Christian Lomsdalen

Lektor
23

Du er også de ikke-kristnes minister, Helleland…

Det ser ut til at kulturminister Linda Helleland har misforstått, hun er ikke bare de kristnes minister, hun er minister for alle troende og ikke-troende i Norge.

Publisert: 17. mar 2016

Det er et besynderlig skue når man ser at kulturminister Linda Helleland føler det nødvendig å gå ut i Vårt Land 16. mars for å komme med motsatt anbefaling av hva både Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet tidligere har kommet med. Særlig med tanke på hvor store problemer det allerede er med å få skolene til å følge det eksisterende regelverket for gudstjenester i skoletiden så er en slik innblanding svært uheldig.

 

Enda mer problematisk er det at kulturministeren velger å overse det faktum at hun er kulturminister for alle landets religiøse og ikke-religiøse mennesker. Hun velger isteden å bare fremme synspunktene til majoritetsreligionens ledelse. Når vi ser at 10% av kirkens årlige besøk er skolegudstjenester og at jeg som ateist går mer i kirken en et gjennomsnittlig statskirkemedlem så skjønner jeg at de er bekymret for et eventuelt bortfall av denne rekrutteringskanalen eller at den skal bli mindre diskriminerende – men dette burde ikke være en prioritet for kulturministeren også.

 

Det er dessverre også synd at kulturministeren legger seg på den argumentasjonsrekken hun gjør, en argumentasjonsrekke som utelukkende brukes for å argumentere for dårlige og mindre likeverdige og gode alternative tilbud i skolene. Å fremstille det som et problem at en åtteåring velger noe annet enn kirkegangen i skoletiden er intet mindre enn et direkte angrep på regelverkets krav om et likeverdig og godt alternativ og menneskerettighetenes trosfrihet. Det er for øvrig ikke et argument om hvorvidt skolegudstjenester er skadelig eller ikke, som lærer har jeg større ambisjoner knyttet til elevenes undervisning og skoleinnhold til at dette er tungtveiende punkt.

 

Det bør legges til at det er litt underlig at dette i det hele tatt er en avissak, all den tid det aldri har vært noen tvil om at regelverket kun har aktiv påmelding som en anbefaling. At resten av artikkelen, i sær faktaboksen og tittelen, er rimelig tendensiøs bekrefter egentlig bare denne underligheten… 

Nei, Helleland, jeg anbefaler deg at du tar deg en runde med menneskerettighetene og å faktisk lese argumentene til de som er forkjempere for reell trosfrihet og likebehandling av religioner i norsk skole. Det ser ut at det kan være nødvendig når du også skal være de ikke-kristnes minister…

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sjelesørgeren Alf Gjøsund
av
Vebjørn Selbekk
25 dager siden / 5277 visninger
Hva KRIK er og skal være
av
Bjørnulf Tveit Benestad
27 dager siden / 2392 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
rundt 1 måned siden / 1811 visninger
Støre-saken: Blodtåke i NRK
av
Vårt Land
23 dager siden / 1810 visninger
KRIK ved et veiskille
av
Øivind Benestad
28 dager siden / 1793 visninger
KRIKs spagat
av
Vårt Land
25 dager siden / 1757 visninger
En løsning som inkluderer
av
Berit Hustad Nilsen
21 dager siden / 1689 visninger
Kravet om bagatellisering
av
Espen Ottosen
26 dager siden / 1474 visninger
Er ensomhet en sykdom?
av
Magne Nylenna
rundt 1 måned siden / 1293 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere