Verdidebatt

«Skal vi gi så mye i kirkestøtte til svenskene?»

Den norske staten kommer til å slite med støtten til trossamfunn om ikke medlemskriteriene gjøres langt mer tydelige.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det bygger seg opp til en voldsom kamp om finansieringen av ulike trossamfunn i Norge. Jevnlig kommer det meldinger om at støtteordningene er basert på et regelverk som vil bli vanskelig å forsvare i fremtiden. Et eksempel er finansieringen av Den svenske kirken i Oslo. Den mottar over 20 millioner kroner i årlig støtte fra den norske staten.

Beløpet blir så høyt fordi alle svensker som flytter til Norge og som er medlemmer i Den svenska kyrkan automatisk blir meldt inn i Margaretaförsamlingen, som svenskenes kirke i Oslo også kalles. Det gis 900 kroner i årlig støtte for hvert medlem.  Det er grunn til å tro at mange av medlemmene som kirken hever støtte for, aldri har vist seg i forsamlingen.

I Stockholm er det en norsk kirke som ligner på svenskenes kirke i Oslo. Den svenske staten er ikke like rundhåndet. Aftenposten forteller at den svenske staten gir en støtte på om lag 800.000 kroner til nordmennenes kirke i Stockholm.

«Dette er da urettferdig», vil noen si. Rettferdighet landene mellom er ikke rette inngangen til en diskusjon om hvordan det norske støttesystemet til ulike trossamfunn fungerer.

Ordningen er nødt til å bli gjennomgått og endret. Det viktigste er å se på kriteriene for medlemskap i trossamfunnene, enten de muslimske eller kristne, pakistanere eller svensker.
Oslo katolske bispedømme har i de siste par årene brukt store ressurser for å få medhold i sin form for medlemsregistrering. Kulturdepartementet og fylkesmannen i Oslo mener at den ikke holder, og at det således er betalt ut flere titalls millioner i for mye støtte. Saken ender trolig i retten.

Diskusjonen om hvem som kan sies å være medlemmer, blir ekstra vanskelig fordi både politikere og kirkepolitikere tviholder på foreldet medlemssystem for Den norske kirke. Tanker om en medlemsavgift blir kontant avvist på de fleste hold. Det er kun dåpen som skal være medlemskriteriet. Dette ble igjen understreket under høringen om folkekirken på Stortinget i forrige uke.

Det blir ikke lett å kjøre med to helt ulike prinsipper ved siden av hverandre. Trossamfunnene bør behandles mest mulig likt, det gjelder også kriterier for medlemskap. Den norske staten bør være rause når det gjelder støttenivået for hvert medlem, men det bør ikke være noen tvil om hvem som kan regnes som et støtteberettiget medlem.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt