Verdidebatt

Jesus eller Odin

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg ser at det er noen folk som kaller seg "Odins krigere" som nå har lyst å gå rundt og beskytte oss mot de fæle innvandrerne.

Vel, de har forstått en ting. Odin er en litt bedre maskot for slike holdninger enn Jesus.

Men Listhaug vet mindre om hva Jesus står for enn disse ny-hedningene. Listhaug sier at hun er forpliktet til å tenke på konsekvensene. Hva sier Jesus om konsekvenser? "Så gjør dere ingen bekymringer for morgendagen; morgendagen skal bekymre seg for seg selv. Hver dag har nok med sin egen plage." Han går så langt som å si at vi ikke skal bekymringe oss om hva vi skal spise i morgen, eller hva vi skal kle oss med. Vi skal bare gjøre det som er riktig, det som kreves av oss her og nå, og stole på at Gud ordner resten. Vi skal ikke være redd for dem som kan slå oss ihjel. Dø skal vi jo til slutt allikevel. Det er sjelen vi skal bekymre oss for.

"Selvmordsparadigmet!" sa Anfindsen. Men jeg påpekte da, og påpeker nå, at kristendommen er basert på "oppstandelsesparadigmet".

Man kan like det eller ikke, men Jesus krever at vi skal være klare til å ofre alt. Ingen får komme her og snakke om "kristen kultur" og ikke ta inn over seg dette. Vi kan be om ikke å bli satt på den prøven - faktisk er det det som er nest siste linje i fadervår, som en god katolsk teolog her inne har påpekt - men vi kan ikke benekte at det er det som kreves.

Kan man ikke godta det, får man kanskje gjøre som Kristian ("Varg") Vikernes, Anders Behring Breivik, og vårt nye selvutnevnte borgervern? Bli venn med Odin istedet?

Han er vel litt mindre kravstor? Ikke et eneste sted i Håvamål finnes formaninger om å gjøre noe fordi det er riktig. Alt er begrunnet med mer eller mindre kalkulert egennytte.

Men akk, nei. Selv om den Odin vi møter i Edda tillater ganske mye for å redde sitt eget skinn, så regnes både ugjestmildhet og feighet som særdeles uklokt.

Og faktisk så kreves det ikke av oss at vi ofrer alt - ikke akkurat her og nå. Vi står ikke overfor den akutte eksistensielle trusselen noen folk innbiller seg. Folk som oppfører seg som om det sto om livet når alt som kreves er et lite offer, slike ville nok også Odin kalt feige.

Så la Odin også ligge, "krigere" - han ville ikke neppe likt det dere driver med han heller.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt