Verdidebatt

Les MIFF og PMWs rapport om opplæring til hat og terror i det palestinske skolesystemet

De palestinske myndighetene forbereder ikke sitt folk på fred, men på «hellig» kamp mot jøder og mot staten Israels eksistens. Terrorister fremstilles som forbilder, og hele Israel omtales som "okkupert Palestina" og som en fremtidig muslimsk stat.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Med Israel for fred (MIFF) har nettopp oversatt og gitt ut en fersk rapport fra Palestinian Media Watch (PMW). Rapporten dokumenterer at de palestinske selvstyremyndighetene (PA) systematisk lærer opp sin befolkning til å avvise Israels rett til å eksistere, og til å slutte seg til kampen mot den jødiske staten. Terrorister hylles og presenteres som rollemodeller for barn og unge. Såkorn av hat plantes, og fred blir enda vanskeligere å oppnå.

Det palestinske utdanningssystemet er kun èn av flere offentlige sektorer der PA aktivt og systematisk indoktrinerer sitt folk til å hate jøder og staten Israel. PMW har dokumentert at både barnehager, skoler, moskeer, barne-TV og andre TV-program, aviser, radiosendinger, sosiale medier, idrettsturneringer og offentlig infrastruktur som gater, torg og bygninger benyttes til opplæring til hat og hyllest av terrorister med jødisk blod på sine hender. Den myndighetsinitierte hatpropagandaen er så massiv og systematisk at det ikke kan benektes at dette er en villet politikk fra PA sin side. Eksemplene er tallrike, og de handler ikke om enkeltuttalelser fra perifere personer, men fra mennesker som sitter svært sentralt i PA.

Vedlagte rapport konsentrerer seg kun om utdanningssektoren, men for den som vil lese seg mer opp på denne problematikken på andre felt i de palestinske områdene finnes flere rapporter og artikler på www.palwatch.org.

I rapporten kan man blant annet lese om 25 skoler som er oppkalt etter terrorister, og hvordan det preger elever å gå på en skole der de læres opp til å se på «sin» terrorist som et eksempel til etterfølgelse. På «Dalal Mughrabi pikeskole» i Hebron er terroristens portrett påtrykket skolegenseren. Dalal Mughrabi stod bak et av de mest dødelige terrorangrepene i Israels historie, der 37 personer – hvorav 12 barn - ble drept. Fra 1. til 8. klasse lærer jentene på denne skolen at hun er et forbilde som de bør strekke seg etter.

Videre kan man lese om hvordan ulike skoleaktiviteter benyttes til å hedre terrorister, både fotballturneringer, sjakkturneringer, bordtennisturneringer, teaterstykker og lignende. Ofte deltar representanter for PA på slike aktiviteter for å vise at dette er noe som ikke bare er godkjent av - men som også applauderes av myndighetene.

Både MIFF og PMW har i mange år påpekt at denne praksisen er et alvorlig hinder for fred, men ettersom dette bryter med det rådende narrativet i den norske offentlige debatten – der Israel er den eneste part som holdes ansvarlig og som kan kritiseres – og palestinerne stort sett blir fremstilt som ofre og underlegne- da er det vanskelig for mange å ta inn over seg at det palestinske lederskapet faktisk utgjør et alvorlig hinder for fred.

MIFF har enda en gang utfordret Utenriksministeren til å tydelig fordømme de palestinske myndighetenes oppildning til terror og glorifisering av terrorister, og det er vårt håp at denne fordømmelsen blir fremsagt i all offentlighet både i Norge og i de palestinske områdene. Det er opplagt at dette må ta slutt før det kan bli en varig fred mellom jøder og palestinere.

Les rapporten her: https://issuu.com/miff/docs/pmw-finale-screen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt