Verdidebatt

Trump – en storkjeftet parentes?

Det er lov å håpe at Donald Trump har vært en storkjeftet parentes i amerikansk politikk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Nominasjonsvalget i Iowa kan være første tegn på at det begynner å butte i mot for Donald Trump i forsøket på å bli USAs 45. president. Eiendomsmagnaten havnet fire prosentpoeng bak Ted Cruz, sørstatsbaptisten fra Florida med cubansk bakgrunn.

Trump har så langt virket helt utilnærmelig. Uansett hvor frittalende og fornærmende han har opptrådt, har en stor gruppe republikanske velgere signalisert at han er deres mann.

Valget i Iowa ble en skikkelig nesestyver for Trump. Han er en typisk stemningskandidat, som gjør seg godt i en utfordrerposisjon. Nå skal han forsvare de sterke resultatene på meningsmålingene. Det kan fort skje at oppslutningen rauser like raskt som oppgangen er kommet.

Ted Cruz får mye oppmerksomhet etter han vant valgoppgjøret blant republikanerne. 44-åringen er veltalende og får støtte fra en stor gruppe kristne velgere, men mange mener at han ligger for langt til høyre til å kunne bli en samlende presidentkandidat.

I kobbelet som ligger bak Cruz og Trump, finnes det mer moderate størrelser. Marco Rubio er en av dem, Ohio-guvernør John Kasich er en annen. Den tidligere favoritten Jeb Bush kan heller ikke avskrives på et så tidlig tidspunkt i en omfattende prosess.

Hos demokratene sliter Hillary Clinton med å få fart på sin kampanje. For noen måneder siden var det nærmest en formalitet at hun skulle bli demokratenes kandidat. E-post-skandalen har gjort det mulig for 74 år gamle Bernie Sanders å nærme seg Clinton. Ektefellen til Bill Clinton vant med knappest mulig margin i Iowa. Det må skape nervøsitet i Clinton-staben at den erklærte sosialisten Sanders har tatt så mye inn på de siste ukene.

Nominasjonssirkuset flytter seg nå til delstaten New Hampshire der det skal holdes primærvalg onsdag 9. februar. Mandagens valg i Iowa er valgteknisk sett svært spesielt. Oppgjøret i New Hampshire regnes derfor som det første ordentlige primærvalget og gir ofte en pekepinn i hvilken retning bevegelsene går.

Sett fra Norge er det nærmest ubegripelig at Donald Trump har scoret så høyt på meningsmålingene. Mange har spådd at tilbakegangen ville komme. Det er for tidlig å si at det går nedover, men det er lov å håpe at han har vært en storkjeftet parentes i amerikansk politikk.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt