Verdidebatt

En deilig, grønn fremtid

Det kommer til å bli deilig å slippe den dårlige samvittigheten alle kjenner på når god mat går i søpla.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tina Bru og Henrik ­Asheim er Høyres nye «superduo» på miljø­feltet. Vi er veldig glad for at Høyre nå får øynene opp for klima og at det er en gryende bevissthet i kunnskapspartiet om at klimaendringer er under­veis.

På NRKs «Politisk kvarter» 13. april, sa Tina Bru til sin mot­debattant, Eivind Trædal, at hun delte Miljøpartiet de Grønnes «problembeskrivelse», men ikke var enig i virkemidlene. Hun utdypet dette ved å peke på at miljøområdet for ofte har blitt forbundet med tiltak som gjør nordmenns livs kjipere. Som eksempel nevnte Bru at det vil bli vanskeligere å parkere biler i store byer, fordi sykkel og kollektivtransport får prioritet.

Bru kunne nevnt en hel rekke­ andre eksempler. For det er ingen­ tvil om at retorikken om miljøvern i Norge ofte har vært knyttet til offer og forsakelse. Fokuset har oftere vært på hva vi ikke får lov til å gjøre, enn hvordan livene våre kan bli bedre i et miljøvennlig samfunn. Det er et problem for miljøsaken!

Ikke lure oss selv. Først av alt: la oss ikke lure oss selv. Vi kommer ikke til å redde klima på kloden uten å endre livsstil. Regnestykket går ganske enkelt ikke opp. De utslippskuttene vi må gjøre innen kull, olje og gass på verdensbasis er så enorme, og må komme så fort, at det er krevende å fatte.

Når en ny studie fra NTNsamtidig viser at privat forbruk er motoren for mellom 60-80 prosent av de globale klimagassutslippene, er det åpenbart at vi vil merke omleggingen.
For å bøte på problemene må vi investere enorme summer i sol, vind og bølger. Vi må gjøre gigantfremskritt i utvikling av batterier som kan lagre energien og vi må øke bruken av både el– og hydrogenbiler helt enormt. Vi må også få fortgang i bruken av lagring– og renseløsninger for karbon. Likevel er det ikke nok.

Naiv. Her må ganske enkelt kunnskapspartiet Høyre legg­e den mest naive teknologi­optimismen til side. Vi kommer til å kjenne på endringene. Dette er svært elementær kunnskap når en leser de vitenskapelige arbeidene som er gjort på feltet.

Om ikke lenge vil kjøttfor­bruket til nordmenn være et større problem enn utslippene fra bilparken. Da vil det kanskje føles som et offer å spise mindre kjøtt. I hvert fall i en periode.­ Men tar du en rask kikk på den enorme oppblomstringen av bloggere som serverer kjøttfrie oppskrifter, har vi bare så vidt sett starten på den deilige, nye verden.
Den litt forutsigbare løsningen med kjøttdeig et par ganger i uken, vil være en saga blott om noen år. Vi vil oppleve det som et større mangfold, som nye og positive kulinariske opplevelser.

Ja, vi må kutte i vår egen bruk av fly som transportmiddel. Men det kommer til å bli en nytelse­ å slippe stresset på Gardermoen.­ Det kommer til å bli deilig med et bugnende ­utbud av ­vegetarretter, mens du slapper av på hurtigtoget mellom­ ­Europas storbyer.
Det kommer også til å bli ­deilig å slippe den dårlige samvittigheten alle kjenner på når god mat går i søpla. Nordmenn kaster mellom hver fjerde og femte handlepose. Hvis matkasting var et land, ville det vært verdens tredje største utslippskilde, etter Kina og USA. Det skal vi klare å gjøre noe med og følelsen det gir kommer til bli veldig bra.

Bysykler. Alle har sett de ­blide ungdomsgjengene i Oslo som enkelt flytter seg mellom parker og serveringssteder på bysykler. Det er jo dette vi vil ha mer av! Men for å gi plass til dette, må noe annet vike. Da blir det færre biler i sentrum. Samtidig som det blir flere togavganger.

Hvis Bru og Aasheim ønsker å bidra til miljøsaken fremover, må de ta inn over seg at Norges fremste klimaforskere ikke tror vi vil klare å nå tograders­målet, for ikke å snakke om halv­annen grad. Heldigvis har deler av Høyre­ faktisk skjønt dette i praksis, i hvert fall i Oslo.
Der har det forrige byrådet i flere år redusert bilbruk gjennom restriksjoner, forbud og avgifter, i kombinasjon med satsing på kollektivtrafikk. Dette begynte Høyre (og Venstre) med lenge før De Grønne fikk innflytelse i Oslo, og vi tror Bru og Asheim ville gjort miljøsaken en større tjeneste ved å fokusere på hva Høyre faktisk har gjort i posisjon, enn å kritisere dem som ønsker et litt høyere ambisjonsnivå.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 15.4.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt