Verdidebatt

Tabloid politi bryr seg ikke om ulovlig søndagshandel

Politiet er raske med å henlegge «politiske» anmeldelser og prioriterer de folkelige sakene.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Politisk sett var det et smart trekk av butikkjeden Rema 1000 å anmelde 120 butikker rundt om i landet for brudd på reglene om søndagsåpne butikker. Hvis politiet valgte å følge opp anmeldelsene, ville det ha gitt mye oppmerksomhet om de lokale butikkene som bryter reglene. Butikkene som følger loven ville fått synliggjort at det er mange hull i systemet.

Reitan-gruppen forutså sikkert også et annet utfall, nemlig at politiet valgte å henlegge saken. Politiet varslet fredag at så er skjedd, med en begrunnelse som vi er blitt godt vant til å høre: Det er ikke tilstrekkelig saksbehandlingskapasitet.

Dermed har tilhengere av en utvidet ordning for søndagsåpne butikker fått et godt kort i den politiske debatten om søndagshandel. Argumentet blir som følger: «Ikke engang politiet bryr seg om at loven brytes. Hva skal man med en sovende lov?»

Den manglende effektiviteten i politietaten er en het, politisk sak. Frp er «lov og orden»-partiet, og justisminister Anders Anundsen legger mye prestisje i å skape et bedre politi i Norge. Nøkkelordet her er prioritering. Overordnede politiske myndigheter kan be politiet prioritere de sakene som publikum åpenbart er opptatte av. Manglende oppfølging av hverdagskriminalitet og sen responstid, er noe av det som setter sinnene i kok. Mange er også opptatte av det skal være synlig politi i gatene. Dette så vi ikke minst i debatten om Odins soldater.

Resultatet av en slik politikk er at vi får et politi med tabloidpreg. Etaten vegrer seg mot å gå inn i de sakene som kan være interessant ut fra et politisk perspektiv, men prioriterer det som engasjerer folks følelser. Dette så vi tydelig rett ved nyttårsleitet. Politiet brukte store ressurser da en 13-åring døde av avmagring på en hytte i Valdres. Da hadde politiet i Norge i lang tid blitt kritisert for å ta for lett på vold mot barn.

Kjedelige saker som engasjerer færre, havner langt nede på prioriteringslisten. Søndagsåpne butikker og etterforskning av hatkriminalitet virker å være i denne kategorien.

Begavede informasjonsrådgivere ser raskt hvordan dette fungerer i det store bildet. Rema-gruppen visste hvordan man med enkle midler kunne få oppmerksomhet om «urettferdigheten» som rammer de store butikkjedene.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt