Conrad Myrland

54

Frykter virkelig Den norske kirke at Israel blir 'jødisk stat'?

Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd, sjokkerer igjen.

Publisert: 16. mar 2016

8. mars skrev Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd, en replikk i Vårt Land hvor hun forsvarer Mellomkirkelig råds handlingsplan for kirkens Midtøsten-strategi. Agøy avslutter sin artikkel slik:

"Okkupasjonen fratar palestinerne grunnleggende menneskerettigheter. Vi er også bekymret for utviklingen i Israel. Dersom landet blir en 'jødisk stat', frykter vi at det vil forsterke diskriminering og segregering og underminere det israelske demokratiet."

Dersom Israel blir en 'jødisk stat'? Israel har vært en jødisk stat helt siden 1948. Agøy bør begynne med å lese FNs resolusjon 181 fra 29. november 1947. Hele 30 ganger blir uttrykket jødisk stat brukt. Gå gjerne helt tilbake til Folkeforbundets mandat fra 1922. Agøy bør også lese Israels uavhengighetserklæring. "Det jødiske folk har, slik som alle andre folk, en naturlig rett til å være herre over sin egen skjebne i sin egen stat," leste David Ben Gurion. "Staten Israel vil være åpen for jødisk innvandring og for samling av jøder i eksil."

Agøys artikkel vekker minner om da hun ringte til meg i 2011. Generalsekretæren satte ikke pris på kritikken fra MIFF. Også den gang uttrykte Agøy motstand mot at Israel skulle være en jødisk stat - hun likte ikke "stater med en religiøs identitet". Den gang trodde jeg ikke mine egne ører. Det har siden demret for meg at Den norske kirkes fremste utenrikspolitiske talsmann faktisk mener det hun sa. 8. mars kom bekreftelsen svart på hvitt.

I alle arabiske grunnlover fra etter 2. verdenskrig, unntatt Libanon og også Saudi-Arabia (hvor Koranen gjelder som grunnlov), blir islam erklært som statsreligion. Grunnlovsutkastet for Palestina, som er gjeldende lov for palestinske selvstyremyndigheter, understreker at staten skal være arabisk og islamsk.

Agøy frykter at Israel vil bli mer diskriminerende og mindre demokratisk. En slik bekymring er selvsagt helt legitim, og vi deler den for alle stater. Når det er sagt, bør generalsekretæren spørre seg selv om hvorfor Israel er blitt bevart som et fritt demokrati i snart 70 år til tross for større ytre og indre press enn noen andre sammenlignbare land. Er det på grunn av statens jødiske karakter eller på tross av? Hvis hun sammenligner med diskriminering, segregering og demokrati i de ikke-jødiske nabolandene kan hun få hjelp til å finne riktig svar.

Agøy og Mellomkirkelig råd heier fram en palestinsk stat, som skal være arabisk og muslimsk ("med sharia som grunnlag for lovgivningen"), men hun frykter en 'jødisk stat'. Mellomkirkelig råd omfavner arabisk stat nummer 22 og muslimsk stat nummer 57, men vil nekte Israel å være en jødisk stat.Hvor er biskopene og prestene som kan følge eksempelet til sin Mester og rope "hykleri" når den skriker deg i øynene?

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Leif Lohne

13 innlegg  354 kommentarer

Uvitenhet eller bevisst feilinformasjon?

Publisert over 4 år siden
Conrad Myrland. Gå til den siterte teksten.
Dersom landet blir en 'jødisk stat'

Det er nokså symptomatisk at representanter av Mellomkirkelig råd eller DNK, når de uttaler seg om Israel, så legger de for dagen at de ikke har de ikke peiling på hva de snakker om. Selv de mest basale sannheter ser man der i gården ut til å fortrenge for å fremme sin anti Israel propaganda.

Det går nedenom med DNK.

Kommentar #2

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Jeg tror ikke frykt er ordet i denne sammenheng. Logikken tilsier mer at man leter etter praktiske løsninger. Det er ikke så mye pro/contra Israel, som en løsning som vil gavne alle parter, ikke minst omverden som betaler sirkuset. 

Kommentar #3

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Leif Lohne. Gå til den siterte teksten.
Det er nokså symptomatisk at representanter av Mellomkirkelig råd eller DNK, når de uttaler seg om Israel, så legger de for dagen at de ikke har de ikke peiling på hva de snakker om. Selv de mest basale sannheter ser man der i gården ut til å fortrenge for å fremme sin anti Israel propaganda.

Uenighet er ikke det samme som manglende peiling, Lohne. Om så var er vi mange teite her i verden. 

Kommentar #4

Kåre Kvangarsnes

21 innlegg  932 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Conrad Myrland. Gå til den siterte teksten.
Agøy og Mellomkirkelig råd heier fram en palestinsk stat, som skal være arabisk og muslimsk ("med sharia som grunnlag for lovgivningen"), men hun frykter en 'jødisk stat'. Mellomkirkelig råd omfavner arabisk stat nummer 22 og muslimsk stat nummer 57, men vil nekte Israel å være en jødisk stat.

I møte med islamsk kultur og dens krav om hegemoni er vel origanisasjoner som Mellomkirkelig råds tenkning bare godt tilpasset selvutslettende dhimmi- og dialogpraktisering.Da må en sluke en del kameler ,slik at det en ser på som godt  og riktig  her hjemme, slett ikke trenger å gjelde i Midt-østen. En slik tenkning er strengt nødvendig dersom en vil opprettholde en tolerant dialog med den ene siden i konflikten. Hva den andre part måtte mene, er av underordnet betydning da det  å bli beskyldt av sionister og andre kristne for historieforfalskning og endatil jødeforakt, ikke gjør særlig inntrykk og slettes ikke legger kjepper i hjulen for ens karriere eller status. Å hevde Israels og jøders rettigheter, derimot, kan  fremelske beskyldninger om islamofobiske tendenser, hvilket selfølgelig er noe  mye verre for noen av våre noble kirkelige og verdslige  frihetselskere på vegne av den ene part i konflikten.

Et fast  mønster etterhvert som også vi her hjemme blir mer kjent med denne  noe konfliktskapende og litt fremmede religion og kultur. Heldigvis har vi organisasjoner som  Mellomkirkelig Råd som har lang erfaring i det viktige dialogarbeidet som nok må intensiveres om enn skal unngå de verste utslag.

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
rundt 1 måned siden / 2934 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
18 dager siden / 1131 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
rundt 1 måned siden / 796 visninger
Minner fra en sommerkirke
av
Anita Reitan
11 dager siden / 635 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
17 dager siden / 593 visninger
Brokete Brasil
av
Hildegunn Marie Tønnessen Seip
9 dager siden / 477 visninger
Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
2 dager siden / 414 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere