Carl Müller Frøland

45

Islamismen og akademia

Hanne Skartveits påstand om at norsk akademia ikke har gitt noe bidrag til debatten om islamisme, er grovt feilaktig.

Publisert: 13. apr 2016

Det universitetsbaserte Nettverk for studier av totalitarisme og demokrati (NEST) har nettopp utgitt en ny bok, ”Islamisme: Ideologi og trussel”. 31. mars ble boken lansert på et arrangement hos Fritt Ord. Blant de som var bedt om å holde en innledning, var VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Det ble en selsom opplevelse.

Skartveit brukte nesten all sin taletid til å snakke om islam og muslimer i Norge, og berørte knapt islamisme. Hun konsentrerte seg særlig om Mohammad Usman Rana som nettopp har utgitt en bok om norsk islam. Skartveit unnlot imidlertid å nevne en helt vesentlig opplysning. Rana har faktisk ved flere anledninger avvist både betegnelsen og fenomenet ”islamisme” – han nekter å forholde seg til nettopp den ideologien som var tema for NESTs arrangement.

Under runden med spørsmål og kommentarer fra salen gikk tidligere Aftenposten-journalist Halvor Tjønn til angrep på norsk presse som han hevdet hadde sviktet i sin dekning av islamisme og islamistiske miljøer. Skartveit ble rasende over denne pressekritikken, og anklaget norsk akademia for ikke å ha gitt noen bidrag til debatten om islamisme. Dette er en grovt feilaktig beskyldning.

Det er riktig at relativt få representanter fra akademia har ytret seg offentlig om islamisme. Likevel finnes det en rekke hederlige unntak. For det første burde Skartveit være klar over at NEST i en årrekke har gjort en viktig innsats med å formidle kunnskap ikke bare om totalitarisme generelt, men også om islamistisk ideologi. Dette fremgår av flere av nettverkets antologier med bidrag fra internasjonale islamisme-eksperter som Bassam Tibi og Mehdi Mozaffari. Av aktørene i NEST bør spesielt Øystein Sørensen fremheves, ikke minst for sin brede fremstilling av islamismen i boken ”Drømmen om det fullkomne samfunn. Fire totalitære ideologier – én ideologisk mentalitet?” fra 2010.

Også flere andre universitetsforskere har opp gjennom årene kastet lys over islamistisk ideologi. Historikeren Terje Tvedt, filosofene Gunnar Skirbekk, Truls Wyller og Kjell Madsen, og religionshistorikeren Alexandra Irene Larsen er blant dem som har bidratt til økt bevissthet om hvilket fenomen vi her står overfor, og hvilken trussel islamismen utgjør mot vårt liberale demokrati. Slike bidrag bør anerkjennes og verdsettes - også av VGs politiske redaktør.

Dette innlegget ble refusert av VG.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Carl Müller Frøland. Gå til den siterte teksten.
Dette innlegget ble refusert av VG.

Og det enda Hege Storhaug ikke nevnes ?

Kommentar #2

Jan Hårstad

1125 innlegg  2300 kommentarer

VG.

Publisert over 4 år siden

 

          Nå må ikke noen tro at det er noe spesielt med VG som avviser Frølands balanserte og dannete artikkel. Dette er jo allment utbredt over hele Europa at kritikk av Islam og islamisme er Haram,forbudt. Det er like greit å venne oss til arabisk med engang,det nest største språket i Sverige.

          Nå skal ikke jeg gi Frøland meldinger om hva han skal skrive, men det som er et vel så interessant tema er navnet på de mange akademikere som gjennom de tiår har opptrådt som apologeter for militant islam og lansert Muslim Brotherhood som en slags KRF. Og terroristene i Syria som frivillige i den spanske borgerkrigen 1936-38.

          Og disse apologetene er av makten i Norge opphøyet til spesialister på Islam. Hvis Frøland undersøker kronikksiden i statsavisa Klassekampen vil han se at det er en omfattende gjeng det her dreier seg om.

         Ingen innen etablissementet bekymrer seg for islamismens norske kollaboratører. De lever godt og i beste meningsetablissement.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere