Elin Ørjasæter

26

NRKs farlige asylbrann-fiksjon

NRKs Rune Nilsson ble frikjent i Kringkastingsrådet for å ha påstått at folk springer rundt og tenner på hus fordi det skal bo foreldreløse barn i husene. Når fakta forsvinner i bakgrunnen, blir NRK som i romkvinnesaken.

Publisert: 2. feb 2016

Rune Nilson i NRKs ”Lønsj” opererte som politisk kommentator en formiddag i desember. Han ble frikjent i Kringkastingsrådet, ifølge Journalisten.no. Det stemmer: Alle unntatt jeg mente at en folkekjær humorist må få komme med en real politisk utblåsning når han føler for det.

Folk springer rundt og tenner på bygninger bare fordi de skal huse foreldreløse barn, sa Rune Nilson 9.12.15. Det finnes altså folk her i landet som heller vil se hus brenne, enn at barn skal få søke tilflukt der. Folk som står klar, når krigsofrene kommer, for å be dem dra til helvete. (…) Dette gjør de fra sine lune, varme, trygge hjem, med kjøleskapet fullt av mat, boden full av ved og kontoen full av penger (…).» (Hør radioinnslaget her)

Når følelsene tar overhånd forsvinner gjerne sentrale fakta. Nøyaktig slik de gjorde i romkvinnesaken der journalisten, etter eget utsagn, gikk i ”sympatifella”.


NRK svikter samfunnsoppdraget

Mange NRK-innslag har samme grunnleggende problem. Sympatien med ofrene, enten det er flyktninger i Lønsj eller romfolk i Dagsrevyen, gjør at faktum enten utelates eller tolkes feil. Med det resultat at viktige samfunnsspørsmål bringes til torgs på gale faktuelle premisser. Og da svikter NRK sitt samfunnsoppdrag.

Det brenner mer enn hver tredje uke på norske mottak. Ifølge UDI er de vanligste årsakene til brann uforsiktighet ved matlaging og feil håndtering av åpen ild. Dårlig økonomi for mottakene gjør at det ikke blir investert tilstrekkelig i brannsikkerhet, ifølge en utmerket sak fra NRK Nordland i 2014. Nilson kunne, ved å bruke et par minutter på google også lest at en del av brannene på norske mottak er påsatt av beboerne selv. I motsetning til det Nilson kaller en betydelig andel av Norges befolkning som har gått fullstendig fra vettet (sitat Lønsj) er det altså noen av asylsøkerne selv som går fra vettet. Ikke like lett å blåse seg moralsk opp over, Nilson? Og derfor ikke like interessant?

De ferskeste tallene (som altså kom etter Nilsons radioinnslag) viser i følge VG at 43,3 prosent av brannene skyldes uforsiktighet i forbindelse med matlaging. 23,3 prosent av mottakslederne oppga at beboerne selv hadde påsatt brannen. Feil bruk av elektrisk utstyr og uforsvarlig håndtering av åpen ild oppgis som andre brannårsaker.

Påsatt med vilje - av asylsøkere    

Det kan være vanskelig å lage klare kategorier. Lederen i Norsk Brannvernforening, Dagfinn Kalheim, sa til VG: Hvor mange branner som er påsatt med vilje, og hvor mange som er påsatt som en følge av uvitenhet og uoppmerksomhet, vet vi ikke. Men at mange er påsatt med overlegg, i frustrasjon over et avslag eller en vanskelig livssituasjon, er det ikke tvil om. Og for å virkelig gni det inn, Nilson: Påsatt med vilje av asylsøkere, ikke av nordmenn med et lunt hjem, et fullt kjøleskap og penger på konto.

Det haster altså å få en teknisk opprustning av asylmottakene, et krafttak for opplæring og øvelser og effektfulle sanksjoner overfor beboere som tenner på. Slike tiltak er vel uinteressante for moralsk indignerte, emosjonsdrevne NRK-journalister.

Dette betyr ikke at rasist-påsatte branner ikke finnes. Men det er ikke disse brannene det er flest av. Og dersom hensikten er å unngå at liv går tapt i brann så er bedre brannvern mer effektfullt enn generell moralsk fordømmelse av ”oss nordmenn”.

Nilson burde ikke gjort det

Som humorist kan Nilson skru virkeligheten dit han vil, det er selve oppdraget. Som politisk kommentator derimot, burde han ikke gjort det.

En flyktningefamilie på Sunnmøre har to ganger opplevde at boligen deres ble satt i brann. Den etablerte forklaringen i offentligheten var rasisme. En journalist i Morgenbladet reiste til stedet, gjorde en grundig jobb og konkluderte med at rasismeforklaringen ikke stemte.

Jeg gjør denne journalisten Hanne Østli Jakobsens punchline til min, ved en lett omskrivning: Vil interessen for asylbranner, og sympatien for de involverte, synke dersom virkeligheten viser seg å være mer komplisert? Kanskje.

Om så, er det verdt å huske: Det ligger barn og unge voksne og sover i husene der det brenner.

FØRST PUBLISERT PÅ MIN EGEN BLOGG TROLLTEKST.

Også publisert på Journalisten.no

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Neppe en journalistsak

Publisert over 4 år siden
Elin Ørjasæter. Gå til den siterte teksten.
Det haster altså å få en teknisk opprustning av asylmottakene, et krafttak for opplæring og øvelser og effektfulle sanksjoner overfor beboere som tenner på. Slike tiltak er vel uinteressante for moralsk indignerte, emosjonsdrevne NRK-journalister.

Det er vel heller våre folkevalgte man må adressere når det kommer til gjeldende kravliste. En journalist vet nok dette men det er ikke åpenbart at en spaltist vet det. Men forstå man ikke humor så kan man jo forstå fruens skriblerier.

Nå kan det jo også lett bli slik at man tror det er sympati med flyktningene man har når man går til angrep på det mørke mennesket som gjør flyktningene til tall og statistikk. Men her kan jeg nok røpe en liten hemlighet og det er at man sparker der det gjør mest vondt og det er i medmenneskers selvfølelse. For man kan da ikke mene at flyktninger kan reduseres til tall mens man selv skal bli forskånet for slikt.

Selvfølgelig skal man ikke bringe usannheter til debattorget men det er nok oftere regelen at man gjør det enn det er unntaket. Vi skirver ut fra vårt eget verdensbilde og vår egen virkelighet, alt fint funnet opp tygget og foredlet i våre små hoder. Noen ganger treffer vi noen som forstår oss men like ofte møter vi noen fra andre planeter.

Det er så mange måter å viser fingeren til folk, her på debattsider må vi pakke inn våre meninger og har i liten grad mulighet til å kalle en spade for en spade. I visse kretser er slik innpakking anerkjent som både kunst og god takt og tone.

Tenk så kort både åpningsinnlegget og det jeg her kommenterer om man bare kunne ha sagt det kort og kontant. Dra til .......

For denne kommentaren er vel kun den første setningen saklig, resten er innpakket møkk slik vi liker å lukte det. 

Kommentar #2

Robert Rygge

14 innlegg  661 kommentarer

Du mener da din egen kommentar Randby!

Publisert over 4 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.
For denne kommentaren er vel kun den første setningen saklig, resten er innpakket møkk slik vi liker å lukte det.

Når en teller "retoriske argumenter", - så er det tydelig hvem som I denne tråden har "spredt møkk", og det er så absolutt IKKE Elin Ørjaseter!

Hvem sitter da igjen som "møkkspreder"?

Kommentar #3

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Ja det gjør jeg

Publisert over 4 år siden

Beklager om det ikke kom klart nok frem at det var min egen første setning som kunne ansees som saklig, jeg refererte til. Godt å se at du fikk med deg at resten er drittslenging og møkk. Jeg trodde ikke jeg la skjul på det selv om det er skrevet slik at det ikke skal bli moderert. For som nevt er det viktig at vi pakker møkka inn på den rette måten før vi serverer den. 

Kommentar #4

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Svømmebasseng og oppførsel

Publisert over 4 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.
For som nevt er det viktig at vi pakker møkka inn på den rette måten før vi serverer den.

http://www.mdr.de/sachsen/chemnitz/vorfaelle-in-zwickauer-baedern-100.html

Apropos møkk, den tyske byen Zwickau åpnet velvillig sitt svømmbasseng for flyktninger og migranter. Men måtte etter kort tid sette kroken på døra, da gjestene onanerte og bæsjet i bassenget. Noen prøvde også å bryte seg inn  damenes påkledningsrom. 

Å komme som nødstedt og trengende, og møte gjestfriheten med slik frekkhet, kan en skylde på de traumatiserte hjerner  ?  Det er for øvrig ikke det første Schwimmbad som har måttet "diskriminere" flyktningene  der nede.

Kommentar #5

Torhild Pettersen

1 innlegg  191 kommentarer

Om å så frø

Publisert over 4 år siden
Elin Ørjasæter. Gå til den siterte teksten.
NRKs Rune Nilsson ble frikjent i Kringkastingsrådet for å ha påstått at folk springer rundt og tenner på hus fordi det skal bo foreldreløse barn i husene. Når fakta forsvinner i bakgrunnen, blir NRK som i romkvinnesaken. Rune Nilson i NRKs

 Asyl branner .

Media strekker seg ofte langt i å plassere skyld og dreie vinklingen av reportasjene slik at det blir hengende igjen en undertone av hvor ansvaret skal plasseres og avisen Vårt land er heller ikke noe unntak i så måte .

Denne reportasjen fra i fjor var det lagt mye arbeid i bearbeidelsen av materialet og det var forsøkt malt ett senario av ett bilde som skulle feste seg i underbevisheten hos leserne . Dette var i VL helgeutgave :

http://www.vl.no/tilflukt/et-tidssp%C3%B8rsm%C3%A5l-f%C3%B8r-mennesker-brenner-inne-1.425599

Men før denne stod på trykk i avisen var det fra Svensk media opplyst om at brannen startet inne og at brannvarslere var deaktivert inne i byggningen . Dette stod å lese i Expressen og Gøteborg –posten:

http://www.gp.se/nyheter/vastsverige/bohuslan/1.2877048-branden-pa-asylboende-startade-inomhus

http://www.friatider.se/brand-p-asylboende-startade-inomhus

 

Har ikke media lenger forpliktelser om sjekk av sine kilder før de bringer det ut til offentligheten  og ikke minst den måten de velger å vinkle og å fremfører dette materialet på ?

Det er en meget viktig sak Elin Ørjasæter tar opp her og dette kan ikke fortsette slik , det er jo nettopp media selv som bærer ved til bålet og nører opp under de motsetninger og spenninger som ligger å " ulmer " i befolkningen .

Her er noen flere linker om liknende:

http://www.nettavisen.no/nyheter/beboer-fengslet-etter-asylbrannen-i-hemsedal/3423164702.html

http://www.expressen.se/nyheter/full-brand-i-hvb-hem-utanfor-uppsala/

http://www.dn.no/dagensavis/2015/11/16/2143/Medier/fyr-flammer-og-svensker

http://www.abcnyheter.no/nyheter/2015/12/11/195187117/enda-en-person-siktet-brann-pa-asylmottak

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/krim/to-personer-siktet-etter-asylbrann-i-lindaas/a/23577881/

Det er alvorlig når media prøver å skyld belegge egen befolkning som bidrar til deres levebrød , håper journalister og ansvarlige vil ta dette opp til kritisk vurdering .

Ørjasæter har rett i at media svikter sitt samfunnsoppdrag

MVH Torhild

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
14 dager siden / 2996 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
11 dager siden / 1697 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
11 dager siden / 1562 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1214 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
17 dager siden / 1099 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
22 dager siden / 673 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere