Verdidebatt

Cannabis er kommet for å bli

I et liberalt demokrati som det norske, har mindretall krav på rettigheter og friheter, uavhengig av om majoriteten mener det de gjør er galt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Berit Aalborg hevder i Vårt Land 20. februar­ at hovedargumentet til de som ønsker å legalisere cannabis er at «forsknings­rapporer sier at alkohol er farligere». Det kjenner vi oss ikke igjen i.

For vårt vedkommende er hovedargumentet ikke at cannabis er mindre skadelig enn alkohol, men de store, negative konsekvensene av kriminalisering – fra systemovergrep og stigmatisering mot enkeltindivider til vekstgrunnlaget for en enorm kriminell økonomi.

Alt tyder på at cannabis er kommet for å bli. Opp mot 200.000 bruker det hvert år – i andre land er tallet ennå høyere. Mange flere har prøvd. Når så mange mennesker gjør noe, er kriminalisering feil tilnærming. For i et liberalt ­demokrati som det norske, har mindretall krav på rettigheter og friheter, uavhengig av om majoriteten mener det de gjør er galt.

Å fremstille det som om legaliseringsbølgen er arven etter Thatcher og Reagan er direkte misvisende. Oppslutningen om legalisering har økt jevnt og trutt i USA siden 60-tallet. Dessuten var Reagan en av de fremste arkitektene bak krigen mot narkotika, under parolen «Just Say No».

I Storbritannia er det riktignok de liberale som ønsker reform, men høyresiden til Thatcher står på samme grunn som Mina Gerhardsen og resten av avholdsbevegelsen.

Når Aalborg hevder at ­liberaliseringsforkjempere ikke foreslår ytterligere­ restriksjoner på alkohol, tar hun feil.

Professor David Nutt, som er en av de fremste forkjemperne for legalisering i Storbritannia, ønsker å innføre den skandinaviske vinmonopolmodellen der. Og Norges fremste kriminolog – Nils Christie, som også var tilhenger av legalisering av cannabis, har alltid vært sterkt kritisk til alkoholindustrien.

Påstanden om at «cannabis kommer på toppen av et høyt alkoholkonsum» er høyst tvilsom. En massiv økning i turisme etter legalisering bidrar blant annet til å tåkelegge statistikken. Og en ny amerikansk studie viser at det er uvanlig at cannabisbrukere drikker samtidig der det er lovlig. Det kan se ut til at alkohol byttes ut med cannabis.

Det er en god ting. For akkurat som sex – en aktivitet som også er ganske vanlig og ikke kommer til å forsvinne med det første – ikke lenger er et tabu eller noe vi i stor grad forbyr, men heller velger å tilrettelegge for at skjer på tryggest mulig måte, er tiden moden for at man gjør det samme med rusmidler. Mindre skadelige­ alternativer til alkohol bør gjøres tilgjengelige innenfor loven – med fornuftige og strenge reguleringer.

Straffelovkommisjonen la prinsippet om at det som ikke skader andre ikke bør være straffbart til grunn da de anbefalte avkriminalisering av narkotika i 2002. Et argument som især er appliserbart til cannabis. Det er på tide at kommisjonen blir lyttet til. Illusjonen om et «narkotikafritt samfunn» er nemlig like urealistisk som den er skadelig.

Først publisert i Vårt Land 23.2.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt