Jørn Lemvik

8

Dette er ikke et ekteskap!

Her sitter jeg på FNs kvinnekonferanse i New York og gråter. Tårene bare renner.

Publisert: 21. mar 2016

Unicef og FNs befolkningsfond lanserte­ akkurat en stor kampanje mot barne-­ekteskap. Ifølge Unicef tvinges 39.000 unge jenter inn i arrangerte ekteskap – hver eneste dag. Dersom vi ikke gjør noe drastisk, vil 140 millioner jenter være tvunget inn i ekteskap innen 2020. 18,5 millioner jenter være under 15 år gamle, altså bare så vidt i puberteten.

Budskapet fra ministere fra hele verden, samt en rekke FN-topper, er det samme: vi må slutte å snakke om dette som ekteskap – det legitimerer praksisen. Dette kan ikke skjules bak kultur eller religion, det er en forbrytelse.

Jenter blir pushet inn i rela­sjoner de ikke ­ønsker, relasjoner som ikke er anerkjent av landets lover, relasjoner der jentene ikke har noe rettslig vern og er helt overlatt til mannens forgodtbefinnende. Noen er så unge som fem år. De er mannens eiendom, og ingen bryr seg om hva som skjer med dem bak hjemmets lukkede dører. De opplever voldtekter igjen og igjen av sin «ektefelle».

Ofte blir de gravide alt for tidlig. Det illustreres tydelig av gjennomsnittsalderen for å føde sitt første barn, er 28,5 år i Norge, og 18 år i Angola. Fødsler i ung alder fører igjen til at mange dør, både blant mødre og de nyfødte barna. Kvinnene er fanget i en posisjon det er vanskelig å komme ut av: Mannen kan jo bare kjøpe en ny «kone».

Verden rundt, også på kvinnekonferansen i New York, er ledere skjønt enige om at det hverken er lovlig eller akseptabelt å selge jenter inn i relasjoner med eldre menn. Men i praktisk politikk ser vi dessverre at dette er et tema som lett blir glemt. Uretten mot de unge jentene drukner i hverdagen, og praksisen fortsetter. Ordtaket «Når alt er sagt, og gjort – er mye mer sagt enn gjort», er dessverre alt for treffende.

Det kunne vært din datter, din søster, ditt barnebarn, ditt oldebarn det var snakk om. Ville du tolerert det? Nei, du ville kjempet som en tiger. Vi må se på disse jentene som «våre egne» og sloss for deres rett til et verdig liv.

Kanskje må politikere, bistandsorganisasjoner, næringsliv og andre samfunnsaktører gå sammen om et felles mål de neste årene: Barneekteskap må stanses og forbys, verden over. Jentene har rett til en barndom og et liv i verdighet.

Jeg tørker tårene bort, men fortsetter å gråte. Denne praksisen er en urett vi ikke kan tillate.

Først publisert i Vårt Land 21.3.2016

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert nesten 4 år siden
Jørn Lemvik. Gå til den siterte teksten.
Denne praksisen er en urett vi ikke kan tillate.

Denne praksisen blir tillatt så snart en mann og hans barnebrud ankommer Norge som asylsøkere/flyktninger.Hva er det UDI sier: Alternativet er verre.

Siste "ekteskap" ble godkjent av UDI i februar 2016. (Etiopisk kvinne gift da hun var 15 år gammel)

Ikke vet jeg om tårene har noen effekt. Mulig det er bedre å håndheve lovene som allerede finnes.

Mest leste siste måned

Visjon Norge som «Guds forrådshus»?
av
Cecilie Erland
22 dager siden / 2167 visninger
Å bli forma til eit kristent liv
av
Hallvard Jørgensen
20 dager siden / 1794 visninger
Fleksibel og sliten
av
Merete Thomassen
8 dager siden / 1289 visninger
Klima er viktigst!
av
Arne Danielsen
28 dager siden / 1205 visninger
Lengselen etter det evige hjem
av
Heidi Terese Vangen
13 dager siden / 1111 visninger
Respektløshet og bedrag i Jesu navn
av
Pål Georg Nyhagen
23 dager siden / 1053 visninger
Rusreformen som gjør vondt verre
av
Constance Thuv
16 dager siden / 911 visninger
Prestekallet kommer innenfra
av
Maryam Trine Skogen
27 dager siden / 896 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere