Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen

36

Stengt dør hos Høie

Vi ville overlevere 20.000 underskrifter mot fosterreduksjon. Aldri før er vi blitt nektet et møte med en helseminister. Det kan virke som åpenheten testes når sakene oppleves ubehagelige.

Publisert: 27. apr 2016

Nærmere 20.000 mennesker har signert oppropet «Nei til fosterreduksjon», en underskriftsaksjo som Menneskeverd dro i gang tidligere i vår, men helse- og omsorgsminister Bent Høie vil ikke møte oss for å ta imot underskriftene. «Send dem i posten», er beskjeden vi får.

Aldri før har vi blitt nektet et møte med en helseminister. ­Demokratiet og den nære forbindelsen det norske folk har til våre folkevalgte er et gode – men det kan virke som åpenheten testes når sakene oppleves vanskelige eller ubehagelige.

Til Stortinget. Menneskeverd startet oppropet mot fosterreduksjon i begynnelsen av mars, etter at lovavdelingen i Justisdepartementet slo fast at abort av friske tvillinger før 12. uke i svangerskapet er innenfor dagens lovverk.

Målet med oppropet var å få helse- og omsorgsministeren til å sende saken til grundig ­behandling i Stortinget, i likhet med ­andre saker av tilsvarende etiske dimensjon.

Da abortloven ble formet for 40 år siden, var ikke foster-
reduksjon medisinsk mulig. Det er svært spesielt at loven nå skal romme en prosedyre som ikke var teknisk mulig da loven ble vedtatt, uten å behandle saken slik man vanligvis gjør med endringer i lover. En slik sak krever god medisinsk utredning og ­alvorlighetsgraden tilsier at den fortjener bedre enn å bli behandlet av jurister alene.

Nær 20.000. På syv uker har oppropet fått i underkant av 20.000 signaturer fra hele landet, både digitalt og på papir og det har vært stort engasjement i sosiale medier. En slik respons fra grasrota viser at mange ­reagerer sterkt på at foster­reduksjon nå tillates i Norge.
Oppropet har fått støtte både fra Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, samt medisinetikere og forskere. Barnelege og medisinsk forsker, Ola Didrik Saugstad, skrev følgende i en kronikk i Morgenbladet 26. februar:

«Er fosterreduksjon forenlig med en medmenneskelig og bære­kraftig kultur? (…) Reduksjon av tvillinger til ett foster gir ingen medisinske gevinster for det gjenlevende fosteret. I noen tilfeller kan metoden utløse svært for tidlig fødsel hos det gjenlevende fosteret. Det er en stor tragedie når det gjenlevende barnet fødes for tidlig og utvikler skader på grunn av inngrepet.»

Ikke mulighet. Menneskeverd tok kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet allerede før påske med forespørsel om å få overlevere alle underskriftene til helseminister Bent Høie personlig.

Etter en god stund fikk vi svar at ingen i politisk ledelse hadde mulighet til å møte oss, på tross av at et slikt møte ikke behøvde å ta mer enn cirka ti minutter. Per telefon fikk vi beskjed om at de ønsket å få underskriftene sendt i posten.

I forrige uke fikk vi følgende beskjed på SMS fra helseminister Bent Høies politiske rådgiver, Fredrik W. Gierløff: «Vurderer det slik at å imøtekomme intensjonen deres vil kreve endringer i abortloven. Det er det ikke aktuelt for regjeringen å foreslå. Rett adressat for underskriftene deres mener jeg derfor er Stortinget.»

Ansvaret skyves altså over fra helseministeren til helse- og omsorgskomiteen i Stortinget.
Vi mener at helseministeren må ta ansvar for de vurderingene som han ba lovavdelingen i Justisdepartementet om å gjøre i denne saken. Vi hadde forventet en tøffere helseminister som våger å ta en slik drøftelse høyt og i det åpne rom – av respekt for sakens kompleksitet.

Politikere er valgt for å drøfte de mindre populære sakene like mye som de som gir politisk symbolgevinst.

Skuffende. Det er skuffende at man ikke skal få gehør fra politisk ledelse i HOD for å ytre sin mening om fosterreduksjon. At nesten 20.000 mennesker ­heller skal møte en stengt dør ligner ikke den imøtekommende helse­ministeren vi har truffet ­tidligere.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 27.4.2016

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Greta Aune Jotun

163 innlegg  1181 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen. Gå til den siterte teksten.
At nesten 20.000 mennesker ­heller skal møte en stengt dør ligner ikke den imøtekommende helse­ministeren vi har truffet ­tidligere.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 27.4.2016

Ja, dette var dårlig statsråds-oppførsel! Og man gjør seg noen tanker: Hva om underskriftene hadde gjaldt en sak til fordel for hans egen "bevegelse" - jeg behøver ikke nevne navn - ville han ha åpnet dørene da? Jeg antar det.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere