Spaltist og kommentator i Vårt Land Erling Rimehaug

Tidligere redaktør i Vårt Land.

Håndtrykk til besvær

Må muslimske menn håndhilse på kvinner­ om de skal aksepteres i det norske samfunnet?

Publisert: 6. mai 2016

Når jeg møter en muslimsk kvinne, er jeg alltid i tvil: Skal jeg ta henne i hånden til hilsen? Om jeg ikke rekker henne hånden, kan hun oppfatte meg som uhøflig. Hvis jeg rekker henne hånden, kan hun oppfatte at jeg ikke respekterer hennes grenser.

Jeg prøver forsiktig å signalisere at jeg kan tenke meg å ta henne i hånden. Hvis hun ikke rekker fram sin, bukker jeg i stedet. Det er helt ok. Jeg føler meg ikke avvist eller at hun viser meg manglende respekt av den grunn.

Men dette er ikke uavhengig av kjønn. For hvis en muslimsk mann ikke håndhilser på en vestlig kvinne, vil hun som oftest føle at han ikke viser henne respekt­. Særlig ille er det hvis han ignorerer en utstrakt hånd. Det oppleves som en avvisning.

Det fikk den svenske politikeren Yasri Khan oppleve. Han måtte trekke seg fra partiledelsen i Miljøpartiet fordi han ikke ville ta en kvinnelig TV-reporter i hånden. Men Khan selv oppfatter dette annerledes.

– Min kroppslige integritet må gå foran andres rett til å berøre min kropp, sier han i et intervju med Sveriges­ Televisjon – og spør om hvorfor det skal være forskjell på kvinners og menns rett til å reservere seg mot uønsket berøring.

Ja, hvorfor opplever vi det ulikt? Det er her kjønnsrollene slår til. Det bygger på forestillingen om at mannen har initiativet i en situasjon når to av ulikt kjønn møtes. Hvis han berører en kvinne som ikke vil bli berørt, er det manglende respekt. Hvis han ikke vil rekke fram hånden til en kvinne som venter å bli hilst på, viser han manglende respekt.

Men hvorfor aksepteres slik rollefordeling i et samfunn der likestilling er idealet? Det virker som det er kravet om assimilering som trumfer likestillingen på dette feltet. Muslimer må oppføre seg i samsvar med våre normer. Men fremmer eller svekker det integreringen når kravene stilles på den måten?

– Jeg synes det er viktig at muslimer opplever seg inkludert, sier Khan. Men altså bare dersom de vil berøre kvinners hender.

Først publisert i Vårt Land 6.5.2016

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #101

Jarl Henning Ulrichsen

4 innlegg  1058 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.
Hva er dette for noe tullprat, Wigdel?

Ja, Wigdel sier ofte mye rart.

I kommentar #97 utbasunerer han: “I det jødiske utgangspunkt for kristendommen var det på ingen måte likestilling mellom mann og kvinne.

Det er tydelig at Wigdel ikke reflekterer over at det fantes mange kvinner i Jesu følge – noe som knapt kan sier å være særlig jødisk.

At han støttes av Ben Økland i #98 overrasker knapt noen som har lest hans kommentarer.

Kommentar #102

Ben Økland

15 innlegg  4083 kommentarer

@ Avnskog&Ulrichsen

Publisert over 4 år siden

Verdidebatt forutsetter at vi ikke diskuterer hverandre. Derfor avstår jeg fra å kommentere utsagn som dreier seg om meg som person og om min karakter.

Kommentar #103

Ben Økland

15 innlegg  4083 kommentarer

Om forumet Verdidebatt

Publisert over 4 år siden

Av respekt for forumets identitet og intensjon kan det være nyttig å ikke oppføre seg som om man var advokat under hovedforhandlingen i en straffesak.

Man trekker nivået fatalt nedover hvis man gir seg til å "argumentere" gjennom å svekke en meiningsmotstanders troverdighet og innbiller seg at man dermed har ført i marken en slags form for sannhetsbevis.

Det blir bare usakelig fremferd. Debatt er ikke kjekling. Skittkasting hører ikke hjemme.

Kommentar #104

Jarl Henning Ulrichsen

4 innlegg  1058 kommentarer

Les egne kommentarer!

Publisert over 4 år siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
Verdidebatt forutsetter at vi ikke diskuterer hverandre. Derfor avstår jeg fra å kommentere utsagn som dreier seg om meg som person og om min karakter.

Leser du egentlig hva du selv skriver? Eller husker du ikke hva du skriver?

Du sier deg enig i Wigdels karakteristikk av Avnskog og finner den slående. Det er du som bidrar til skittkasting mot Avnskog og som deretter beklager deg når noen påpeker hvordan du oppfører seg. Du behøver ikke å kommentere utsagn som dreier seg om deg. Det eneste vi ber deg om er å slutte å kommentere andre personer og deres karakter. Skjønner du ikke at det gjelder samme regler for deg som du avkrever andre?

Kommentar #105

Ben Økland

15 innlegg  4083 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Ikke godt nok, sannsynligvis. Jeg festet meg bare ved Wigdel sin saksrettede hoveddel av kommentaren hans og overså den siste, etterpåslengte setningen om Avnskog.

Det var feil av meg, og jeg beklager feilen.

Takk for korreksjon. Den var på sin plass.

Kommentar #106

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Geir Wigdel. Gå til den siterte teksten.
Det er ingen grunn til å la håndhilsing bli testen på integrering

Jeg synes det ville bli rart om vi nordmenn skulle være mere tolerante enn det tolerante Sverige. Der borte ble mannen som ikke ville håndhilse presset ut av sitt topphverv forstår jeg.  Er du integrert i et land, så er du i teorien kvalifisert til alle verv.

Om en er så selvopptatt at en i sin egen sære verden forlanger å bli tatt spesielle hensyn til, og det hensynet fullt og helt påhviler den annen part, da får en holde seg i hulen sin, eller dra tilbake  til fedrelandet.

Kommentar #107

Geir Wigdel

31 innlegg  2088 kommentarer

Nå viste jeg til

Publisert over 4 år siden

"det jødiske utgangspunktet for kristendommen" i min kommentar. Jeg regner faktisk Jesus som en del av kristendommen, selv om han selv regnet seg som jøde og talte i synagogene. Kommentaren kom som svar på et innlegg som framhevet liketilling mellom kjønnene som et kjennetegn på kristendom/jødedom, som en motsetning til muslimers diskriminerende holdning. Jeg prøvde ganske enkelt å peke på at bildet nok er langt mer sammensatt. Nei, jeg er ikke ute etter å henge noen ut. Jeg anbefaler kun å utvise varsomhet på områder der hennesker lett kan føle seg utilpass. Jeg regner det som et kjennetegn på dannelse.

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
29 dager siden / 2922 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
17 dager siden / 1123 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
rundt 1 måned siden / 859 visninger
Minner fra en sommerkirke
av
Anita Reitan
10 dager siden / 623 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
15 dager siden / 587 visninger
Drømmen om tempelet
av
Joav Melchior
rundt 1 måned siden / 526 visninger
Brokete Brasil
av
Hildegunn Marie Tønnessen Seip
7 dager siden / 473 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere