Verdidebatt

Også meg – menneskeverd og tilrettelegging

Er kirken god til å tilrettelegge for blinde og svaksynte i menighetene og i konfirmantundervisningen? Er kirken en troverdig tilrettelegger?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Menneskeverd er et stort tema og jeg har stor tillit til ledere i den kristne kirke. Intensjonen min er på ingen måte å påstå at kirken ser på blinde som mindre verdifulle fordi de ikke får tilrettelagt konfirmantundervisning. Det ville vært en ganske drøy påstand. Tilrettelegging for blinde bør heller problematiseres på et litt lavere nivå. Jeg synes likevel det er naturlig å løfte blikket litt og snakke litt om tema «menneskeverd». Det kristne synet på menneskets verdi er også et veldig viktig tema å formidle til konfirmantene rundt omkring i norske kirker og menigheter.

Da jeg begynte å se på menneskeverd som tema for denne teksten, søkte jeg litt på nettet og fant en nettside som heter «konfirmantonline.no». Siden er en ressursside for konfirmantundervisning, utviklet Damaris Norge. Jeg har lest og lært om det kristne menneskesynet i mange andre sammenhenger også, men jeg synes Damaris sitt opplegg var bra.  Derfor vil jeg bruke det som utgangspunkt.

Første skritt vil være å bli bevisst hva et menneskesyn kan være, og hva man egentlig tenker selv. Spørsmål som: «Hva er min verdi og hva gir meg verdi?». «Hva er grunnlaget for menneskers verdi og er alle mennesker like verdifulle?». Damaris har utviklet en aktivitet for å få konfirmantene til å tenke over dette. Jeg skal prøve å skissere dette.

Konfirmantlederen lager fem forskjellige stasjoner rundt i undervisningsrommet. Stasjonene representerer svaralternativer. Konfirmantene får presentert en påstand. Til påstanden er det fem svaralternativer. Konfirmantene viser svaret sitt ved å stille seg ved siden av stasjonen som representerer valgt svaralternativ.

Påstand: Jeg er verdifull på grunn av…

·         utseendet mitt, pengene mine og alt det jeg får til.

·         at jeg kan ta egne valg.

·         at jeg er skapt som et helt unikt menneske.

·         familien min, vennene mine og det menneskerettighetserklæringen sier.

·         at det er noe guddommelig i meg.

Hva er du mest enig i?

·         Mennesket er mer verdifullt enn alt annet i naturen, men enhver person bestemmer selv hvor denne verdien kommer fra, ut fra hva som oppleves riktig for seg.

·         Alle mennesker har enorme muligheter. Ved å gjøre de rette valgene, blir du mer verdifull.

·         Alle mennesker er like verdifulle, fordi de er skapt i Guds bilde og ønsket av Ham.

·         Mennesket er det mest verdifulle som finnes fordi vi er fornuftige, ansvarlige og gode.

·         Mennesker finner sin verdi gjennom meditasjon og selvinnsikt.

(Det er de tredje kulepunktene som reflekterer det kristne menneskesynet. )

La meg trekke inn noen bibelvers:Da sa Gud: «La oss skape mennesker i vårt bilde, som et avbilde av oss! De skal råde over fiskene i havet og fuglene under himmelen, over feet og alle ville dyr og alt krypet som det kryr av på jorden. Og Gud skapte mennesket i sitt bilde, i Guds bilde skapte han det, til mann og kvinne skapte han dem. (1 Mos 1, 26-27)


Dere skal ikke samle skatter på jorden, hvor møll og mark ødelegger, og hvor tyver bryter inn og stjeler. Men dere skal samle skatter i himmelen, der verken møll eller mark ødelegger og tyver ikke bryter inn og stjeler. For der skatten din er, vil også hjertet ditt være. (Matt 6, 19-21)

Det kristne menneskesynet baserer seg på sannheten om at Gud har skapt alle mennesker i sitt bilde, og at alle mennesker er elsket av ham. Alle mennesker er like verdifulle, enten de er seende,  blinde eller hva som helst annet. Jeg tror alle ledere i den kristne kirke prøver så godt de kan å leve ut dette menneskesynet. Selv om jeg ikke hadde noen veldig god opplevelse av tilrettelegging da jeg var konfirmant. Det var trist, men for min del var ikke det avgjørende for troslivet mitt.  Men jeg ble sett som menneske og behandlet med respekt. Jeg kunne reflektere over spørsmål på lik linje som seende, selv om jeg ikke kunne lese i boka.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt