Verdidebatt

Vi må ikke bli slaver av frykten

Det Norge min generasjon var barn i, er ikke det Norge vi blir voksne i. Frykten er paralyserende. Hemmende.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Endringene gjรธr oss redde,ยญ og jeg tror vi har god grunn til det. Vi unge trenger imidlertid รฅ fรฅ hรธre at vi kan vรฆre ยซDavid-erยป i den verden vi lever i. Vi trenger troen pรฅ at vi kan finne vรฅre fem smรฅ steiner.

ยซJeg kan ikke trykke pรฅ sรฅnne artikler. Jeg blir sรฅ redd.ยป Ordene kommer fra en jente pรฅ jentekveld. En helt normal ยซflinkisยป av en juss-student. Hun siktet til artikler som omhandlet presidentkandidat Donald Trump, IS og organiserte seksuelle trakasseringer i ulike europeiske byer. En annen jente, tar ordet: ยซJeg tenker av og til at jeg ikke burde studere mer, fordi verden kommer jo til รฅ gรฅ under uansett. Jeg tenker at jeg heller burde brukt tiden min pรฅ รฅ bli nรธdhjelpsยญarbeider i Syria eller noe.ยป

Jentene og underยญtegnede tilhรธrer gruppen ยซstudenterยป og fรธlgelig en noksรฅ ยซfattigยป (ikke sammenliknet med store deler av verdens ยญbefolkning), gruppe i Norge. Studietiden er en tid preget av eksamener, prestasjoner, lite penger og en stor del usikkerhet. Det er mange elementer av frykt som vi mรฅ balansere pรฅ en gang.

Finnes det noen som egentlig vil elske meg? Kommer jeg til รฅ komme meg inn pรฅ boligmarkedet en gang? Er jeg pen nok? Bra nok? Strekker jeg til? Og nรฅ, kanskje den stรธrste bekymringen for norske studenter: Finnes det en jobb for meg i nรฅr jeg leverer min bachelor eller masteroppgave?

En jeg fรธlger pรฅ Instagram la ut et bilde av fรธlgende tekst forleden dag: ยซStillingen som helgevikar pรฅ morsmelkavdelingen er nรฅ besatt.ยป Han la til emneknaggenยญ #ferdigingenรธr. Jobben som helgevikar ble ikke hans. Alle nedskjรฆringene i Norges banker har gjort at mange av foreldrene til min generasjon har mistet jobben.

Zoomer vi ut av eget liv hvor vi forsรธker รฅ balansere en rekke elementer pรฅ en gang, og fรฅr et fugleperspektiv pรฅ verden, kan vi fore frykten ytterligere. Trump, som i sosiale medier kallesยญ rasist og sammenliknes med Hitler, kan bli en av verdensยญlederne dette รฅret. Flyktningproblematikken โ€“ menneskene vi en gang hรธrte om at var pรฅ vei hit, skal nรฅ integreres i vรฅre byer. En dalende oljebransje.ยญ I Europas stรธrste byer har store grupper jenter blitt utsatt for organisert seksuell trakassering. Terrorยญangrep skjer hyppigere.

Jeg tror vi har god grunn til รฅ vรฆre redde. Det Norge min ยญgenerasjon var barn i er ikke det Norge vi blir voksne i. Dels fordi vi har utviklet oss og blitt eldre. Dels fordi de ytre omstendigยญhetene er annerledes.

Frykten er paralyserende. Hemmende. Den legger bรฅnd pรฅ oss og tapper oss for krefter. Blir vi en redd generasjon, blir vi en makteslรธs generasjon. En stor del av min generasjon er redde. Det nytter ikke dรธyve frykten. Vi mรฅ erkjenne den, og gjรธre noe med den.

I triologien Hunger Games, uttaler Snow fรธlgende: ยซHรฅp. Det er det eneste som er sterkere enn frykten. Litt hรฅp er effektivt. For mye hรฅp er farlig. En gnist er fint, sรฅ lenge den er kontrollert.ยป Han kan miste sin diktatorstilling over Panem og har ยญallerede utpekt sin stรธrste trussel: hรฅpet. Hvorfor? Fordi hรฅp gjรธr oss rastlรธse. Inspirerte. Et hรฅpefullt menneske er et handleยญkraftig menneske. Det er hรฅpet som driver tusenvis av flyktninger til Europa. Det er hรฅpet som gjรธr at ingeniรธrstudenten pรฅ tredjeรฅret fullfรธrer sin bachelor, til tross for et beintรธft ยญarbeidsmarked.

Det var stor grunn til รฅ frykte filisteren Goliat. Han var en menneskelig, gigantisk kjempe, som hadde en CV som fรฅ hadde sett maken til. I fรธrti dager stod han og skrek til ยญisraelittene om hvor smรฅ og udugelige de var. Jeg kan forestille meg at de kanskje kjente pรฅ fรธlelser av avmakt. Kanskje slik mange kjenner nรฅr de leser om Trumps planer og visjoner i ulike medier?

Sauegjeteren David hadde รฉn oppgave; รฅ gi sine brรธdre i krigen mat. Han skulle forlate รฅstedet med en helt annen. Han hรธrte Goliat sine rop om hvordan han skulle partere israelittene i biter. Unge David hรธrte ordene og tok de til seg. Han hรธrte talen for fรธrste gang, og det er akkurat som han fรฅr et slags nytt mot og et nytt blikk pรฅ hele situasjonen.

Det ble lovet en pris til mannen som kunne kneble Goliat. David meldte seg. Storebroren hans hevdet David viste overmot. David sa imot storebroren som var en autoritet, og uttalte til kongen sin Saul: ยซIkke gi opp hรฅpet. Jeg er klar til รฅ slรฅss mot denne filisterenยป. Ordene vitner om et nytt pรฅgangsmot, og et nytt hรฅp.

Saul sa at David var for ung. For uerfaren. Og kanskje er dette unnskyldninger vi bruker om oss selv nรฅr vi skal utfรธre en oppgave? Grunner til hvorfor vi ikke tรธr รฅ sรธke pรฅ en jobb vi ikke er kvalifisert for. Grunnen til at vi leverer et dรฅrlig jobbintervju. Eller unnskyldninger vi bruker nรฅr vi mener det er hรฅplรธst รฅ forandre verden. Vi gjรธr oss selv og andre til smรฅ teskjekjerringer.

David hadde slรฅss mot bรฅde lรธve og bjรธrn tidligere. Han var forberedt pรฅ dette รธyeblikket. Kanskje er dette flaks, hvis vi skal fรธlge filantropisten Oprah Winfreys definisjon; ยซLuck is preparation meeting the ยญmoment of oppourtunityยป.

Kanskje ble Saul overbevist av Davids mot? Kanskje var han bare sรฅ lei at han i sin ยญdesperasjon sendte David? Kanskje trodde han at dette virkelig var planen? Svaret pรฅ det vet vi ikke.

Han ville ikle David rustning og brynje. David kunne ikke bevege seg, sรฅ han tok det av. Kanskje tenker vi ogsรฅ ofte at ting mรฅ lรธses pรฅ en bestemt mรฅte. At det kun er รฉn vei til mรฅlet og at alle mรฅ gรฅ den samme veien. Vi har gรฅtt oss fast i gamle spor, i gamle tankemรธnstre. Bรฆrer vi pรฅ ting vi ikke trenger รฅ bรฆre?

David fant heller fem steiner og gikk mรฅlrettet mot Goliat. Den geniale planen. Han visste hva han skulle gjรธre og han forberedteยญ seg pรฅ รธyeblikket, og ropte til Goliat: ยซI dag overgir Gud deg til meg. Hele verden skal vite at det finnes en ekstraordinรฆr Gudยป. David plasserer et ansvar pรฅ Gud. Det er Gud som skal sรธrge for at dette gรฅr i boks.

David kunne kjempet mot ยญGoliat med et sverd. David rammet heller senteret for alle Goliats muskler. David tok Goliats hode. En sykepleier sa ยซI Norge i dag behandler vi symptomer, fremfor รฅ kjempe mot de virkelige problemeneยป.

Hun pratet til oss studenter om at vi var en generasjon som tok smertestillende for alt, istedenfor รฅ skjรธnne at vi trengte รฅ praktisere hvile og mindre stress.

Nordal Grieg skrev: Kanskje du spรธr i angst. Udekket รฅpen, hva skal jeg kjempe med, hva er mitt vรฅpen? Grieg sier menneskeverdet. Jeg sier menneskeverdet blandet med en god dose hรฅp.

Det burde virkelig kvele frykten. Pรฅ alle landets videregรฅende skoler og universiteter finnes det unge, redde mennesker som frykter for sine liv. Selv her i trygge, fredelige Norge. Unge mennesker som trenger รฅ fรฅ hรธre at de kan vรฆre ยซDavid-erยป i vรฅr tid, og vรฅr verden.

ยซJeg ba fรธr eksamenยป, sa en medstudent til meg. Hun omtaler seg selv som ยซhedningenยป. Selv jusstudenter som har fรฅtt A pรฅ sin masteroppgave, har nรฅ problemer med รฅ fรฅ jobb.

Ungdomsarbeidere og kirker i hele det norske kirkelandskapet: Det er gode tider for desperate bรธnner. Selv her i fredelige, stille Norge. Det er gode tider for รฅ drepe frykten som sitter i norske ungdommer.

Det er gode muligheter for รฅ gi dem det stรธrste hรฅpet av alt og alle: Jesus! Vi kan ikke bli en generasjon som blir slaver av frykten. Vi mรฅ bli en generasjon som har hรฅp som vรฅrt stรธrste vรฅpen.

Fรธrst publisert i Vรฅrt Land 19.4.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt