Verdidebatt

Dagsrevyen tømmer språket for mening

Det er et problem når hat, hets og trusler omskrives til kritikk. Mange er opptatt av presis språkbruk - og å kalle en spade for en spade -, men viker tilbake for å kalle rasister, islamofobe og fremmedfiendtlige for det de nettopp er.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I Dagsrevyen i kveld (6.03.) fikk vi høre at de som sender trusler og hatefulle meldinger til aktivister som arbeider for flyktninger i Europa og Norge, kan kalles innvandringskritikere!

Altså, om du truer andre med døden eller andre ubehageligheter, om du hetser dem og uttrykker ditt hat mot innvandrere, da er du en kritiker. Ikke en ekstremist, ikke innvandrerfiendtlig, ikke rasist, ikke fremmedfiendtlig eller xenofob, men kritiker. Ja ha. På linje med dem som på saklig vis uttrykker bekymring over kostnadene ved innvandringene og flyktningstrømmen, men helt uten å hetse eller true noen.

Skjønner ikke journalistene i NRK at de tømmer språket for mening når omskrivingene når et slikt nivå som dette? Ved å likestille hat, hets og trusler med seriøs kritikk og ansvarlig uttrykte bekymringer, legitimerer Dagsrevyen rasisme, hat, hets og trusler. For det er jo "egentlig" ikke trusler, det er kritikk, må vite.

Enkelte rasister, islamofobe og generelt innvandringsfiender har protestert mot å bli kalt det de faktisk er - når vi baserer oss på rasjonell språkbruk, faglige vurderinger og standard samfunnsfaglige klassifikasjoner. Og dette bøyer en del journalister seg for. Det er dumt og feigt. Det kan rett og slett bidra til at det blir mer hat og hets, og flere trusler.

I samme Dagsrevy får vi å høre at Siv Jensen har gått "rett i strupen" på Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet. Men det har hun da ikke gjort! Jensen har faktisk levert kritikk av Arbeiderpartiet. Så kan man godt mene at kritikken er krass, alvorlig, skarp eller lignende. Og det er utmerket med variert språk som også inkluderer metaforer, men når man forsøker å pumpe opp en politisk motsetning ellom FrP og Ap med tøffe metaforer, samtidig som man kryper i frykt for at rasistiske, islamofobe og fremmedfiendtlige skal protestere mot å bli kalt det de er - nemlig fremmedfiendlige, islamofobe og rasister, da misbruker man språket til de grader.

Det bør man slutte med - i Dagsrevyen og andre seriøse journalistiske medier.

Lars Gule

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt