Verdidebatt

Rettferdig økonomi kan forebygge abort

Å mene at økonomi ikke spiller noen rolle når man i en presset livssituasjon skal ta et dramatisk valg på liv eller død, er å stikke hodet i sanden.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Fødende uten fast arbeid diskrimineres økonomisk. Det overrasker at en ansatt ved Amathea ikke ser dette når hun samtidig oppgir at 17 prosent av dem som oppsøker veiledning angir økonomiske grunner for å vurdere abort.
Nylig hevdet professor Anne Eskild med bakgrunn i sin forsk­ning som fødselslege at mange aborter kunne vært unngått om unge gravide som ennå ikke var kommet i arbeid hadde fått foreldrepenger på linje med kvinner i fast arbeid.

Uforståelig kommentar. Vårt Land gjengir Eskilds funn med en nokså uforståelig kommentar fra Kristin Koldsland, psykiatrisk sykepleier og veileder ved Amathea (tidligere Alternativ til abort Norge: AAN).

Penger hindrer ikke abort, sier hun, basert på tall fra Amathea som vel faktisk viser det motsatte.­ Behov for å snakke om usikkerhet i forhold til barnefaren var nesten like viktig grunn til å søke veiledning som økonomiske spørsmål, slår hun fast.

I faktarammen til Vårt Land angis problemer i forhold til barnefar/barnemor å utgjøre 16 prosent, mens 17 prosent søkte råd om økonomiske rettigheter/trygd. Disse tallene er helt i overensstemmelse med den registreringen som ble gjort av AAN perioden 1978 til 1992.
I hele perioden var forholdet til barnefar viktigste årsak til henvendelsen med 25 prosent. Økonomiske spørsmål var bakgrunn for 14 prosent av henvendelsene­ i den første 10-årsperioden 1978–1986, mens det i perioden 1987–1992 var 23 prosent som oppgav økonomi som hovedgrunn for henvendelsen.

Registrering. Disse tallene bygger på anonym registrering etter samtale med 4.919 personer som oppsøkte AAN i den aktuelle perioden. (Tallene er offentliggjort i tidsskrift og bøker).
Årsakene til at en gravid overveier å søke abort, kan være mange. Forholdet til partneren og sosioøkonomiske grunner er i hvert fall svært viktige faktorer. Professor Anne Eskild, tidligere statsminister Kåre Willioch og undertegnede har ved mange anledninger påpekt det urettferdige i at en fødende som ikke er i arbeid får bare rundt 1/10 av nedkomststøtten til en som er i arbeid.

Å mene at det ikke spiller noen rolle når man i en presset livssituasjon skal ta et dramatisk valg på liv eller død, er å stikke hodet i sanden.

KrF har programfestet at ­fødende uten fast arbeid bør motta 2G (180.000) i nedkomststøtte. Selv det er langt mindre enn det en fødende i fast arbeid får etter en fødsel.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt