Kommentar

Presters juks med timelister

Jobben tar mer tid enn de antall timer som en normalarbeidsuke består av. Hvis dette er situasjonen hver uke, er avspaseringsmuligheten bare en fin teori.

«Prest: Vi tvinges til juks med time­lister» var Vårt Lands tittel på saken­ om frustrasjon blant Den norske ­kirkes prester etter at også disse fikk arbeidstimetallet sitt avtaleregulert. Leder i Presteforeningen, Martin ­Enstad, reagerer på opp­slaget og mener det ikke er dekning for tittelen.

Det siste først: Prester forteller at de ikke får gjort jobben sin på den tiden arbeidsgiver gir dem til rådighet. Derfor fyller de ut timelisten på en slik måte at den ikke samsvarer med virkeligheten. Det er vanskelig å se at dette ikke kvalifiserer som juks.

Vi har ikke tatt stilling til i hvilken grad frustrasjonen rundt arbeidstidsavtalen og timelisteregimet er berettiget, men vi registrerer at den finnes.

Det er riktig, som Enstad skriver, at arbeidsplanen settes opp for fire måneder av gangen og at det kan være mulig å balansere opp uker med ekstra mange arbeidstimer, med å jobbe mindre neste uke. Det kommer ikke godt nok fram i vår sak.

Det løser imidlertid ikke det grunnleggende problemet, slik mange prester opplever det: Jobben tar mer tid enn de antall timer som en normalarbeidsuke består av. Hvis dette er situasjonen hver uke, er avspaseringsmuligheten bare en fin teori.

Så kan man spørre seg om det er forsvarlig å holde på sånn i lengden. Presteforeningen argumenterer godt for at også prester skal få hjelp fra arbeidsgiver til å trekke opp grensene mellom arbeid og fritid. Det er for tidlig å si om den ordningen som nå er innført, er den beste måten å gjøre det på.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 8. FEBRUAR 2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar