Verdidebatt

Derfor politianmelder jeg Dagbladet og Braanen Sterri

I går leverte jeg inn en politianmeldelse på avisen Dagbladet og dens kommentator og lederskribent Aksel Braanen Sterri. Det handler om mer enn selve kronikken, om en viktig prinsipiell diskusjon.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har valgt å levere inn en politianmeldelse, etter at Dagbladet den 23. mars publiserte kommentaren «Religion er en parasitt på den verste delen av menneskehjernen»

Slikt blir det selvfølgelig bråk av, og det må jeg selvsagt tåle. En del vil kanskje hevde at dette er en skivebom.

Men om en ser litt lenger, så har denne politianmeldelsen en samfunnsmessig bakgrunn. Den reiser også et spørsmål som er større enn en kronikk Dagbladet har trykket.

I og for seg er denne kronikken ille nok, siden den faktisk oppfordrer til maktbruk mot religiøse, og ellers omtaler oss religøse på en svært nedsettende og stigmatiserende måte. Jeg står derfor fullt ut inne for at det er viktig å vurdere dette sett mot diskriminieringsbestemmelsene i det norske lovverket.

Kronikkens overskrift er alene et svært nedsettende utsagn om religion. I kronikken framsettes det ellers en rekke meninger og påstander, som undertegnede oppfatter som både krenkende og diskriminerende om en stor gruppe mennesker i det norske samfunnet – religiøst troende – da inkludert meg selv.

Blant annet skriver Aksel Braanen Sterri: «Forekomsten av religion i et samfunn gjør makt mer nødvendig enn det burde være. Religiøse har aldri hatt problemer med å bruke makt for å tvinge gjennom sitt verdisyn på andre. Men skal et sekulært samfunn vinne fram må også religiøse bekjempes med makt».

Påtalemyndigheten bør klart undersøke hva den overnevnte påstanden innebærer. Om Braanen Sterri og Dagbladet AS faktisk oppfordrer til bruk av makt mot religiøse for å få et «sekulært» samfunn, minnes det om at norsk lov slår klart fast at ingen skal diskrimineres på grunn etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion og livssyn.

Utover selve kronikken, så lever vi nå i en hverdag der kommentarfeltene på nett flommer over med hatytringer og meget sterke utsagn om religion og religiøse mennesker. Bakgrunnen er selvfølgelig flyktningesituasjonen i Europa, den blodige borgerkrigen i Syria og gjentatte terroraksjoner.

En annen av Dagbladets kommentatorer, John Olav Egeland, satte nettopp gode ord på en del av denne utviklingen i kommentaren "Det som er trendy nå: Å si at medfølelse er moralisme og maktmisbruk".

Skal vi ha det slik i det norske samfunnet at en i praksis kan si hva som helst om religion og religiøse mennesker?

Slik sett er det egentlige spørsmålet som politianmeldelsen reiser hvordan diskrimineringsbestemmelsene i det norske lovverket faktisk fungerer. Er det slik at religiøse mennesker faktisk har et dårligere diskrimineringsvern enn andre grupper nevnt i lovverket når det kommer til stykket? Eller er det faktisk likhet for loven?

Om overskriften på kommentaren som anmeldes eksempelvis hadde vært «Homofili er en parasitt på den verste delen av menneskehjernen», så regner undertegnede med at saken klart hadde blitt anmeldt og muligens straffeforfulgt. Samt grepet fatt i av diskrimineringsombudet.

Det kan ikke være slik at det norske samfunnet for eksempel ikke tolererer diskriminering på bakgrunn av seksuell legning eller etnisitet, mens diskriminering av religiøse mennesker er greit.

Når Dagbladet fyrer kraftig opp under farlige holdninger og strømninger i det norske samfunnet, så er det all grunn til å rope et varsko.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt