Verdidebatt

Vår velstand er bygget på tyranni.

Den vestlige verden hentet i fire hundre år mellom 9 og 12 millioner slaver fra Afrika til Europa/Amerika. I 1885 delte kolonimaktene Afrika mellom seg uten tanke på etnisitet eller folkegrupper.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Om det er gjort estimater på verdier som ble tatt ut av verdensdelen, er meg ukjent, men at det dreier seg enorme summer, er utvilsomt.Har Europa noen gang gjort opp den gjelden, eller er det "pay-backtime"nå? Og det var ikke bare i Afrika europeerne herjet, både Asia og sør- Amerika fikk føle europeisk sinnelag.

I dag er det først og fremst multinasjonale selskaper som fortsetter utsugingen av Afrika, med vestlige regjeringers velsignelse. To eksempeler; I 2005 inngikk Etiopia en avtale med det nederlandske selskapet «HPFI» om patentering av det nasjonale kornslaget Teff. I dag må etiopiske bønder kjøpe alt såkorn fra dette selskapet og har ikke lov å bruke noe av innhøstningen til neste såing, slik de tidligere gjorde. «Nestle» driver kampanjer i mange utviklingsland for at mødre skal slutte å die sine barn og heller kjøpe deres morsmelkerstatning, helt motsatt av alle ernæringsråd. En internasjonal boikott ble startet helt tilbake i 1977 og er støttet av blant andre «Ammehjelpen». Det norske oljefondet eide i 2015 aksjer for 47,923,918,408 kroner og eier 2,7 % av Nestle.

I dag vil vi ikke lengere ha immigranter til Europa fra Afrika og Asia, men varene deres er vi avhengig av. Har vi ingen samvittighet? Føler vi intet ansvar for hvordan vi har plyndret Afrika i over 500 år? Svaret finner vi i grensekontroll, gjerder og Middelhavets våte grav.

Vår velferd er truet, men hva er denne velferden bygget på? Er det rart afrikanerne vil ha en del av velstanden vi regner som vår selvsagte rett.

Det er ikke mangel på ressurser i verden, men mangel på vilje til å fordele disse ressursene rettferdig og humant. De militære utgiftene lå i 2010 på 8.648 milliarder norske kroner på verdensbasis, ifølge en SIPRIs rapport. Under bankkrisen i 2008 så vi hvilke enorme summer som ble sprøytet inn for å opprettholde vår levestandard.

Ekstremisme og terrorisme bekjempes ikke med store forskjeller og urettferdighet, våpen og murer. Den kan bekjempes med rettferdighet.

Tusenvis av mødre står opp hver dag uten å vite om de kan brødfø sine barn dagen ut. Vi kaster brød så fort det er litt tørt eller gått ut på dato. Syke i utviklingsland blir nektet hjelp fordi de ikke kan betale for behandling og medisin. Vi lar vår vrede gå ut over sykehus og myndigheter fordi de ikke klarer å oppfylle sine løfter om behandling og ventetid.

Verden er urettferdig, og det er vår skyld!!

Jostein Gjærum

Styreleder i Ma Ma Children Center of Noway

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt