Verdidebatt

Luther tar feil om predestinasjon

Har i flere år lest mye om kalvinistisk predestinasjon, og har vært glad for at dette ikke er særlig fremtredende i Norge. Jeg ble overrasket og trist da jeg fikk kjennskap til Luthers syn på predestinasjon, og at så mange i Norge er enige med han

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har tidligere skrevet to innlegg om predestinasjon, men har ikke fått ett eneste svar på hva som er feil med min fremstilling. Det jeg har fått er reaksjoner på hvor fælt det jeg skriver om Gud er, eller at det jeg skriver er feil, men det er altså ingen som har skrevet noe om hvorfor det jeg skriver er feil. Jeg valgte å formulere meg i følgende analogi da jeg fortalte om Luthers predestinasjonslære:

En gutt blir født med ben og armer, men så er det en mann som fjerner begge armene og bena når gutten er noen dager gammel. Dette har ikke den lutherske gud bestemt skal skje. Til forskjell fra calvinismen er det altså ikke gud her som er skyld i at gutten er uten armer. Men på dommedag sier den lutherske gud: jeg straffer deg fordi du ikke klarer å ta imot denne ballen jeg kaster til deg, selv om du ikke selv er skyld i at du har verken ben eller armer. Jeg kunne ha reddet deg ved å gi deg tilbud om å la ben og armer vokse ut igjen, men du var ikke blant de få jeg vil frelse. 

Gutten er et bilde på det store flertall av menneskeheten. Mannen som fjerner armene og beina er Adam.

Jeg vil ikke høre at du mener dette er en feil fremstilling, men hvorfor. Jeg vil ikke gå nærmere inn på hvorfor Luther tar feil, før jeg ser om noen vil gi meg et svar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt