Martine Halvorsen

6

Jeg kommer til å få sparken som russ

Til neste år er jeg russ, og jeg har ingen planer, og jeg gleder meg ikke stort heller.

Publisert: 8. apr 2016

Jeg leser om ungdom som måles opp og ned for å delta. Jeg leser om ungdom som forbreder russetiden fra de går i 10.klasse. Jeg leser om ungdom som prioriterer russemøter fremfor skoletimer. Jeg leser om ungdom som bruker hundretusen på russetiden. Jeg leser om ungdom som ikke kan vente med å drikke seg drita fulle, ligge med flest mulig og kaste alle hemninger. 

Jeg vil ikke måles opp og ned, det gjør jeg nok av fra før av. Jeg hadde aldri orket å forbrede noe jeg ser på som unødvendig så lenge. Jeg hadde aldri valgt å prioritere et russemøte fremfor en skoletime. Jeg hadde aldri valgt å bruke hundretusen på russetiden. Jeg har heller ikke et ønske om å drikke meg drita full, ligge rundt og kaste alle hemninger og rote bort 13 år med skolegang.

Jeg ønsker ikke være del av en gjeng med like gensere, som hopper opp og ned til en sang som oppfordrer oss alle sammen til å være horer og kaste oss ned på kne til neste gutt som trer inn i rommet. Jeg ønsker ikke være en del av en gruppe der vi velger ut de peneste, de rikeste og de mektigste. Jeg ønsker heller ikke være del av en gruppe som står i mot mine verdier, mine holdninger og mine ønsker. 

Jeg trives ikke når jeg oppfordres til gruppesex, når jeg oppfordres til å drikke meg så full at jeg ikke husker mitt eget navn og sniffe kokain til det renner ut av øra på meg. 

Jeg vet ikke hvem det er synd på heller. Jeg vet egentlig ikke om det er synd på de som ikke får delta, eller om det er synd på de som prøver å få nr. 9 på knutelista nemlig: Fareskilt - Ha sikker sex med to andre medruss samtidig. Eller nr. 45. Ha sikker sex med syv forskjellige personer på syv dager. 

Til neste år er jeg russ, og jeg har ingen planer, og jeg gleder meg ikke stort heller. Faktisk, så tror jeg at jeg vil få prestasjonsangst til å nå opp, hvis jeg hadde gått inn for å være kul nok, rik nok, flink nok og deilig nok. Egentlig så syntes jeg det er ganske synd - for så mye som vi klager på skolen, så syntes jeg vi burde feiret at vi var ferdig med 13 års skolegang med måte, sammen, alle sammen. For vi forbinder denne festen med de største bussene, penger, mest mulig alkohol, sex og er du ikke på buss - er du en taper, eller hva? 

Det finnes mye bra russ. Det finnes russ som velger å bruke feiringen sin på å hjelpe andre, på og virkelig feire, sammen i et trygt og godt fellesskap. Men de vi hører om, er de som voldtar, de som drikker, de som sloss og de som sløser. Det finnes jo også positive sider? Jeg oppfordrer og ønsker mye heller å være en taper i et fellesskap, der alle får delta - enn å være i en "sekt", "der alt avsluttes i en hookering på Tryvann natt til 17. mai".

FØRST PUBLISERT I MIN EGEN BLOGG

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Russefeiringen, russen, er et speilbilde av samfunnet forøvrig.

Det er mye bra folk - men du verden hvor mye oppmerksomhet de ikke fullt så gode krever. Og får.

Kommentar #2

Greta Aune Jotun

163 innlegg  1181 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Martine Halvorsen. Gå til den siterte teksten.
Til neste år er jeg russ,

Av dette innlegget ser jeg en ung kvinne som tør å være motstrøms i livsførsel, tør å ha gode verdier, som ser det banale i å rave rundt i fylla og ha sex med alle; ja, jeg ser en modig ung kvinne, og mer moden enn mange. Stå fast i din overbevisning, Martine, ja, også videre i livet. Jeg er sikker på at du når lenger enn de som tøyser bort ukene før eksamen, og kanskje tøyser bort også det gode eksamensresultatet de ellers ville ha fått. Du har noe de ikke har.

Kommentar #3

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Stor takk til Martine!

Publisert over 3 år siden

Takk, Martine, for ditt flotte innlegg og for dine gode og positive holdninger! Jeg ante ikke at det fantes så destruktive "knuteregler" som dem du gir et par eksempler på. En del negativt har jeg nok hørt om før, men jeg ante virkelig ikke at det er så ille. Men nå er det 25 år siden min eldste datter var russ, og snart 20 år siden min yngste var det. Så jeg har nok ikke fulgt med så godt de siste årene. 

Selv var jeg kristenruss for nøyaktig 50 år siden. For min del "feiret" jeg bare i 14 dager, og vi startet først 17. mai. En del av disse to ukenes "feiring" besto av en misjonsturné i Østerdalen sammen med en emissær fra Misjonssambandet. Dette ble forberedt blant annet med bibelgruppesammenkomster i forkant. Men jeg hadde jo klassekamerater som festet litt mer enn meg, men heller ikke de oppførte seg grenseoverskridende, så vidt jeg vet. Jeg forstår at det ikke er så lett å være ung og hevde sine positive og byggende holdninger i dag. 

Derfor all ære til deg for ditt innlegg og dine meninger, Martine! Jeg har trykket "bra" på innlegget ditt, og på de to kommentarene (## 1 og 2) foran denne, og jeg ønsker deg alt mulig godt og lykke til både med skolegang, eksamener og livet ditt videre!

Kommentar #4

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Du er ikke alene

Publisert over 3 år siden
Martine Halvorsen. Gå til den siterte teksten.
Jeg leser om ungdom som måles opp og ned for å delta.

Du er ikke alene men er blandt de få som tør å si ifra og våger å være "ensom". Ensom står i anførselstegn for det eksisterer knapt venner i ordets sanne betydning i de miljøene du beskriver.  I lengden er det ærlighet mot seg selv som betaler seg best. Som en liten erfaring fra egen ungdom/ung voksentid: De som var kule/tøffe/dominerte var de som falt først av i møtet med de kvaliteter og krav som trenges som voksne. Det er kanskje en mager trøst men det er en realitet at de "festkvaliteter" som du beskriver fra ditt russemiljø er stigmatiserende etter russetiden. 

Kommentar #5

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

Klin-kokos-industri

Publisert over 3 år siden

At flere unge mennesker etterhvert velger en drop-out holdning i møte med tradisjonell russefeiring, er nok noe vi kommer til å se mer av i årene fremover. En holdningsendring, tenker jeg, som nærmest tvinger seg frem i kjølevannet av et bind for øynene pengesløseri i en tiltagende klin kokos industri.

Ta f.eks det årlige russetreffet i Kongeparken (Ålgård i Rogaland) med en inngangsbillett på 1850 kroner, som nå selges på svartebørs til rundt 7000 kroner pr. stk.

For slike summer kunne jo heller en sammensveiset gjeng i en avgangsklasse reist til en europeisk storby og markert slutten på tretten års skolegang med et flott hotell opphold, god mat, spennende severdigheter i hop med mennesker man er på godfot med -  diverse shopping og cafebesøk på dagtid, og kanskje noen pubrunder i sene kveldstimer.

Jepp. Du føler det nok sikkert slik nå, Martine H. - at det er russefeiringen som gir deg SPARKEN. Men den dagen dere er mange nok, snus det hele på hodet. For da er det dere som vender ryggen til og gir trad. russefeiring FYKEN.

Lykke te - (som de sier i Ålgård og Kongeparken-traktene;)

Kommentar #6

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Eirik Flikke. Gå til den siterte teksten.
en tiltagende klin kokos industri.

Tiltredes!

Mest leste siste måned

Sjelesørgeren Alf Gjøsund
av
Vebjørn Selbekk
19 dager siden / 5126 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
27 dager siden / 3082 visninger
Hva KRIK er og skal være
av
Bjørnulf Tveit Benestad
20 dager siden / 2314 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
27 dager siden / 2194 visninger
Støre-saken: Blodtåke i NRK
av
Vårt Land
17 dager siden / 1764 visninger
KRIK ved et veiskille
av
Øivind Benestad
21 dager siden / 1734 visninger
KRIKs spagat
av
Vårt Land
19 dager siden / 1720 visninger
En løsning som inkluderer
av
Berit Hustad Nilsen
14 dager siden / 1664 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere