Verdidebatt

VERRE KRISER I KIRKEN FØR?

Kirkekrisen med innføring av ny vigselsliturgi

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I artikkelen Kirkesamfunn er uaktuelt i VL 1/2 argumenterer Bernt Reidar Eriksen mot at Normisjon skal danne et trossamfunn. Han skriver: "Men det har vært verre kriser i kirken tidligere". Underforstått: det er krise i Dnk i dag p.g. a. ny teologi om mann - kvinne som preger mye av kirkebildet. Men det har altså vært verre før.

Hva tenker han da på? Det var krisetid på slutten av 1700-tallet med opplysningstidens syn på kristendommen som læren om Gud, dyd og udødelighet. Ved begynnelsen av forrige århundre var det ledd i trosbekjennelsen - f. eks. jomfrufødselen - som ble fornektet. Dette var - og er - svært viktige spørsmål som langt på vei førte til kirkekrise. Men ingen av de teologiske oppfatningene som stred mot kirkelæren, ble nedfeldt i liturgien. På 17oo-tallet ble den ortodokse liturgien beholdt. Og selv om noen prester kuttet ut trosbekjennelsen, ble den ikke fjernet fra liturgien som hadde et tradisjonelt teologisk preg.

Nå er det annerledes. Den nye skapelsesteologien blir tatt inn i vigselsliturgien. Den får liturgisk godkjenning. Dermed blir den kirkelære for Dnk. Dette skjedde ikke med den tidligere teologiske vranglæren.

Derfor er dagens kirkekrise verre enn før.

Kristen Edvard Skaar

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt