Verdidebatt

Å forvalte kristen tro og tanke

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I følge Vårt Lands visjoner og verdier skal avisen «forvalte kristen tro og tanke, og bidra til at dette får prege samfunnet og menneskers liv og valg.» Men hvordan forvalter kristne journalister i Vårt Land denne visjonen?

Da jeg først møtte Trygve Jordheim, var han en ung student ved Menighetsfakultetet som ønsket å jobbe som journalist i kristne medier. I 2001 tok han over som redaktør av nyhetstjenesten på nettsidene til Storsalen menighet i Oslo.

Nå hadde jeg glemt at jeg faktisk skrev en artikkel om han, men da jeg søkte på Jordheims navn på Storsalen.no, var artikkelen Beordret til jobben det første som møtte meg. Visjonen hans for arbeidet i Storsalen er interessant å lese i dag. Han skulle informere, inspirere og misjonere.

Denne artikkelen ble publisert 6. februar 2001, og vi spoler hurtig frem 15 år, til 5. februar 2016. Denne dagen, som så mange andre ganger, representerer han Vårt Land i statskanalens dekning av kristne spørsmål.

Men mye har skjedd de siste 15 årene. I fjor gikk han inn for å

fra det norske språket, og nå bruker han all sin energi på å relativisere og problematisere kristen tro.

Dagsrevyens Atle Bjurstrøm gir Jordheim mange lissepasninger slik at han kan forsvare avisens visjon om å forvalte kristen tro og tanke, men det ser til at prøver å være uavhengig journalist uten noen bindinger til kristen tro. Bjurstrøm starter med å spørre:

«Trygve Jordheim fra Vårt Land, er dette et problem at så mange ikke er personlige kristne og at de likevel stemmer på Åpen Folkekirke?»

«Det kan fremstå som et problem hvis de ikke er kristne, men jeg er overrasket over at KIFO bruker begrepet personlig kristen som kan tolkes på så mange forskjellige måter. Jeg tror vi ville fått et annet resultat hvis de spurte for eksempel er du kristen eller tror du på Gud.»

Senere i intervjuet stiller Bjurstrøm følgende spørsmål: «Men det er jo et trossamfunn. Hvorfor er det riktig at folk som nødvendigvis ikke er kristne skal få lov til å påvirke politikk og organer?»

Her kunne Jordheim sagt at det er dypt problematisk at ikke-troende kan bestemme teologi, det Bjurstrøm kaller politikk, men Jordheim avfeier det med at det er et dilemma man ikke kommer utenom.

Se hele samtalen mellom Bjurstrøm og Jordheim på NRK Nett TV. Hør også innslaget før hvor Espen Ottosen ikke forstår det problematiske med å bruke begrepet personlig kristen.

I går hadde jeg også en interessant diskusjon med Jordheim på Vårt Lands Facebooksider. (Den halvfete lenken er til hoveddiskusjonen, og andre lenker er til underkommentarer. Du må kanskje klikke på vis mer for å se hele tråden). Her fikk vi interessant innsikt i hvordan Jordheim tenker om sin rolle som kristen journalist. Jeg spurte han om hva det betyr for han å være kristen og journalist.

Jordheim svarte: «Jeg formidler ikke evangeliet som journalist. Jeg formidler nyheter.» Dette synes ikke å være i samsvar med Vårt Lands visjon, og Jordheim skriver faktisk at han mener det er absurd å se på sin rolle i medier som en misjonssituasjon. Men det å forvalte kristen tro og tanke ligger meget nært opp til en misjonssituasjon.

Jeg kjenner Jordheim som en solid kristen, og jeg avslutter diskusjonen med følgende kommentar:

«Dette er merkelig Trygve. Du går altså på jobb og skrur av din kristne tro. Som kristen er hele livet ditt en misjonssituasjon, og det er ikke noe absurd i dette.»

En annen kvinne spør om hva som menes med personlig kristen. Mitt svar er da følgende:

«Enten er man kristen eller ikke kristen. En kristen, eller personlig om du vil, er en person som tror på en korsfestet og oppstanden Jesus Kristus som døde for våre synder. En kristen tror at Jesus lever i dag og ønsker å være i våre liv. En kristen har et personlig forhold til Jesus. Hvis man ikke kan bekjenne seg til det, kan man kanskje tilhøre en kristen kulturbakgrunn. Selvfølgelig er det positivt å ha en kristen kulturbakgrunn, men det gjør deg ikke automatisk til kristen i henhold til Bibelens budskap. MEN, og det er stort men, det er ikke opp til oss på jorden å si hvem som er kristne på vegne av Gud. Likevel, hvis mennesker offentlig sier at de ikke forholder seg til en oppstanden Jesus, kan vi si at dette ikke er i henhold til Bibelen og grunnleggende kristen teologi.»

Her vil jeg utfordre Vårt Land til å være mer klar på at de faktisk har forpliktet seg til å forvalte kristen tro og tanke i sine meningsbærende artikler og når de representerer avisen i andre medier.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt