer på å fortsette i det samme loviske giret som på 1990-tallet?

Loviskhet. For all del: Dess flere stemmer som tar oppgjør med loviskheten i kristenheten, dess bedre! Og vi tåler selvsagt enkelte repriser. Død over prestasjonskristendommen! Dette angår ikke bare en trosbevegelse som ikke lenger eksisterer, men en generell loviskhet som har ridd mange ulike kristenkretser som en mare. Så: Full åpenhet!
Det bare forundrer meg at man etterlyser, ved navns nevnelse, den ene stemmen som nesten ikke har gjort annet enn å rope ut mot loviskhet og advare mot åndelig manipulasjon i 16 år nå.

Jeg vet at jeg som sønn ikke er helt objektiv, men likevel: Hvilken annen kjent predikant i norsk kristenhet har stått mer på barrikadene mot lovisk prestasjonstro enn det han har gjort siden år 2000 og fram til i dag?

Han kommer nok på banen denne gangen også, men inntil jeg opplyste ham om debatten i helgen, kjente han ikke til innholdet i den. Far leser nemlig bare Romerikes blad og er sjelden på internett. Sånn til opplysning.

DETTE ER EN FORKORTET UTGAVE AV ET INNLEGG PÅ BLOGGEN MIN. DEN FORKORTEDE UTGAVEN BLE LAGET FOR VÅRT LAND SOM HAR PUBLISERT DEN PÅ VERDIDEBATT.NO OGSÅ. SELV HAR JEG IKKE KAPASITET TIL Å FØLGE OPP DEBATTEN UTENFOR MIN EGEN BLOGG.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Torgeir Tønnesen

39 innlegg  582 kommentarer

Åge sier en ting- men praktiserer noe annet.

Publisert over 3 år siden
David Åleskjær. Gå til den siterte teksten.
Dess flere stemmer som tar oppgjør med loviskheten i kristenheten, dess bedre! Og vi tåler selvsagt enkelte repriser. Død over prestasjonskristendommen!

Problemet med din far Åges Åleskjærs forkynnelse er nr. 1 at han aldri deltar i en debatt. Jeg har selv hørt han si hundre ganger at han ikke har en "diskusjons-ånd", leser Dagen eller andre kristne aviser og ser på kritikk som en "ånd" . Dette er forøvrig helt i tråd med hans mentorer kenneth Hagin og kenneth Copelands lære.

Saken er den, at når din far Åge innså at det begynte å gå dårlig med trosbevegelsen, så tok han en ny vri: han introduserte "nådelæren". Åge skjønnte at folk var lei løfter om vekkelse som aldri kom. Din far har profetert vekkelse i Norge siden 1983, og før den tid. Vekkelsen kom aldri og derfor endret han taktikk, og introduserte nådelæren: Nå skulle alle krav tas bort i trosbevegelsen, alt skulle være avslappet og han åpnet for ekumenikk på pinsekarismatisk grunn. Dette er i grunnen dette du viser til i artikkelen din.

Det du kanskje er for ung til å huske (Du var en liten gutt når jeg gikk på OKS -konferanser) er at Åge sier en ting, men praktiserer noe annet. Han sier det ikke er krav om tiende, men i virkeligheten maser han stadig om penger og tiende hvor velsignet det er å gi. Han sier at det er ikke er et bibelsk krav å tjene i en menighet, men underviser likevel om underordning, pastor-hierarki og velsignelsen av "lydighet" og å ha sin faste plass i menigheten. Han ser på menigheten som pastorens egen, og naturligvis var det hans egen sønn Thomas som tok over hans posisjon som Pastor. Åge snakker varmt om demokrati og lederstrukturerer i menigheten, men selv skyr han eldsteråd som han regner som gammeldags lovisk tøv. Han håndplukket selv sine eldste i sin tid som Pastor. Ingen har foraktet andre tradisjoner og  lutherske sammenhenger som din far har gjort. Har tar innstendig avstand for alt gammelt i sitt hjerte, men selv drar han gjerne opp en gammel pinsesalme for å stå frem som troverdig. Falskt alibi.

Jeg synes det er trist at du David må stå frem og forsvare din far

Kommentar #2

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Sure oppgulp.

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Ingen har foraktet andre tradisjoner og lutherske sammenhenger som din far har gjort. Har tar innstendig avstand for alt gammelt i sitt hjerte, men selv drar han gjerne opp en gammel pinsesalme for å stå frem som troverdig. Falskt alibi.

Jeg synes det er trist at du David må stå frem og forsvare din far

Jeg kjenner overhode ikke igjen den beskrivelsen Tønnesen kommer med her.

Åleskjær forakter overhode ikke lutherske sammenhenger.

Har det blitt på moten å klage på alt og alle innen kristenheten nå for tiden ?? 

Kommentar #3

Tor-Øivin Steen

0 innlegg  15 kommentarer

Et oppgjør med trosbevegelsens pastor-modell

Publisert over 3 år siden

David Åleskjær du nevner Livets Ord i Sverige. Det bør nevnes og understrekes at noen av de mest toneangivende norske Trosbevegelse lederne gikk i skole hos Ulf Ekman, i form av bibelskole eller pastorsamlinger. Slike som Stephan Christiansen, Jørn Øverby, Jan Åge Torp, Envald Flåten, Erik Bedsvaag, Remi Høydahl.

 Jeg er helt enig med David Åleskjær at hans far har tatt et kraftig oppgjør med Livets Ord-kristendommen. Her var Åge Åleskjær den som våget å gå imot strømmen. Flere ganger sa Åge klart ifra når Ekman hadde feil i teologi og praksis, og i år 2000 var altså begeret fult vedrørende Ekman. Åge distanserte seg helt fra denne kulturen for veldig lenge siden, minst 15 år. Åge ble en ”ikke person" i dette miljøet når han tok et oppgjør med dette, ved å etterlyse mangel på undervisning om Guds Nåde. Da ble Åge utfryst etter min mening. Det forklarer mye om dette lukkede kameraderiet.

 Åleskjær derimot var opptatt av at loviske tendenser ble lokalisert, bekjent og bedt om unnskyldning for allerede så tidlig som i begynnelsen av millenniet. OKS har vist hvor de står, og har evnet til ta vare på barnet, når grumset fra badevannet skal UT. Respekt! Dessuten er pastor-Åleskjær jr. en respektert mann blant mange av oss som tar avstand fra Ekman-kulturen. Det som allikevel gjenstår er vel å flate ut ledelse-strukturen, etter min mening.

 Selv om også mye er endret på Livets Ord, har de ikke gjort et oppgjør med sin ledermodell og styreform. Nå er Lundqvist som er stjernen slik Ekman var det før. Fortsatt lever Trosbevegelsen (Trosrörelsen) med ca. 30 organiserte menigheter i Sverige. Men dette miljøet har fortsatt predikanter og menigheter som gir plattform for en slik usunn kultur i Norge, etter min mening. Noen av disse kan ha sagt et unnskyld, med ordlyden; ”hvis de har såret noen”. Men altså ikke noe konkret. Jeg tenker på for eksempel Troens Ord, Moss bibelsenter og Jesus Church.

 Når disse pastorer og ledere ikke kommer frem i det offentlige rom og selv tar avstand fra dumhetene, må vi kritikere derfor sette søkelys på det og advare. Dette har vist seg som eneste måte å få i gang en evalueringsprosess innad, men selv da skjer dette i sneglefart. Når slike som Livets ord (SVT) og Jesus Revolution (VG) blir kritisert og får anledning til å ta et tydelig og markant offentlig oppgjør, er de lite interessert i det. Isteden angriper deres støttespillere oss varslere med hersketeknikk som ”konspirasjon”, ”overdrivelser” og ”tribune kristne”. Men det er merkelig at de ikke en gang for alle har trang til å vise hvor ekstremt feil de selv tok. Tenk hvilken respekt det ville føre med seg! Isteden bekrefter de mistanken om at de setter sin egen ære før sannheten og hensynet til de skadede.

 Altfor mange er blitt skadet av slike miljøer. Det er ikke en påstand, men et faktum. Slike fariseiske ledere forpester det som hadde et potensiale til å bli noe bra. Dette står i kontrast til den Jesus og det Kirken (menigheten) er ment å være. Stikkord: forsoningens tjeneste. Jesus snakket som nevnt aldri dømmende eller nedsettende til syndere. De eneste han sa klart ifra til, var de som altså var selvrettferdighet. Og som forsvarer "ormynglingen" og maktmisbruket. Så vær konstruktivt kritisk, historien har lært oss det. Lovisk kristendom vil garantert dukke opp på en plass nær deg, vær på vakt, la deg ikke bedra.

Kommentar #4

Jan Luneborg

0 innlegg  54 kommentarer

Jeg kjenner ikke igjen diktatoren din

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Det du kanskje er for ung til å huske (Du var en liten gutt når jeg gikk på OKS -konferanser) er at Åge sier en ting, men praktiserer noe annet. Han sier det ikke er krav om tiende, men i virkeligheten maser han stadig om penger og tiende hvor velsignet det er å gi.

Jeg vet ikke hvor gammel og vis du er, men det er imponerende hvilken detaljkunnskap du har om hva som rører seg i hjertet til Åge, og hvilke motiver han har for alle sine valg. Er du en svært nær og betrodd venn? Kanskje er det en slags åndelig nådegave du har fått fra Gud? Eller har du bare problemer med å styre ordbruken når du ytrer dine negative meninger om andre?

Som menighetsskadd og langtidsfrafallen kom jeg til OKS helt på begynnelsen av 90-tallet, og fikk fred i hjertet. På grunn av tidligere opplevelser var jeg ultraskeptisk til all form for religiøs autoritet og manipulasjon, hvilket jeg fremdeles er, og jeg ble værende i OKS nettopp fordi jeg opplevde takhøyde og en ydmyk pastor som stadig tok oppgjør med sin egen forkynnelse. Det var tillitsvekkende å høre en pastor be om unnskyldning allerede på en av de første møtene jeg var på. 

Jeg har aldri betalt tiende og jeg har heller aldri trodd på helvete, men jeg har likevel vært ansatt i en av menighetens utadrettede virksomheter. Jeg kunne endelig være meg selv i en kristen sammenheng, og ytre mine meninger uten frykt og uten represalier. Jeg ble ikke pariakaste. Jeg var fri.

Jeg skrev disse linjene på den tiden:

Jeg er fri, og ikke underlagt noen. Heller ikke pastor Åges meninger, selv om jeg er glad i mannen og respekterer han som min åndelig mentor og verdens beste pastor. Jeg går selvfølgelig også i verdens beste menighet, men det er kjærlighetens bånd som knytter meg til den, og ikke teologi.

Det var selvfølgelig saker i OKS som alle andre steder, og mye jeg var uenig i, men det var jevnt over en god menighet også på 90-tallet.

Kommentar #5

Tor-Øivin Steen

0 innlegg  15 kommentarer

Åpenhet er bra

Publisert over 3 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Har det blitt på moten å klage på alt og alle innen kristenheten nå for tiden ??

Dette er alvorlige ting vi snakker om her. Bra at ulike røster blir hørt, også din Holt :)

Når disse pastorer og ledere ikke kommer frem i det offentlige rom og selv tar avstand fra dumhetene, må vi kritikere derfor sette søkelys på det og advare. Dette har vist seg som eneste måte å få i gang en evalueringsprosess innad, men selv da skjer dette i sneglefart. 

Åge for sin del har jo absolutt sagt ifra og beklaget i bok form "Fullstendig frihet". Det synes jeg er å gå ut i media. En meget bra bok som alle religiøse burde lese forøvrig. Ser gjerne allikevel en tydelig markering nå når debatten pågår i de kristne aviser også.

Kommentar #6

Torgeir Tønnesen

39 innlegg  582 kommentarer

Hagin er Åges problem

Publisert over 3 år siden
Jan Luneborg. Gå til den siterte teksten.
Jeg er fri, og ikke underlagt noen. Heller ikke pastor Åges meninger, selv om jeg er glad i mannen og respekterer han som min åndelig mentor og verdens beste pastor. Jeg går selvfølgelig også i verdens beste menighet, men det er kjærlighetens bånd som knytter meg til den, og ikke teologi.

Luneborg, dette er Åge Åleskjærs problem, hans Bibelskole-rektor og mentor Kenneth Hagin.

 https://www.youtube.com/watch?v=9gbpec1jJnk

Jeg har ingen tro på den frihet som du ser i denne videoen. Hvis det er dette som menes med full frihet, da vil jeg heller legge  meg under lovisk luthersk lov og bud-kristendom.

Åge har aldri tatt avstand fra Hagin og Copeland (som nå for tiden driver ekumenikk med Paven)

"Full frihet" -boken som Åge skrev, anser jeg som ett oppgjør med hans tid i misjonssambandet, som han selv har sagt skadet ham med lover og bud og regler. Åge ville slik jeg ser det ikke ha loviskheten tredd nedover hodet, og derfor bruker han termen "full frihet".

Kommentar #7

Jan Luneborg

0 innlegg  54 kommentarer

Nei, det er ditt problem

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Jeg har ingen tro på den frihet som du ser i denne videoen. Hvis det er dette som menes med full frihet, da vil jeg heller legge meg under lovisk luthersk lov og bud-kristendom.

Jeg kjenner ingen som har tro på den frihet du ser i den videoen. Du kritiserer din egen stråmann.

- "Åge mener ditt tenker jeg, og Åges motiver er datt føler jeg, og det har han ikke tatt avstand fra".

Hvis du føler trang til å henge Åge, bør du nesten ha litt mer substans enn spekulasjoner på motiv, påstander om falsk alibi, din opplevelse av et møte 1983 og en gammel video fra Amerika.

Kommentar #8

Torgeir Tønnesen

39 innlegg  582 kommentarer

Du klarer ikke være saklig

Publisert over 3 år siden
Jan Luneborg. Gå til den siterte teksten.
"Åge mener ditt tenker jeg, og Åges motiver er datt føler jeg, og det har han ikke tatt avstand fra".

David Åleskjær har invitert til en debatt om sin fars oppgjør med nettopp ditt og datt.

Klarer du og forholde deg til det, luneborg?

Eller må du kverulere og bruke superlativer om meg?

David Åleskjær har sikkert også behov for å klargjøre Åleskjær sitt forhold til Hagin?

Da kan du vel kommentere you-tube-videoen med Hagin som ikke er fra 1983, men fra 90 tallet og muligens også 2000 tallet. Ikke gjør meg til en løgner.

Rykk tilbake til start - og prøv og si om du anser Hagen som en salvet profet i denne videoen.

Er denne mannen Åges åndelige mentor, eller var han?

https://www.youtube.com/watch?v=9gbpec1jJnk

Kommentar #9

Rudi Wara

90 innlegg  3720 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
David Åleskjær har invitert til en debatt om sin fars oppgjør med nettopp ditt og datt

Det er ikke lett å forstå hva som mennes med loviskhet, like vanskelig som at det er ikke lett å forstå at nåden er ikke for kjødet. Og ikke lett å forstå at nåde er kraft. Dette må sees med ånden for å forståes.

Derfor, la nå ikke dette bli en skyteball på personen - men på temaet. Og heller spør seg hvorfor har noen et slik syn på evangelet som ågeskjær. osv..

Jeg har selv sett slike manifestasjon i 3 år slike som du henviser til om Kenneth Hagin.. Jeg kan svare på mange av disse spørsmålene som du lurer på.

Vi kan begynne med øvresal og se hva Paulus sier - "vi er ikke drukne slike som dere tror" 

Kommentar #10

Jan Luneborg

0 innlegg  54 kommentarer

Saklig?

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Ingen har foraktet andre tradisjoner og lutherske sammenhenger som din far har gjort. Har tar innstendig avstand for alt gammelt i sitt hjerte, men selv drar han gjerne opp en gammel pinsesalme for å stå frem som troverdig. Falskt alibi.

Da får du ha meg unnskyldt at jeg reagerer usaklig på din saklighet når du kløver sjel og ånd, marg og ben, og dømmer hjertets innerste tanker og råd. Jeg vet ikke hva dere lærer i Indremisjonen nå om dagen, siden det er lenge siden jeg har vært der, men i min uvitenhet trodde jeg det var Guds oppgave å dømme folks hjerter.

Jeg var frafallen i over 10 år fordi flere pastorer og andre, inkludert fra din sammenheng, tillot seg å dømme mitt hjerte og fortelle hva som var der inne. Jeg var bare en tenåring og trodde jeg var fortapt alle disse årene.

Voksne folk burde holde seg for god til å spekulere i hjertene til folk, som om at man kan ha kunnskap om det. For det har man ikke. 

Kommentar #11

Rudi Wara

90 innlegg  3720 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Rudi Wara. Gå til den siterte teksten.
Vi kan begynne med øvresal og se hva Paulus sier

Det skal være Peter og ikke Paulus i denne settningen.. Beklager. 

Kommentar #12

Torgeir Tønnesen

39 innlegg  582 kommentarer

Dette er demon-besettelse, wara

Publisert over 3 år siden
Rudi Wara. Gå til den siterte teksten.
Jeg har selv sett slike manifestasjon i 3 år slike som du henviser til om Kenneth Hagin.. Jeg kan svare på mange av disse spørsmålene som du lurer på.

Vi kan begynne med øvresal og se hva Paulus sier - "vi er ikke drukne slike som dere tror"

Du har altså sett videoen av Kenneth Hagin, Åge Åleskjærs mentor, hvor Hagin går rundt og hveser som en kvelerslange.

Så sier du dette er en pinse-manifestasjon ala Peter og gutta hadde på pinsedag?

En ting er sikkert Wara, vi har ikke rett begge to.

Jeg kaller dette masse-demonbesettelse. Du kaller det Guds Ånd. Vi kan ikke ha rett begge to.

Hvis du har rett så er jeg besatt.

https://www.youtube.com/watch?v=9gbpec1jJnk

Se selv, -om du tør, betrakt og se om dette er rette person til å være mentor for norske predikanter.

Kommentar #13

Kjetil Mæhle

68 innlegg  768 kommentarer

Uvirkelig tullball

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Se selv, -om du tør, betrakt og se om dette er rette person til å være mentor for norske predikanter.

Langt på vei enig med deg Tønnesen. Det som vises i videoen er mildt sagt forskrudd. Her blamerer både Hagin og menigheten seg.

MEN det jeg ikke forstår er din kobling mellom Åleskjær og Hagin. Når du viser det mest blamerende klippet av Hagin som er på youtube.com og så kobler det til Åleskjær så fremstår det som en kraftig stempling. Insinuerer du at det har vært slike tilstander på OKS som vi ser i klippet? Har Åleskjær noen gang fremstått som gal slik som Hagin gjør i dette klippet?

Kobling mellom Åleskjær og Hagin bør du dokumentere mye bedre enn de løse påstandene som du til nå har kommet med. I tillegg bør de være relevante sett i forhold til Åleskjær sitt oppgjør med trosbevegelsen.

Kommentar #14

Torgeir Tønnesen

39 innlegg  582 kommentarer

Mange har sovet i timen

Publisert over 3 år siden
Kjetil Mæhle. Gå til den siterte teksten.
Langt på vei enig med deg Tønnesen. Det som vises i videoen er mildt sagt forskrudd. Her blamerer både Hagin og menigheten seg. MEN det jeg ikke forstår er din kobling mellom Åleskjær og Hagin.

Jeg er glad for at du er enig med meg, men jeg tror du har sovet i timen som mange andre også desverre gjør. Men jeg ser at du er "ny-frelst" 1996, så du er unnskyldt. 20 år er lite-)

Hagin er Åge Åleskjærs åndelig far, etter hans egne ord. Hans mentor og lærer.

https://www.youtube.com/watch?v=9gbpec1jJnk   Her er Hagin.

Jeg har selv i min fortid gjennomført Levende Ord bibelskole. Jeg var cellegruppeleder i mange år og kjenner trosbevegelsen ut og inn, helt  siden 1980 tallet. Jeg ble reddet ut i 2003 etter ti år, fordi jeg hadde luthersk bakgrunn og mistet ikke frelsen jeg hadde når jeg gikk inn.

OKS ble startet på grunnlag av at Åge Åleskjær reiste til USA hvor han fikk en såkalt fornyelse i Rhema-miljøet  hos Kenneth Hagin.  Jeg har vært på hundrevis av møter med Ulf Ekman, Åge Åleskjær og Flåten og andre trosforkynnere.

Jeg påstår at både Ulf Ekman og Åge Åleskjær bygger all sin lære på Kenneth Hagins forkynnelse. Først og fremst En-Pastor på toppen-læren, hierarki og underordningslæren, sykdom er satanisk-læren, så og høste læren, Jesu åndelige død læren, Hagin -the spriritual-man( Den påny-fødte nye skapning kan leve og gjøre alt som Jesus kunne),  underordning i menighetslæren, og læren om at Gud har forlatt de gamle menigheter( Om de ikke fornyes med "det nye Gud gjør" ), Gud gjør deg rik og lykkelig læren......

Jeg kunne fortsett i det uendelige i dette temaet om jeg hadde giddet. Mens responsen er så laber at jeg modererer min aktivitet etter som årene går. Det får bli som Jesus selv sa: La de blinde lede de blinde, så går de begge vill og i grøften. Bibelen læren at dette med trosbevegelsen er den store villfarelse som skal komme over hele jorden. Millioner skal bli ført vill og miste himmelen og frelsen. Denne villfarelsen er antikrist (trosbevegelsen og andre villfarne) som setter seg i tempelet. (Menigheten) og gjør seg selv til gud.

Jeg har fått 0 likes på 1500 visninger. Det er harde fakta for meg. Men jeg tror jeg har rett, - Det store flertallet tar dessverre feil. Min oppgave er å prøve og avradikalisere mennesker som dessverre tror på eventyr om vekkelser, helbredelser og en gyllen tid for menigheten i verden. Jeg tror ikke det er slik det blir. Mon tro om han finner troen på jorden, i sitt komme?

Få skal bli frelst, står det skrevet. Men mange er kommet hjem til Jesus. Gud har mange nok og har full kontroll.

 

Kommentar #15

Tor-Øivin Steen

0 innlegg  15 kommentarer

Sovet i timen...

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Jeg påstår at både Ulf Ekman og Åge Åleskjær bygger all sin lære på Kenneth Hagins forkynnelse.

At de bygde på mye av det Hagin stod for på 80 og deler av 90-tallet, ja.

Nå er derimot Ulf Ekman katolikk. Åge Åleskjær har som er nevnt av sønnen gått ut av Trosbevegelsen allerde i år 2000. Det betyr selvsagt ikke at verken katolikken Ekman eller Nåde-radikale Åleskjær plutselig tar totalt avstand fra alt Hagin stod for. Alle kristne har sikker mange læremessige likheter med enkelte teologiske ståsteder som Hagin hadde. Slik som vi også har med Luther, Barrat, Wesley, Booth, Simpson, ja til og med Paven.

Men at Åleskjær selvsagt enn i dag er nærmere Hagin sin forståelse av Bibelen enn f.eks. hva Ekman er, er selvsagt på det rene. Nyanser i beskrivelsene av ulike forkynnere er bra Tønnesen :) Ellers vil jeg si at du selvsagt har rett i at Hagin fortsatt en stor stjerne hos Åleskjær. Derimot tror jeg personlig at han skulle være enig i at det vi ser på youtube-video er svermeri. Det synes iallefall jeg.

F.eks. synes jeg Luther var totalt på villspor angeånde jødene,det betyr ikke t vi trenger å ta avstand fra alt det sunne som Luther stod for.

Kommentar #16

Greta Aune Jotun

166 innlegg  1181 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Ja, se Hagin i aksjon på videoen ovenfor! Les så ALT som står om Den Hellige Ånds gjerning i GT og NT. Om man ikke er åndelig blind, vil man skjønne hva denne bevegelsen var og er. Husk: Også onde og urene ånder kan bekjenne at Jesus Kristus er Guds Sønn (jf. Matt. 8:29; Mark. 1:24-26; Luk. 8:28; Ap.gj.19:13-15.) Programledere i VN-kanalen har framsnakket denne kjødelige møteformen, og det er meget urovekkende at "halve kristen-Norge" nå samarbeider med kanalen - og at så mange støtter dem med penger. Ja, VN sender programmer om Israel. Ja, VN hjelper nødlidende i Moldova. Men dette er da ingen kriterier for sann og sunn lære? 

Kommentar #17

Rudi Wara

90 innlegg  3720 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Du har altså sett videoen av Kenneth Hagin, Åge Åleskjærs mentor, hvor Hagin går rundt og hveser som en kvelerslange.

Så sier du dette er en pinse-manifestasjon ala Peter og gutta hadde på pinsedag?

En ting er sikkert Wara, vi har ikke rett begge to.

Først så må en difriensere - å være besatt av en dmon betyr at demonen har reåderett over deg - dvs den gjør ting som du ikke vil.

Den som er født på ny - fått Kristus ånd i seg er "besatt" av Jesus Kristus.. Der er det ikke rom for en annen ånd.

Men en skristen kan vare under influens og påvirkning av urene ånder. Men da er det ikke snakk om en besettelse...En som er besatt av en demoner - kan ikke snakke om Jesus Kristus. Vedkommende vil fornekte enhver kjennskap til Jesus.

Det falt ild over dem på øvre sal - Peter prøvde fortvilt å fortelle at de ikke var fulle - av alkohol da Han sier de er ikke fulle slik dere tror.. Les historien i Apg..

det er flere eksempler på dette i bibelen - også i DGT.. Jeg har selv vært på gulvet o ledd megg skakk - jeg var ikke besatt  -jeg var fylt av glede og fryd.

Du har sikkert sett folk som er drukne på alkohol - de oppfører seg svært likt de som du ser på Hagin vidoen. Det er en glede og en latter som ikke kan beskrives men må oppleves..

Hadde jeg vært besatt - så hadde jeg vært styrt av en demon, mot min egen vilje. Det er det som kjennetegner en som er besatt..

Dette var slik som proften Joel snakket om..

Act 2:13  But others made a joke of it and derisively said, They are simply drunk and full of sweet [intoxicating] wine.
Act 2:14  But Peter, standing with the eleven, raised his voice and addressed them: You Jews and all you residents of Jerusalem, let this be [explained] to you so that you will know and understand; listen closely to what I have to say.
Act 2:15  For these men are not drunk, as you imagine, for it is [only] the third hour (about 9:00 a.m.) of the day;
Act 2:16  But [instead] this is [the beginning of] what was spoken through the prophet Joel:
Act 2:17  And it shall come to pass in the last days, God declares, that I will pour out of My Spirit upon all mankind, and your sons and your daughters shall prophesy [telling forth the divine counsels] and your young men shall see visions (divinely granted appearances), and your old men shall dream [divinely suggested] dreams.

Kommentar #18

Kjetil Mæhle

68 innlegg  768 kommentarer

Forstår litt mer

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
men jeg tror du har sovet i timen som mange andre også desverre gjør

når du har vært i dette selv. Jeg har bare "sneiet" innom for så å holde avstand. Men jeg har møtt en god del mennesker som har gått på en kraftig "smell" i trosbevegelsen. Har selv hørt det blitt profetert om enorme vekkelser før Jesus kommer igjen! Har aldri forstått det for bibelen taler om frafall. Men denne vekkelsesforkynnelsen var selve motoren i mange menigheter. Det skapte stor forventning, engasjement og offervilje... Men årene gikk og vekkelsen kom ikke!

Det jeg ikke forstår er "heksejakt" på en avgått pastor som har tatt oppgjøret for 16 år siden. Det blir feil om du da ikke har rett i den sterke  mistilliten du fremmer overfor Åge Åleskjær. "Han sier en ting men gjør noe annet".

Personlig har jeg tillitt til Åleskjær på lik linje som jeg har tilitt til andre kjente personligheter innen politikk, kultur og menighetsliv.

Kommentar #19

Tor-Øivin Steen

0 innlegg  15 kommentarer

Hagin youtube-video er sjokkerende

Publisert over 3 år siden

Jeg regner med at dette ikke er filmtriks... Derfor falt Hagin mange hakk. Han sier mye fornuftig i sine bøker - men i denne karismatiske øvelsen/show med lettpåvirklige sjeler, må man bare si en ting. Trist. Det er vel disse tendensene som gjorde at så mangt gikk feil med flere av etterfølgerne.

Kommentar #20

Torgeir Tønnesen

39 innlegg  582 kommentarer

Du er for snill og naiv

Publisert over 3 år siden
Kjetil Mæhle. Gå til den siterte teksten.
Det jeg ikke forstår er

Åge har ikke tatt noe oppgjør med noe som helst som har med Hagin å gjøre. Tvertimot han fremmer og forfekter Hagins  lære den dag i dag.

Åge preker ofte på Credo-kirken i Bergen. Hva tror du han preker om? Luthersk dåpslære? 

Nei, han preker om suksess i kristenlivet, stor tro, glede og økonomisk fremgang på alle livets områder og en frisk kropp i en frelst sjel, som han brukte og si.

Det er ikke grunnleggende forskjell på undervisningen til Åge Åleskjær, Hanevold eller Kenneth Hagin eller noen annen trosforkynner. Tanken, filosofien,teologien, metodene er de samme og har samme mål -underbygge løgnen om vekkelsen som aldri kommer.

Kommentar #21

Jan Luneborg

0 innlegg  54 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Jeg har selv i min fortid gjennomført Levende Ord bibelskole.

Da er med andre ord Envald Flåten din åndelige far, din lærer og din mentor? Eller har du gått videre i livet siden du var under Flåtens lære? 

Kanskje du hadde fått litt flere likes om du hadde tatt inn over deg at også andre kan ha hatt en utvikling siden 80-tallet. 

Jeg synes forøvrig det er merkelig at du kritiserer galskapen, for i neste øyeblikk å hevde at:

"bibelen lærer at dette med trosbevegelsen er den store villfarelse som skal komme over hele jorden. Millioner skal bli ført vill og miste himmelen og frelsen. Denne villfarelsen er antikrist (trosbevegelsen og andre villfarne) som setter seg i tempelet. (Menigheten) og gjør seg selv til gud."

Hva i alle dager er det for noe? Nå sitter jeg jo igjen med følelsen av at du har byttet galskapen ut med en annen galskap. Er jeg en av de som har satt meg i templet og gjort meg til Gud? Hva mener du?

Kommentar #22

Oddbjørn Johannessen

190 innlegg  13478 kommentarer

Flere grøfter?

Publisert over 3 år siden
Jan Luneborg. Gå til den siterte teksten.
Nå sitter jeg jo igjen med følelsen av at du har byttet galskapen ut med en annen galskap.

Der er jeg enig med deg.  Jeg forstår veldig godt Tønnesens oppgjør med trosbevegelsen, men det virker som om han nå har falt i en annen grøft.

Kommentar #23

Jan Luneborg

0 innlegg  54 kommentarer

Anbefaling

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Tanken, filosofien,teologien, metodene er de samme og har samme mål -underbygge løgnen om vekkelsen som aldri kommer.

Du skulle kanskje ha lest denne boken av David Åleskjær:

Regnet som aldri kommer

Om hvorfor vekst er bedre enn vekkelse   

.

Kommentar #24

Kjetil Hamre

2 innlegg  65 kommentarer

Kristne ER snille og naive

Publisert over 3 år siden

Torgeir Tønnesen har så forferdelig rett. Vi er alle snille og naive. 

Åge har kanskje ikke vært den verste trospredikanten senere år, men han har ennå ikke tatt det etterlengtede oppgjøret med Hagin slik han burde tatt. Vi vet han kan si i fra hvis han vil, slik som han har tatt oppgjør med Ekmans komiske katolisisme, men når det gjelder Haginismen så er det ikke gjort skikkelig. Han prøver på mange måter å ha et ben innenfor trosbevegelsen, samtidig som han definerer seg utenfor. En kan nesten lure på om han selv ikke har forstått hva trosbevegelsen er og hva som er så forferdelig feil med den.

For de av oss som tar Bibelen på alvor, så er imidlertid trosbevegelsens vekt på personlige åpenbaringer som går langt utover det vi kan lese i Bibelen, ikke vesentlig forskjellig fra pavens ex catedra. Like ille er den ofte dårlige forståelse av det ondes problem og fokus på vellykkethet i livet FØR døden. Dette med slangeånden til Hagin er bare et ørlite topp på et kjempestort isfjell. 

Det vi savner er at Åge virkelig omvender seg og tar avstand fra dette. Det vi savner er at han tar skikkelig avstand fra Hagin og alt han stod for. Alt fra løgnene om åpenbaringer på gutterommet til plagiering av bøker slik man kan lese om i boken "A Different Gospel". Hvis Åge er en som tror at Bibelen er Guds inspirerte ord, da virker det i hvert fall temmelig vissent eller til og med feigt å være så uklar når han tar avstand.

Jesus har ikke gitt oss tillatelse til å tolerere vranglære i menighetene. Vi må virkelig slutte å være så snille med vranglæren, og ha en så naiv tro på at det ikke er så nøye for vårherre.

Kommentar #25

Robert Rygge

14 innlegg  661 kommentarer

"False Christ Coming".

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Anti-krist er ikke nødvendigvis en person, en diktator, eller et system, eller en krise eller en union. Det kan være alle disse på en og samme gang. Anti krist er anti-krist. Noe som er imot Kristus:

Den tidlige New-Ageren Warren B.Smith har skrevet en veldig interessant bok "False Christ Coming: Does Anybody Care?: What New Age Leaders Really Have in Store for America, the Church, and the World" som kan være noe å tenke over for noen og hver.

Utdrag fra boka:

The New Age Gospel teaches that when humanity collectively accepts and experiences itself as being a part of Christ and a part of God, we will not only save ourselves, we will save our world. The “Christ” of the New Age warns that the hour is late. Peace must come. He will help. He has a plan. But everyone must play their part.
Kommentar #26

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Ja..?

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Nei, han preker om suksess i kristenlivet, stor tro, glede og økonomisk fremgang på alle livets områder og en frisk kropp i en frelst sjel, som han brukte og si.

Skulle han prekt om nederlag,mangel på tro,mismot,sorg,mislykkethet i livet,sykdom,frafall fra troen osv  ?

Hadde du da fått tiltro til forkynnelsen hans ?
Jeg tror du må krabbe deg opp fra den grøfta du befinner deg i og begynne å se lysere på livet og menneskene.

Kommentar #27

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

Et lite innspill fra sidelinja

Publisert over 3 år siden

@Tønnesen er aldeles ikke far out når han knytter en "link" mellom Kenneth Hagin og Åge Åleskjær.

Da Åleskjær skrev kronikken "Min stille utgang", på trykk i Vårt land i juli 2006, var det relativt klar tale i den innledende ingressen som lyder slik:

"Jeg tror det har skjedd mye beklagelig i kjølevannet av en misforstått trosforkynnelse, og jeg ber om tilgivelse for at jeg ikke har vært klarere i min kritikk av disse sidene ved trosbevegelsen."

Men mot slutten av kronikken inngår altså ikke Hagin i dette oppgjøret da Åleskjær skriver:

"Det er ingen tvil om at trosforkynnelsen har bommet! For meg er det hverken Jesus, Peter, Paulus, Kenyon, Hagin eller Osborn som har skylden for dette! Det er nok andre miljøer og personer i kjølevannet av Trosbevegelsen som har gått langt ut over det læreboka sa."

Og slik fremstår det hele som noe underlig - når nettopp Hagin, som av svært mange regnes for trosbevegelsens far - ikke er en del av de varsellampene som Åleskjær tenner.

Kommentar #28

Anne Risjord Berg

0 innlegg  5 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Ingen er i noens "kjølevann"...det betyr i beste fall kjølevæske på en bil. KJØLVANNET, derimot, er de bølgene  man ser bak en båt. 

Kommentar #29

Tor-Øivin Steen

0 innlegg  15 kommentarer

Også Hagin og Osborn så stykkevis - selvfølgelig

Publisert over 3 år siden
Eirik Flikke. Gå til den siterte teksten.
Men mot slutten av kronikken inngår altså ikke Hagin i dette oppgjøret da Åleskjær skriver:

"Det er ingen tvil om at trosforkynnelsen har bommet! For meg er det hverken Jesus, Peter, Paulus, Kenyon, Hagin eller Osborn som har skylden for dette! Det er nok andre miljøer og personer i kjølevannet av Trosbevegelsen som har gått langt ut over det læreboka sa."

Og slik fremstår det hele som noe underlig - når nettopp Hagin, som av svært mange regnes for trosbevegelsens far - ikke er en del av de varsellampene som Åleskjær tenner.

Det kommer et punkt hvor folk må forstå de mekanismer som pågår i livet der vi alle mer eller mindre, er i  kontinuerlig forandring teologisk sett, med mindre vi er katolikker, der alt er opplest og vedtatt av Pavekirken. Det er jo få som gjør som Ekman; går fra en 100%-lig teologisk pakke, og snur 180 grader til en annen total-teologi. Vi må begynne å hylle den tankegangen der det er sundt  å innrømme at man absolutt ikke har alle svar. Hvis det du stod for på 80-tallet ikke harmonerer 100% med hva du tror i dag, ja da er det prisverdig og ikke et nederlag.

Åndelige/pastor burde være flinkere til å formidle at de ser stykkevis og forstår stykkevis. Hvis de skapet en image/ gir inntrykk av at de har sett og ser svaret på "alle" teologiske spørsmål, vil også fallhøyden bli stor den dagen status skal gjøres for hva de har trodd og prekt. 

Debatten bærer preg av at endel debattører også har fått merke hva frukten blir i livet til de menighetsmedlemmer som har forgudet og idolisert sine Pastor eller favoritt teolog og mentor. De havner over i total forakt i stede når "Gudsmannen" deres viser seg som et helt vanlig menneske som alle andre. Man har altså vært for opptatt av å hedre og hylle sine bibellærere og dermed blir falle og skuffelsen for stor når man plutselig oppdager den menneskelige, feilbare og usunne sider av sin store åndelige helt. Den dagen den pinskarismatiske fallangen på dypet kommer frem til dette, på dypet, kan bare Gud få ære. Tar Pastorene sjansen på å tape alt - tror jeg de også vil vinne på det. Det er vel heller ikke ubibelsk, eller?


Til sist bibelen kaller ikke forgrunnsfigur i menigheten for ledere (ordet bærer preg assosiasjoner til prestasjon og streber mentalitet) men som bibelen kaller det tjenere og lærere. 

Kommentar #30

Hans Eskil Vigdel

16 innlegg  40 kommentarer

Hagins supermenneske finnes ikke

Publisert over 3 år siden

Anbefalt lesning om denne tematikken er en kronikk jeg hadde i Vårt Land for noen uker siden: Supermennesket som ikke fantes.

Klikk her: http://www.verdidebatt.no/debatt/cat12/subcat13/thread11640068/                                    

Min påstand er at Hagins menneskesyn helt klart er usunt.

Kommentar #31

Torgeir Tønnesen

39 innlegg  582 kommentarer

livet kan være deprimerende og trist

Publisert over 3 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Skulle han prekt om nederlag,mangel på tro,mismot,sorg,mislykkethet i livet,sykdom,frafall fra troen osv ? Hadde du da fått tiltro til forkynnelsen hans ? Jeg tror du må krabbe deg opp fra den grøfta du befinner deg i og begynne å se lysere på livet og menneskene.

Vi diskuterer på grunnlag av Davids Åleskjærs påstand om at Å.Å har tatt oppgjør med usunn trosbevegelse.

Så prøver vi altså å finne Å.Å sin teologiske identitet og forankring. Jeg mener har ikke kan ha tatt ett oppgjør siden han ikke fraskriver seg Hagin som sin åndelige far og mentor. ÅÅ har så vidt jeg vet gått bibelskolen i Tulsa hvor videoen med Hagin er tatt opp i 1997.

Hvordan skal ÅÅ ha troverdighet når han indirekte innestår for slike tilstander som vi ser av Hagin i denne videoen?

Tilhengere av Hagin og trosbevegelsen er igjen på fremmarsj i Norge med nye bibelskoler, bla en her i Bergen. Det koster 750 kr for en forelesing. Hagin og Rhema er mer aktuell enn på lenge. Er det rart at vi kritikere og skeptikere vil ha en avklaring av ÅÅ siden han er den som nærmest introduserte denne forkynnelsen i Norge?

Dersom videoen av Kenneth Hagin er Guds Ånd, da må jo vi alle søke denne salvelsen da?

Det er jo det dere forsvarere egentlig sier?

Kommentar #32

Jan Luneborg

0 innlegg  54 kommentarer

Hagin er død

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Jeg mener har ikke kan ha tatt ett oppgjør siden han ikke fraskriver seg Hagin som sin åndelige far og mentor. ÅÅ har så vidt jeg vet gått bibelskolen i Tulsa hvor videoen med Hagin er tatt opp i 1997

Ja det kan du jo mene, men Åge gikk på bibelskolen i Tulsa helt på begynnelsen av 80-tallet, altså 10-15 år før Hagin et år lot seg rive med på galskapen under den pinsekarismatiske torontobevegelsen. Det var det ingen i OKS som var happy for, for å si det slik. Mange var fortvilet. Jeg jobbet selv i Maritastiftelsens kafé i 1997, og det hendte jeg måtte gripe inn ovenfor frivillige fra Vinyard, fordi de hadde så mye rare lyder og bevegelser under bønnen. Men de var jo fine folk selv om de holdt på med den snåle greia, så jeg avskrev dem ikke. De sluttet sikkert med det etterhvert.

Hvis du ser bort fra den syke videoen, så var jo ikke akkurat Hagin kjent for å være karismatisk av seg hverken på 80 eller 90-tallet. Han var mer en rolig lærertype som stor rett opp og ned og snakket. 

Jeg vet heller ikke hvorfor du repeterer "åndelig far" hele tiden, for jeg har aldri hørt det typiske anklagende apologet-utrykket i OKS noen gang. Åge var ikke Hagins Timoteus. Det er vanlig å ha mentorer, og de fleste har flere i løpet av livet. Ekman var også en slags mentor for OKS en periode.

Hagin er ikke noens mentor i dag, all den tid han er død. Må han hvile i fred.

Det er heller ikke slik at man må ta avstand fra mennesker og alt de mener og tror, selv om man uenig i noe og tar avstand fra noe. Skulle det du krever være et prinsipp i Gud Rike, så sto ingen igjen, og heller ikke du. Da må man også ta avstand fra Luther, og ikke bare Luthers antisemittisme. Og som noen sa det, da må til og med kirken skrote trosbekjennelsen, for den har sitt opphav i en tid hvor de som ikke bekjente mistet hodet. Skal man ta avstand fra Hagin på grunn av galskapen i videoen, må man også ta avstand fra Pinsebevegelsen, Oase og Misjonsforbundet, for det var de som drev med den greia i Norge.

Men det målet man bruker på andre, det vil men selv bli målt med ifølge han som er mentor og mester, så det er ikke dumt å være litt raus ovenfor sine medmennesker og kirkesamfunn man ikke selv tilhører. Jeg var frafallen i over 10 år på grunn av pastorer og predikanter som dømte hjertet mitt ut fra overfladiske ting, hvorav noen til og med mente at jeg hadde spottet den Hellig Ånd. Men jeg dømmer dem ikke og avskriver ikke disse menighetene. De hadde tydeligvis skjønt like lite av Guds nåde som jeg hadde den gangen. Jeg håper de har det bra alle sammen, og at de har gått bort fra den fordømmende loviske greia.

Kommentar #33

Tor-Øivin Steen

0 innlegg  15 kommentarer

Galskap? Ja er det ikke det da...?

Publisert over 3 år siden
Jan Luneborg. Gå til den siterte teksten.
galskapen under den pinsekarismatiske torontobevegelsen. Det var det ingen i OKS som var happy for, for å si det slik.

Kan bekrefte at jeg har hørt Åge ta total avstand fra de rare manifestasjonene som kom med Torontobevegelsen. Her var det ingen dør på gløtt på OKS. Åge tok like skarp avstand fra Todd Bentley da den galskapen brette om seg blant naive karismatikkere. 

Det som allikevel er merkelig er at såvidt mange innen pinsekarismatikk sitter på sidelinjen og venter med å utale seg om slike usunne fenomen til Pastoren har talt. Her burde det være enkelt for sunn kristendom å avsløre sirkuset og galskapen. Ble Hagin svermer på sine eldre dager, siden han holdt på slik som på videon? Hvordan kan en sidig man plutslig holde på slik? Slike fenomen er vel det som har forundret meg mest med noen av mine karismatiske venner. De er heldigvis i klart mindretall der jeg ferdes ;)

Nå er det visst en Bill Johnson som noen fasineres av. Jaja. Verden vil bedras.

Kommentar #34

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Trøst

Publisert over 3 år siden
Jan Luneborg. Gå til den siterte teksten.
Men det målet man bruker på andre, det vil men selv bli målt med ifølge han som er mentor og mester, så det er ikke dumt å være litt raus ovenfor sine medmennesker og kirkesamfunn man ikke selv tilhører.

Gjennom etter hvert et langt liv, født inn i pinsen, og oppdratt av pinsevenner, med skremselsforkynnelse om at dersom Jesus tilfeldigvis skulle komme tilbake en søndag, og jeg på det samme tidspunkt skulle være på Start kamp,  så ville jeg bli latt tilbake. Det var det verste som kunne skje et menneske, verre enn om himlen skulle falle I hodet på Asterix og Obelix, for da ville verden bli ond. Antikrist ville få all makt, og trolig ville jeg måtte lide en grusom martyrdød derom jeg skulle ha noen som helst mulighet å bli tilgitt at jeg var på feil sted til feil tid. Det var om å gjøre å være rede. Sånn var min barndom. 

Og jeg vet ikke hvor mange prekener jeg har hørt om at nå kommer enden, uten at det skjedde. Om vekkelser som skulle være så store at hele Norge skulle bli frelst på kort tid. Dette var jo veldig aktuelt på slutten av 90 tallet, men da var jo også de verdslige redde, for alle datamaskiner ville jo kollapse 01.01.2000 kl 00:00 fordi de ikke ville forstå tallet 00. 

Siden har jeg opplevd det meste, trospredikanter som påstår at de får ben til å vokse ut, folk som får byttet ut sine vonde tenner med gulltenner,(av Gud I løpet av sekunder) En påstand jeg hørte om I kjølvannet av Toronto. En tatovert trospredikantene,  som ikke var I stand til å si to sammenhengende setninger I sine prekener, men vekke opp folk fra de døde, det kunne han. Når jeg har spurt om noen har snakker med disse oppståtte, så har ingen det, men at det er sant, det er de bombesikre på. Og mye mer, jeg kunne nok skrevet en bok om det.

Det har egentlig vært både morsomt og spennende. (Muligens burde jeg fortelle at jeg I flere år slet med angst, men det får hele komme I en annen tråd eller bok)

Eneste grunn til at jeg har bevart troen, er at jeg har kommet til at Jesus er større, rausere og mer nådig enn all verden trospredikanter. 

Det er min store trøst. 

Kommentar #35

Hans Eskil Vigdel

16 innlegg  40 kommentarer

Vil du lese boken: Det guddommeliggjorte mennesket og den menneskeliggjorte Gud?

Publisert over 3 år siden

"Det guddommeliggjorte menneske og den menneskeliggjorte Gud. En kritisk teologisk analyse av synet på forholdet mellom mennesket og Gud hos Kenneth E. Hagin, trosbevegelsens grunnlegger og lærer av Kjell Olav Sannes."

Jeg har fått tillatelse av forfatteren til å dele boken med den som måtte være interessert (boken er utgått fra forlaget). Ser ikke ut til at det går an å legge ved en fil her på verdidebatt. Men send meg en PM på facebook, så kan jeg sende filen til deg.

Professor Kjell Olav Sannes har skrevet en grundig og kritisk analyse av Hagins menneskesyn og HAgins forhold mellom Gud og mennesket.

Boken tjente som viktig ideologisk grunnlag da jeg skrev kronikken "Supermennesket som ikke fantes".

Kort sagt: Jeg opplever Hagins syn på mennesket som destruktivt. Gud får ikke være Gud og mennesket får ikke være menneske. Det skjer en sammenblanding hos Hagin som jeg mener har direkte skyld i store deler av trosbevegelsens uvesen.

Dette uheldige menneskesynet lever implisitt videre i deler av norsk kristenhet. Selv om Hagins lære ikke lenger brukes aktivt, er jeg likevel av den oppfatning at det er behov for å ta et grundig oppgjør med Hagins menneskesyn i norsk kristenhet. Da tenker jeg spesielt på trospraksis der en ukritisk har latt seg influere av Hagins antropologi.

Kommentar #36

Tor-Øivin Steen

0 innlegg  15 kommentarer

Menneskesyn?

Publisert over 3 år siden
Hans Eskil Vigdel. Gå til den siterte teksten.
Jeg opplever Hagins syn på mennesket som destruktivt. Gud får ikke være Gud og mennesket får ikke være menneske.

Påstand om at Hagin sier at vi er Guder har jeg sjekket opp, og mener bestemt at dette er en omskrivning av hans kritikere. Hagin derimot henviser til at vi er skapt i Guds bilde og at vi ble skapt litt ringere enn Gud, hvor han henviser til Salme 8:5 "hva er da et menneske – at du husker på det, et menneskebarn – at du tar deg av det? Du satte ham lite lavere enn Gud og kronet ham med herlighet og ære. Du gjorde ham til herre over dine henders verk, alt la du under hans føtter"

Går ikke god for alt Hagin sa, like lite som jeg går god for Luthers antisemitisme eller Barratts syndefrihets lære.

Det kommer et punkt hvor folk må forstå de mekanismer som pågår i livet der vi alle mer eller mindre, er i kontinuerlig forandring teologisk sett, med mindre vi er katolikker, der alt er opplest og vedtatt av Pavekirken. Dette gjelder like mye meg og deg, som Hagin, Luther, Åleskær, Wesley, Barrat, frelsessoldaten eller emisæren i misjonsforbundet. Det er jo få som gjør som Ekman; går fra en 100%-lig teologisk pakke, og snur 180 grader til en annen total-teologi. Vi må begynne å hylle den tankegangen der det er sundt å innrømme at man absolutt ikke har alle svar. Hvis det du stod for på 80-tallet ikke harmonerer 100% med hva du tror i dag, ja da er det prisverdig og ikke et nederlag.

Så vi trenger ikke å gjøre et karaktermord på hele menneskesynet til hverken Hagin eller Luther. Alle de nevnte har hatt noe å bidra med for at vi skal se "hele bredden, lengden og dypet" i hele Guds fylde og visdom. Den helt kategoriske holdningen om at Hagin var helt "far out" blir ikke så konstruktivt i debatten slik jeg ser det. 

Men bevares, at Hagin var totalt på vidda og på moltetur i videon vi har fått linket her er tydelig og helt ekstremt - men går ikke å parkere Hagin på det grunnlaget.. Da kunne vi også parkert Oasebevegelsen for sine karismatiske show. Det mennesklige og sjelelige er i alle sammenheng, mer eller mindre. Til slutt er det bare en som vet best, og det er meg ;)

I filmen om Luther ser vi en scene der Luther snakker til djevelen i en slags affekt (hvis filmen stemmer med historien her da....?) Virker jo veldig som han har en phykose. Skal vi dømme Luther helt ut av den grunn... Ja hvis det var slik Luther levde ut sitt åndelige liv, men dette var vel mer en issolert hendelse og parantes i hans liv får vi håpe. Folk er folk. Iblant tror jeg vi holder disse teologiske mentorer (Luther, Hagin, Barratt, Booth) for å være mer enn helt vanlige mennsker. Da snakker vi om feil menneskesyn etter min mening.

Kommentar #37

Torgeir Tønnesen

39 innlegg  582 kommentarer

Hagin og Ekman hadde aldri noe spesielt

Publisert over 3 år siden
Tor-Øivin Steen. Gå til den siterte teksten.
Så vi trenger ikke å gjøre et karaktermord på hele menneskesynet til hverken Hagin eller Luther.

En forsvarer av trosbevegelsen skrev igår på denne tråden at Åleskjær tok avstand fra Hagin etter at Hagin begynte å oppsøke latter-vekkelsen i Toronto. Altså , hadde Åleskjær hadde full beundring og tillitt til Hagin i 15 år for så å bli bedratt av sitt store forbilde? Dette sier vel også noe om menneske-opphøyelse og Pastordyrkelse. Det sier noe om Åleskjær.

Det sier meg også at Hagins "visdom" før han rotet seg opp i Toronto, ikke kunne ha vært bærekraftig.

Hadde han ikke dømmekraft til å avvise Toronto? Det sier alt om Hagin.

Det sier meg at Hagin aldri var vis, men var som en skjør tann som ordspråkene sier; en helt upålitelig mann.

Det samme fenomenet ser du med Ekman. Var liksom Ekman en stor Gudsmann, før han ble katolikk?

Faktum er vel heller at han aldri hadde noen spesiell åpenbaring.

Kommentar #38

Jan Luneborg

0 innlegg  54 kommentarer

Det stemmer ikke

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
En forsvarer av trosbevegelsen skrev igår på denne tråden at Åleskjær tok avstand fra Hagin etter at Hagin begynte å oppsøke latter-vekkelsen i Toronto.

Åge tok ikke avstand fra Hagin, og Hagin begynte heller ikke å oppsøke latter-bevegelsen i Toronto.

Åge tok avstand fra spetaklet fra Toronto som Hagin dessverre slapp inn i huset på en konferanse, på slutten av sin tjeneste. Folk i OKS var fortvilet over dette, og i Norge var det Pinsebevegelsen, lutherske Oase og Misjonsforbundet som slapp denne galskapen innenfor døren.

Man kan ta fullstendig avstand fra en feilbedømming man selv og andre gjør, uten å ta avstand fra den som har gjort en feil. Vi er jo bare mennesker alle sammen.

Har du forkasta Peter, siden han sviktet Jesus? Hvis prinsippet skulle være å ta avstand til alle som tråkker feil, så hadde Kristendommen dødd ut for 2000 år siden. Da hadde vi kanskje sittet her med Odin.

Jeg synes forøvrig det er ufint å snakke stygt, spesielt om en mann som er død, og som ikke kan forsvare seg. Du har INGENTING å komme med som sier ALT om Hagin eller noen andre.

“Baktal ikke hverandre, brødre! Den som baktaler en bror eller dømmer sin bror, han baktaler loven og dømmer loven. Men dersom du dømmer loven, da er du ikke lovens gjører, men dens dommer. Én er lovgiveren og dommeren, han som har makt både til å frelse og til å ødelegge. Men du, hvem er du som dømmer din neste?” (Jakob 4)

Kommentar #39

Tor-Øivin Steen

0 innlegg  15 kommentarer

Opphøyelsen og idoliseringen er usunt

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Var liksom Ekman en stor Gudsmann, før han ble katolikk?

Gudsmann?

Jeg bruker ikke slike ord om folk, bare siterer andre på slikt vokabulær. Men hvis du mener et Guds barn, på lik linje med andre benådende troende vanlige mennsker, ja.

Problemet er den status og den innflytelse slike som Ekman får. Slik status er innbakt i Trosbevegelsens Pastorsyn. Her har vi noe av roten til problemet. De blir idolisert. Fører noen som ligner en monolog med sine menigheter. 

Når det er sagt er jeg glad for de gullkorn som også har kommet fra Ekman, selv om jeg er en av hans største kritikere. Men det er klart, jeg kommer jo aldri mer å bruke noe av dyrbar tid til å høre på hans vinklinger, slik jeg gjorde for 20 år siden, til det har jeg jo totalt mistet respekten for hans kromspring teologisk sett. Folk som er så til de grader påstålig som Ekman har vært gjennom 35 år stoler jeg ikke på.

Kommentar #40

Torgeir Tønnesen

39 innlegg  582 kommentarer

Du blir mer og mer fornuftig nå Steen

Publisert over 3 år siden
Tor-Øivin Steen. Gå til den siterte teksten.
Folk som er så til de grader påstålig som Ekman har vært gjennom 35 år stoler jeg ikke på.

Du tenger kanskje ikke min sympati, men det virker som du innser mer og mer av sannheten om det systemet jeg kaller FRIMURERIET Trosbevegelsen.

Det som du kaller idolisering er akkurat hva hele systemet går ut på. Frimureri kjennetegnes ved kameraderi og fryktkultur og opphøyelse av de med høy grad i organisasjonen.

Trosbevegelsen med utspring fra Kenyon, Hagin, Oral Roberts, Copeland, Osteen Ekman, Åleskjær er et system som er bygd opp akkurat som frimurer-systemet. Mange av disse er jo døde, og Åleskjær har meldt seg ut sier Luneborg. Hvis det er sant, så lever systemet uansett videre. Åleskjærs etterkommere som Stefan Christiansen og sønnen Thomas bringer systemet videre, og holder liv i det, bla med boksalg og Cd salg.

NOEN TREKK VED SYSTEMET: Likhetstrekk frimureri og trosbevegelse:

Læren/kulturen/møteformen overføres umerkbart og usynlig fra generasjon til generasjon.

En ufravikelig lære og ideologi. (Fullkommen og ufeilbar som Pavens lære)

Frykten for å kritisere ledere.  Frykten for utfrysing .  Frykten for ikke å være loyal.

Medlemsfordeler som gir økonomiske inntekter( De leier inn hverandre som talere )

Respekt og ærbødighet for ledere. ( predikanter har egne hoteller,lunsjer,flyreiser og blander seg ikke)

Gud leder ledere ikke vanlige medlemmer.

Guds plan for lav-grads medlemmer er å lyde og tjene pastoren.

Du kan stige i gradene ved innsats og blind loyalitet

Ser du likheten med Jehovas vitner?

Streng liturgi;

Alle møter er helt like: -Lovsang, -kollekttale, -kollekt, -lovsang igjen. -Predikanten kommer inn under stille musikk fra bandet. -Alle hilser ærbødig på predikanten. Tale(90 minutter)-Lovsangerne kommer inn igjen. -Bønn for frelse, -bønn for helbredelse. -Tid for gledesutbrudd. -Kom tilbake imorgen til nytt og herlig møte.

Legger du merke til at omtrent alle pinsemenigheter har absorbert denne møteformen?

Ser du at læren forlengst har infiltrert i pinsemenighetene?

Ser du at lederne i pinsemenigheten har latt dette skje helt ukritisk?

-Og at pinse-lederne derfor ikke sier et ord til dette lenger?

Kommentar #41

Anne Risjord Berg

0 innlegg  5 kommentarer

Jeg tar avstand fra å ta avstand fra

Publisert over 3 år siden
Nå begynner denne diskusjonen å bli absurd. Hvorfor er det så viktig å ta avstand fra noen? Jeg vet at hvis Jesus kommer og leter etter frukt hos mange av disse man tar avstand fra, vil den langt overgå frukten til alle som har skrevet i denne tråden, inklusive meg. "The proof of the pudding is in the eating," sies det. Let's go eat some pudding!
Kommentar #42

Jan Luneborg

0 innlegg  54 kommentarer

Nå også frimureri...

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Åleskjærs etterkommere som Stefan Christiansen og sønnen Thomas bringer systemet videre, og holder liv i det, bla med boksalg og Cd salg.

NOEN TREKK VED SYSTEMET: Likhetstrekk frimureri og trosbevegelse:

Nå har du vært inne på at trosbevegelsen og alt som har hatt med trosbevegelsen å gjøre er Antikrist og at Åge og vi fra OKS har satt oss i templet og opphøyd oss til Gud. Og nå også Thomas som frimurer. 

Jeg tror jeg melder meg ut av denne diskusjonen, fordi den umulig kan være bra for deg.

Lykke til i livet bror, og jeg håper for din egen del at du slutter å lete etter Satan blant dine søsken. Det er feil fokus og bortkastet tid. 

Kommentar #43

Tor-Øivin Steen

0 innlegg  15 kommentarer

Begge Pastorer - der stopper omtrent likheten

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Stefan Christiansen og sønnen Thomas bringer systemet videre

Begge Pastorer - der stopper omtrent likheten for å si det litt showenistisk.

Å sammenligne Stephan med Thomas blir som å sammenligne Trumph og Obama. Eller Suárez med Giggs. Giggs har vel fått et rødt kort i hele sin karriere.

Kommentar #44

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

TT?

Publisert over 3 år siden
Jan Luneborg. Gå til den siterte teksten.
Antikrist og at Åge og vi fra OKS har satt oss i templet og opphøyd oss til Gud. Og nå også Thomas som frimurer.

Enig, det oppleves som TT står å spinner I gjørma,  og blir mer og mer gjørmete. 

Kommentar #45

Torgeir Tønnesen

39 innlegg  582 kommentarer

Hovmod står for fall

Publisert over 3 år siden
Rune Tveit. Gå til den siterte teksten.
Enig, det oppleves som TT står å spinner I gjørma, og blir mer og mer gjørmete.

Vel, denne argumentasjon møtte jeg for 13 år siden, da jeg som den første cellegruppeleder tok et oppgjør direkte med ledelsen i Levende Ord i Bergen. Falske profetier og trusler om Guds straff var hverdagen i menigheten det året. Roger Larsen fra Sverige ble hentet inn for å prøve å berge pastorene. Jeg var aldri ute etter å "ta" Enevald Flåten siden han er en venn av meg, men jeg angrep systemet og læren. Han viet forresten meg og min kone i en fin bryllupssermoni. Vi var også i en periode i samme cellegruppe som Enevald.

Det ble et sjokk for mange når jeg gikk ut offentlig med egen nettside og fikk støtte fra ungdommene i menigheten. Ryktene bredte seg fort med min nettside som het villfarelseimenigheten.no og avisene oppfattet signalene, spesielt at ungdommen gjorde opprør. Da gikk det ikke lang tid før det var over og ut for lederne som beskyttet hverandre, og en positiv, nødvendig og ønsket splittelse ble gjennomført. Luneborg var en av de aktive kritikere av denne siden min når jeg delte den på jesusonline.no

Jeg fikk mye dritt etter meg den gangen, men jeg er vel en som tåler en støyt.

De fleste i Bergen vet nok idag at min aktivitet den gangen var med å førte til oppryddingen i menigheten. Dette fordi jeg var den eneste som fra starten av turte å si og gjøre det mange bare tenkte og ønsket, men ikke turde. 

Kommentar #46

Jan Luneborg

0 innlegg  54 kommentarer

Nei, det var jeg ikke.

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Luneborg var en av de aktive kritikere av denne siden min når jeg delte den på jesusonline.no

Jeg kan hverken huske deg eller denne siden din, men hvis du skrev på Jesus Online slik du skriver her , så er det ikke utenkelig at jeg har sagt deg imot. Jeg sier stort sett imot alle som putter Antikrist og demoner på andre kristne og andres kirkesamfunn, uansett hvor de måtte komme fra. Jeg har ikke hatt det for vane å la dømming og baksnakk stå uimotsagt, hverken i OKS, på nett eller andre steder. 

Hvis du som medlem deltok i oppryddingen i Levende Ord, så er jo det fint. Det var jo åpenbart nødvendig. Men ikke overfør Flåtens personlige problemer og problemene i Levende Ord på OKS, Åge, Thomas, meg og alle andre i menigheten min, for der er du langt ute på jordet. Vi er ikke frimurere, og vi er ikke Antikrist som har satt seg i templet og opphøyet seg til Gud. 

Er det noe jeg er sikker på når det kommer til min egen frelse, så er det at den kun er av nåde og ingenting annet. Jeg er et skrøpelig menneske. Derfor dømmer jeg ingen. Når man dømmer andre mennesker, så dømmer man loven. Man setter altså lovgiveren og dommeren til side og opphøyer seg selv til Gud. Derfor stiller jeg aldri spørsmålstegn ved andre menneskers frelse. Du kan kalle meg satan sjøl, men jeg vil likevel se på deg som en bror. 

Kommentar #47

Kjetil Hamre

2 innlegg  65 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Jan Luneborg. Gå til den siterte teksten.
Hvis du som medlem deltok i oppryddingen i Levende Ord, så er jo det fint. Det var jo åpenbart nødvendig. Men ikke overfør Flåtens personlige problemer og problemene i Levende Ord på OKS, Åge, Thomas, meg og alle andre i menigheten min, for der er du langt ute på jordet.

Noen ganger, når vi synes at diskusjonspartneren tar litt for hardt i, så kan det være fristende å stemple, dra ned rullegardina og slenge ut av seg ting som ikke burde vært sagt. Gjør ikke det. Vær konstruktive.

Torgeir Tønnesen HAR et poeng at Åge ikke har tatt et godt nok oppgjør med trosbevegelsen, dens maktstrukturer og dens teologi. Han HAR et poeng at problemene på Levende Ord er relevante også for OKS. Og i dag, Levende Ord, nå Credokirken, er igjen på full fart inn i det samme tullet nok en gang, måtte det ikke skje også ved OKS.

Hvis man ikke tar innover seg alvorligheten av dette, så er man enten veldig naiv, eller veldig blind. Så kan det selvfølgelig være ting man ikke er helt enige om, men stort sett så ser det ut som de fleste her ser ganske likt på at åpenhet og bærekraftige sannheter må være idealet vi streber etter.

Det hadde vært utrolig flott om Åge - eller David for den saks skyld hadde gått litt lenger i sine uttalelser om Hagin og trosbevegelsen på samme måte som man har gjort med blant annet katolisismen. Husk, Jesus har aldri sagt at vi skal slurve med teologien.

På den andre side, så spiller det null rolle hva Åge sier, Gud er Gud om alle mann lå døde. Det er Gud som er sjefen over alle sjefer. Åge og David er bare Åge og David, jeg er meg og du er deg.

Vær velsignet!

Kommentar #48

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Unskyld

Publisert over 3 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Jeg fikk mye dritt etter meg den gangen, men jeg er vel en som tåler en støyt.

Ok, det var egentlig ikke meningen å slenge dritt. Jeg ser at kommentaren ikke anerkjenner deg og ikke er respektfull. 

Du har sikkert gjort en bra jobb I levende ord. Jeg husker selv hvordan jeg undret meg over den nesegrus beundringen noe hadde til Enevald Flåten på 70 tallet. 

For en del år siden kom han til Mandal og skulle liksom innta byen. Jeg var å hørte på ham, for å se hvordan han fremstod jeg opplevde ham som arrogant og frekk, og ville prøve å snakke med etterpå. Men han stakk av så for at ingen fikk muligheten. 

Kommentar #49

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Enevald- tillegg

Publisert over 3 år siden

Jeg bør vel legge til at hendelsen i Mandal handler om at det skulle etableres en ny menighet under Levende ord i Mandal, og i den forbindelse var andre menigheter innvitert til dialog om dette og "Guds plan" for byen. Det ble ingen dialog, kun en monolog fra Enevald, som egentlig bare var tomme ord. Ingen andre fikk slippe til med synspunkter eller spørsmål, ikke engang dem han hadde utnevt til å skulle gjennomføre Enevalds plan, for det var Enevald det dreide seg om, ikke Gud, heller ikke et ord om alt det flotte arbeidet som ble gort av eksisterende menigheter i byen. De var visst ikke verd noe.

Som sagt stakk han av så fort han kunne etter en drøy times kjedelig monolog. Jeg skal ikke påstå at det er det verste kristne møte jeg har vært på noen gang, men det likner veldig.

Kommentar #50

Torgeir Tønnesen

39 innlegg  582 kommentarer

Det er "trendy" med lederskap

Publisert over 3 år siden
Rune Tveit. Gå til den siterte teksten.
Det ble ingen dialog, kun en monolog fra Enevald, som egentlig bare var tomme ord. Ingen andre fikk slippe til med synspunkter eller spørsmål, ikke engang dem han hadde utnevt til å skulle gjennomføre Enevalds plan

Jeg har nok forstått du er patriotisk pinsevenn, Tveit, men jeg må spørre deg: Tror du ikke denne beskrivelsen din kunne passe inn i Mange pinsemenigheter og trosmenigheter også?

Tror du du får komme med mange spørmål offentlig, eller slippe til med synspunkter i OKS, Filadelfia, kristiansand eller Oslo?

Du kommer ikke til med en kritisk artikkel i Korsets sier, Tveit. Du vil bli avvist .Det vet du godt.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere