Verdidebatt

Skal grasrota betale for kirkelig byråkrati?

Denne gangen er det neppe tjenlig med prestekjoler, dyre bispekapper eller et selvoppholdende byråkrati.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Når Kirkemøtet skal si sitt om den fremtidige kirkeordningen, er det avgjørende at de ser den tydelige sammenhengen mellom kirkelig organisering og finansiering. En kirke med anstrengt økonomi, må passe seg for å gå i effektiviserings- og sentraliseringsfella. En topptung kirke kan nemlig vise seg å bli svært vanskelig å finansiere.

Mange har vært kritiske til medlemsfinansiering. Men i fremtiden kommer vi neppe unna. Dette er imidlertid bare mulig dersom det er lokalmenighetene som både er topp og bunn i det kirkelige ­hierarkiet. Dersom Kirkemøtet virkelig ønsker en levende og demokratisk grasrotkirke, må det frasi seg mest mulig makt og spre dem ut til alle landets menighetsråd. For hvem tror at medlemmer i kirken er villige til å betale for en stadig mer byråkratisk og topptung kirke der målstyring, reformhunger og new public ­management holder grasrotas ­engasjement og innflytelse unna den avgjørende makten?

Færre ansatte. Med mindre penger blir det færre ansatte. Da må medlemmene overta oppgaver som hittil har vært forbeholdt dem som har fått betalt for å holde oppe en aktivitet. Neste år er det Luther-­jubileum. La oss bruke sjansen­ til å kaste ut den embets­teologien som hørte til en hierarkisk samfunns­modell på 1500-tallet. Vi trenger prester, men først og fremst som inspiratorer for det allmenne prestedømmet. Menighetene eller fellesrådene bør både få ansette og være med på å betale for egne prester. Dersom de får tak i noen. Folk er allerede sluppet til på prekestolene. Dersom noen mener at nattverd uten prest er sivil ulydighet, ja, da er det sannelig på tide med nytenkning i den lutherske kirken.

Stenging. Stenging av kirke­bygg og sammenslåing av menigheter med tilhørende konflikter kommer vi neppe utenom. Men nøden har lært naken kvinne å spinne før. Denne gangen er det neppe tjenlig med prestekjoler, dyre bispekapper eller et selvoppholdende byråkrati. Derimot trenger vi en grovmasket vev av lokal- og valgmenigheter som tar det allmenne prestedømmet på ramme alvor.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt