Verdidebatt

Stopp Erdogan!

Erdogan skyr ingen midler i sin maktutøvelse i Tyrkia. Nå krenker han ytringsfriheten på det groveste.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Utviklingen i Tyrkia blir mer og mer bekymringsfull. Når ytringsfriheten strupes, er det all grunn til å følge våkent med. Det er ofte en indikasjon på at et land nærmer seg det totalitære.

De siste ukene har vi lest om fengsling av tyrkiske redaktører. Før helgen toppet dette seg da tyrkiske myndigheter overtok kontrollen over landets største avis. Formelt var det tyrkisk påtalemyndighet som la til rette for en sterk inngripen i den redaksjonelle frihet. At påtalemyndighetene lydig følger politikernes anvisning, gjør hendelsen enda verre. Uavhengighet mellom statsmaktene er en viktig grunnstein i ethvert demokrati.

Overtakelsen av opposisjonsavisen Zaman fikk straks følger for det redaksjonelle innholdet. To dager etter publiserte avisen artikler som stilte Tyrkias regjering i et heldig lys.

Heldigvis følger verdenssamfunnet våkent med når slikt skjer. Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu møtte mandag EU-ledere i Brussel for å forhandle om flyktningsituasjonen. Der fikk han beskjed om at innblanding i pressefriheten er uakseptabelt. Det er ekstra vanskelig at det skjer i land som er med i Nato.

Problemet for Europa er at EU er blitt ganske så avhengige av president Recep Tayyip Erdogan, siden en stor del av flyktningstrømmen til Europa går gjennom Tyrkia. EUs innstendige ønske er at Tyrkia skal gjøre en iherdig innsats for å stoppe flyktningene før de kommer til Hellas og øvrige europeiske grenser.

Blir den europeiske kritikken mot Erdogan for hard, kan han lett slippe tøylene, slik at et større antall flyktninger skaper ytterligere press mot europeiske grenser. Det er et skrekkscenario for europeiske politikere, som allerede har mer enn nok med å håndtere flyktningkrisen.

Erdogan er en rå maktpolitiker. Han har god erfaring i den politiske kunsten som heter krysspress. Når han har gode kort på hånden, sjenerer han seg ikke for å teste hvordan de europeiske toppene reagerer på forsøket å binde motstanden i eget land.

Her må det kreves en prinsippfast holdning fra toppene i EU. Grunnleggende rettigheter er ingen handelsvare. Det kan ikke aksepteres et Erdogan gyver løs på landets voksende opposisjon ved å ta kontroll over mediene. Angela Merkel & co må være overtydelig på hva slags standard som kreves av en viktig samarbeidspartner.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt