Verdidebatt

Bekymret for menneskerettigheter til flyktningene

Caritas-organisasjonene i Norden er bekymret over menneskerettighetssituasjonen for flyktninger som kommer til de nordiske landene etter den senere tids innstramming i asylpolitikken.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi ber våre regjeringer om å prioritere asyl­søkernes liv og sikkerhet, og i tråd med de nordiske landenes humanitære tradisjoner, bidra til å finne felleseuropeiske løsninger. Våre politikere bør være pådrivere for utvikling av en ny flyktningpolitikk, som fordeler ansvaret for flyktningene som kommer til ­Europa på en mer huma­n og rettferdig måte, og som forhindrer at desperate mennesker må ofre livet for å komme seg i sikkerhet. Liv går tapt mens Europa nøler! I en slik situasjon er det en fallitterklæring at europeiske land konkurrerer om å ha den strengeste asylpolitikken.

Dublinforordningen har vist seg å ikke tåle den tilstrømmingen av flyktninger Europa­ nå står overfor. Da må man tenke nytt. Mer soli­daritet, både mellom de europeiske landene og overfor folk på flukt, bør bli svaret på dagens flyktningsituasjon, ikke flere stengte grenser.

Flyktningkonvensjonen, som skal sikre at alle som er på flukt fra uholdbare forhold i hjemlandet skal få opphold i et annet land til det er trygt å reise hjem igjen, må som menneskerettighetene respekteres. Det må dessuten legges opp til en rask integrering av dem som har krav på beskyttelse, ved å gi dem muligheter til å lære språket og til å få utdanning og arbeid. Samtidig hviler det et­ ­ansvar på oss alle for å bekjempe fordommer, hat og rasisme som kan stå i veien for flyktningenes integrering i de nordiske landene. I dette integreringsarbeidet både kan og vil frivillige organisasjoner spille en viktig rolle i årene som kommer.

Caritas tar til orde for:

• At Dublin-avtalen erstattes med et nytt system som fordeler ansvaret for flyktningene som kommer til Europa på en mer human og rettferdig måte.

• Å åpne trygge og lovlige fluktruter til Europa

• Innføring av humanitære visum.

• At visumplikt kan oppheves når den humanitære situasjonen tilsier det.

• At det legges til rette for at familier raskest mulig kan gjenforenes med sine nærmeste.

Martha Rubiano Skretteberg, generalsekretær i Caritas Norge

Henrik Alberius, generalsekretær i Caritas Sverige.

Jann Sjursen, generalsekretær i Caritas Danmark

Larissa Franz-Koivisto, generalsekretær i Caritas Finland

Først publisert i Vårt Land 8.2.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt