Verdidebatt

Jo, biskopene gjorde retrett, Nordhaug

I praksis har vi fått en og en halv vigselsliturgi istedenfor to likeverdige. Det samme gjelder også ekteskapssynet. Det har biskopene medvirket til.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Er biskopenes forandrede syn på vigslene en retrett? Jeg kalte det slik (Vårt Land 25. april). Men Halvo­r Nordhaug hevdet (Vårt Land 30. april) at det ikke er tilfellet. For meg er ikke betegnelsen viktig, men saken. Biskopene vedtok i høst å gå inn for to likeverdige vigsler – en som nåværende for heterofile og en tilpasset likekjønnede par. Disse skulle være helt likestilte, og man sa at det ikke var tale om reservasjon hvis man ikke ville benytte den nye. Slik måtte det være, siden det var to likeverdige læresyn i ekte­skapssaken.

Men slik ble det ikke. Den nye ­liturgien skal kunne benyttes av alle. Reservasjonstanken har slått gjennom i media. Nordhaug hadde i innlegget sitt hatt full anledning til å kritisere dette. Men det gjorde han ikke. I opinionen synes man å se på den nye liturgien som hovedliturgien og den gamle som en bi-liturgi
for dem som reserverer seg mot ­likekjønnet vigsel. Dermed har man nå i praksis fått en og en halv vigselsliturgi istedenfor to likeverdige. Det samme gjelder også ekteskaps-synet. Dette mener jeg biskopene har medvirket til ved å gå bort fra sitt opprinnelige vedtak.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 6.5.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt