Verdidebatt

Store endringer kommer

En ny vår er i anmarsj.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I forbindelse med at IS/DAESH kjenner seg slått på slagmarken har de bestemt seg for å endre kurs. Mange krigere har tatt seg til Libya. Der har de fått en langtidskontrakt med EU om å stoppe flyktningene fra Afrika som ønsker seg over Middelhavet under forutsetning av at de legger ned våpnene. IS’ oppgave blir å ta fatt i menneskesmuglerne for å bryte opp deres nettverk samtidig som det bygges opp en rettsstat bygget på samme prinsipper som den norske Grunnloven. Som en del av avtalen har kronprins Haakon sagt seg villig til å være konge i Libya de nærmeste tre årene.

EU vil opprette en spesialdomstol i Libya for å dømme menneskesmuglere og andre som driver med organisert kriminalitet. IS vil hjelpe til med repatriering av økonomiske flyktninger fra resten av Afrika ved å tilby dem borgerlønn uansett hvor de bor, så lenge de returner til der de kom fra. Hvis IS bruker opp egne midler vil de kunne søke om EU-støtte mot innlevering av reiseregninger for flyktningene.

Samtidig skal det opprettes en luftbro fra Athen til Oslo for å hjelpe Hellas med flyktningeproblemet som har oppstått. Det vil daglig gå fem-seks fly med kapasitet til 300 pax på hver flyvning. Luftbroen vil vedvare inntil Hellas er trygt for nordmenn å feriere i uten at de skal plages av flyktninger rundt kafébordene på Kos. Som cafévert Costas Zorba sier til NTB; det blir mer kos på Kos med nordmenn som drikker alkohol enn tedrikkere fra Syria. Statsminister Solberg melder at «alt lykkes for denne regjering – hjemme som ute».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt