Vidar Mæland Bakke

38

Tydelige konturer

Mange savner "tydelighet" hos kristne i dag, særlig hos kirkens ledere, hyrdene. Andre etterspør den helt til de finner ut at de er grunnleggende uenige.

Publisert: 21. apr 2016

Da ber de denne om å snakke lavere, eller de gjør sitt beste for å henge vedkommende ut og frata personen sin stemme og autoritet. Dette opplever ledere på forskjellige sider av de såkalte "fløyene". 


Ofte beundrer jeg andres tydelighet. Denne verdien er i slekt med vågemotet, og det ønsker jeg meg mer av.  Tydelighet er viktig og ofte en mangelvare. Men denne verdien er likevel viktigst på det mellommenneskelige plan. 


Såkalt tydelige svar formidlet på armlengdes avstand, kommer med en vær-varsom-plakat. Tydelighet uten kropp, følelser og nærhet, blir ofte til utydelighet på reisen til mottaker. Det som hadde intensjon om å være tydelig, mister så lett viktige nyanser på veien og ender opp som utydelige bruddstykker. 


Men jeg tror at tydelighet i ordets beste forstand er implisitt i det å leve verdibevisst og å fremme en verdibevisst kultur i familien, menigheten på arbeidsplassen, i samfunnslivet. Vi lever tydeligere liv når vi er bevisste hvilke verdier som er viktige for oss og som skal få styre oss i våre mange store og små veivalg. Da har vi konturer. Da slutter vi å være amøber som tilpasser oss enhver sammenheng og situasjon. Jeg har bestemt meg for at jeg ikke vil være en amøbe uten fast kroppsform.

 
Undersøkelser viser også at med en tydelig verdiplattform, tåler du lettere at andre inntar andre verdistandpunkter enn deg. Du nærer deg ikke i så stor grad på andres bekreftelse og enighet. 


Jeg har skrevet mitt eget lille personlige verdidokument. Det er noe av det viktigste jeg har gjort. Da jeg startet prosessen, havnet verdien "tydelige konturer" på listen. Men den havnet helt nederst, for jeg var fryktelig ambivalent til ordene. Jeg hadde sterke bilder av folk jeg ikke ville være, som jeg forbandt med tydelighet. Derfor ville jeg den verdien skulle være helt underordnet de andre. 


Etter at verdiene har fått leve en stund, har verdien nesten umerkelig flyttet seg oppover på listen. For verdibevissthet gir en fastere kroppsform. Og fastere kroppsform innebærer tydelighet, på godt og vondt. 


Så ber jeg mine venner om å holde meg jevnlig oppdatert og ansvarlig når min tydelighet har endt opp som utydelighet på veien. Det hender nok stadig vekk, de ganger det ikke har blitt plass til både hode, kropp og følelser i kommunikasjonen.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
rundt 1 måned siden / 2536 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
19 dager siden / 1135 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
rundt 1 måned siden / 798 visninger
Minner fra en sommerkirke
av
Anita Reitan
12 dager siden / 642 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
18 dager siden / 599 visninger
Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
3 dager siden / 581 visninger
Brokete Brasil
av
Hildegunn Marie Tønnessen Seip
10 dager siden / 477 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere