Verdidebatt

En ny bølge av flyktninger i vente

Nå kommer afrikanerne for fullt, om man ikke reagerer i tide.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Før vi er ferdige med den første flyktningebølgen fra Syria er en ny i anmarsj, denne gangen fra Libya. Menneskesmuglere samler opp klienter for å skipe dem over Middelhavet i løpet av sommeren. Alt i alt kan det være snakk om en halv million, og hvem vet, kanskje flere ved om prosjektet lykkes. Europa bør være aktpågivende nå slik at videre tragedier unngås.

Denne gangen er det nærmest utelukkende snakk om økonomiske flyktninger som kommer fra mange afrikanske land. Naturligvis vil det også være enkelte krigsflyktninger, men dette har kimen i seg til å bli den virkelig store flukten fra Afrika som man har fryktet i tiår.

For at menneskesmuglere ikke skal få chansen til å gjøre seg rike på fattige mennesker må det handles tidlig slik at deres tjenester blir døde og maktesløse. Det må ryktes i Afrika at europeiske land går sammen i en felles aksjon for å stoppe strømmen.

Jeg vil tro at det kan være gunstig å starte på landsiden og bli enige med kystnasjonene sør for Middelhavet om at de skal samle og returnere flyktningene når de ankommer. Alternativet til dette er først og fremst utstasjonering av europeiske styrker gjennom militærsamarbeidet i EU langs kyststripen i Nord-Afrika. Denne barrieren bør bygges fra de spanske enklavene til Suez. Et andre alternativ er å lage en blokade ute i havet for å plukke opp og returnere de som måtte klare å ta seg til havs, men dette er en seier for menneskesmuglerne og uheldig for fattige flyktninger. Og det siste alternativet er å besette kyststripen i Nord-Afrika i fx 30 km bredde. Dette kan delvis skje med frivillig avtale med vertslandene, men kan fx i Libya bety at man må tre inn i myndighetenes rolle for å mestre situasjonen.

Håpet må være at man skal kunne oppløse flyktningestrømmen å styre den tilbake i retning av opprinnelsesland. I motsatt fall må man sette inn tiltak for å bosette, kanskje gi skolegang og opphold til tusenvis. Det er liten grunn til å tro at de svake nasjonene i Afrika er i stand til å gjennomføre dette, og det blir en europeisk oppgave å ta seg av underholdet for disse, under forutsetning av at man også har innflytelse på situasjonen.

De ulike land langs kysten av Nord-Afrika har gode forbindelser over til Europa. Italia og Tunisia, Frankrike og Algerie/Marokko.  Alle har noen som de er venner med. Det burde være mulig å organisere en ordning. Fra få år tilbake har EU inngått et samarbeide med en allianse av disse landene om å utvikle en form for assosiasjon med EUs interne marked. Dette arbeidet er ikke kommet særlig langt, men et samarbeide om den flyktningsituasjonen som nå oppstår kan være verdifullt for alle parter. Forholdene akkurat nå kan gi kjøtt på beina til tiltak som ikke har utviklet seg spesielt siden før den arabiske våren tok til.

Nå er det å håpe at EU kjenner sin besøkelsestid og organiserer et samarbeide i forkant for å unngå en tilsvarende krise som i Tyrkia. Kanskje kan man bruke samme lest for en avtale med nord-afrikanerne, men holde militærmakten i bakgrunnen som et evt ris bak speilet.

I dag har ikke Europa plass for flere flyktninger før man har prosessert de som allerede er kommet, og som venter på å bli plassert ut i de ulike land de ønsker å komme til. EU har ikke levet opp til sin gjensidige forpliktelse overfor hverandre om å huse et forholdsvis antall, og dette må avklares før en ny bølge kan tillates, og særlig en bølge som ikke har sin rot i en krigssituasjon. Før man har avlklart en mulig fredsløsning i Syria og ser om dagens flyktninger ser seg i stand til å reise tilbake, kan man ikke tillate økonomiske flyktninger i hopetall. Vi må først nyttiggjøre oss de ressurser vi har fått tildelt, før vi tar inn mer ressurssvake fra Afrika.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt