Verdidebatt

Nå må helseministeren endre kurs i saken om fosterreduksjon

Justisdepartementet har klarert for helse- og omsorgsminister Bent Høie at fosterreduksjon er innenfor dagens lovverk. Nå setter Menneskeverd i gang et opprop som skal få helseministeren til å endre kurs.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I 2014 fortalte NRK at abortlovgivningen var uklar om hvorvidt det var tillatt å abortere en frisk tvilling eller ikke. Bakgrunnen for denne forvirringen var at det kom frem at flere kvinner reiste til utlandet for å gjennomføre en såkalt fosterreduksjon. I tillegg kom det frem at praksisen også forekom i Norge. Fra 2002 til 2014 ble det utført 39 fosterreduksjoner her i landet. Da saken kom opp, lovte Helse- og omsorgsminister, Bent Høie, å ta dette videre. Nå, to år senere har lovavdelingen i Justisdepartementet vurdert at lovgivningen åpner opp for en slik praksis også før 12. uke i svangerskapet.

Flere leger og helsepersonell er skeptiske til praksisen. Overlege ved St. Olavs Hospital, Birgitte Heiberg, har tidligere uttalt at hun er skeptisk til prosedyren fordi man ikke kan se noen medisinsk gevinst av dette. Tvert i mot utsetter man det gjenværende barnet i magen for fare ved at abortrisikoen øker, mener hun. Til NRK sier hun at: – Vi kan vanskelig anbefale noe som ikke har medisinsk gevinst. Inngrepet medfører en risiko på 15 prosent for at det gjenværende fosteret blir spontanabortert. Det er et tungtveiende argument mot selve praksisen.

Et annet viktig moment er at slike svangerskap som dette i utgangspunktet er planlagt, man ønsker jo å beholde den ene.  Det som var intensjonen til abortloven da den kom i 1975 – har blitt helt fordreid da det ikke var teknisk mulig å gjennomføre en slik prosedyre uten å skade det ene fosteret. Fra å velge abort i en nødvergesituasjon, har man nå endt opp med å velge bort et barn på grunn av bekvemmelighetshensyn. Her har lovavdelingen tatt et altfor stort sprang. Når vi i tillegg vet om den reelle faren for det andre fosteret, må vi spørre oss selv om det er etisk forsvarlig å sette livet på spill for ett eller flere i utgangspunktet friske foster for å lette på arbeidsmengden?

Menneskeverd mener at flere enn jurister og politikere nå på banen i denne saken, og ber om at medisinskfaglige instanser blir inkludert. I tillegg bør en slik sak, som i utgangspunktet er en dypt etisk kompleks sak, utredes i Stortinget, som andre saker med samme karakter. Derfor har vi satt i gang et opprop som har som siktemål å samle inn underskrifter som skal gi økt oppmerksomhet på den forenklede formen for behandling som saken hittil har fått.Hvordan kan helseministeren godta en slik forenklet behandling og dermed la denne uhyggelige praksisen bli et tilbud?

Ettersom samfunnet og den medisinske utviklingen går fremover, er vi nødt til å ha et lovverk som følger tiden slik at ikke godtar utilsiktede prosedyrer som kan lede oss på gale veier.

Bli med og signer på oppropet du også – og la oss få helseministeren til å endre kurs.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt