Verdidebatt

Ingen god samtale, Kjøde

Å si at biskopene driver «narrespill» er ikke opplegg til noen god samtale.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Helga Haugland Byfuglien. Preses

Halvor Nordhaug.Visepreses

Rolf Kjøde er sterkt kritisk til biskopenes håndtering av spørsmålet om likekjønnet ekteskap både før og under Kirkemøtet, og beskylder oss for å bedrive et «narrespill» (Vårt Land 11. mai). Et slikt uttrykk bidrar ikke til en god samtale.

Det som hele tiden har vært avgjørende og uoppgivelig for biskopene har vært å få to sett med liturgier til bruk for vigsel/forbønn for borgerlig inngått ekteskap, der de nåværende liturgiene blir beholdt. Det var dette som lå bak uttrykket som visepreses brukte under Kirkerådets møte i januar: «Vi har bundet hverandre til denne masten». Dette prinsippet har vi da også fått gjennomslag for.

Låste ikke. Bispemøtets vedtak fra oktober låste oss ikke fast til en løsning som i alle ting var identisk med vårt vedtak. Dette kom også til uttrykk ved at vi anbefalte Kirkemøtet å lande på en løsning «langs disse linjer».

Da Bispemøtets vedtak ble fattet, forelå intet forslag om at liturgier som skal utarbeides for likekjønnet vigsel/forbønn, også skal kunne brukes av ulikekjønnede. Når biskopene på Kirkemøtet i april kunne støtte et slikt forslag, gikk man derfor ikke inn for noe som man tidligere hadde vært imot.

Utfordringer. Kjøde har rett i at det vil bli praktiske utfordringer når nye liturgier for vigsel/forbønn blir vedtatt neste år. Det har vi ikke lagt skjul på. Det er viktig at ikke unødvendige konflikter oppstår som kan bli en belastning både for kirkens ansatte og for dem som vil gifte seg.

For det første handler det om å utarbeide oversikt over hvilke prester og andre ansatte som ikke vil medvirke ved disse handlingene, og vite hvilke andre som da kan overta. Dernest kan det også bli aktuelt å tenke gjennom den situasjon som Kjøde er opptatt av, der en prest og et ulikekjønnet ektepar har ulike syn på hvilken av de to liturgiene som bør brukes. Bispemøtet vil arbeide videre med disse spørsmålene med sikte på å utarbeide en veiledning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt