Vidar Mæland Bakke

38

Småfolk i en vanskelig verden

"Fordi jeg vet at jeg har et trygt og godt hjem å komme til, så vil jeg være med og kjempe for at også andre som ikke har det, skal få det samme." (Bilbo)

Publisert: 31. jan 2016
Hobbiten Bilbo i den kristne britiske forfatteren Tolkiens univers, har du møtt ham, enten i bøkene eller på film? Det er mye i Hobbiten som taler enkelt og klart nettopp inn i vår tid. Hobbitenes lille fredelige krok av verden, Hobsyssel, har ikke så rent lite til felles med Norge. Når krig og uro tårner seg opp i verden utenfor, kan hobbitene lukke øynene og late som det ikke angår dem. Mye mot sin vilje, overtales Bilbo til å være med ut på en farefull ferd sammen med en gruppe dverger. De er et folk fordrevet fra sitt land og sine eiendommer. Hobbiten Bilbo lengter etter å komme hjem til sitt eget trygge hjem igjen. Flere ganger er han nær ved å gi opp og dra tilbake der han kom fra, til dem som forstod ham best og var hans likesinnede. På et tidspunkt mot slutten av den første filmen, blir denne lengselen forvandlet til noe annet. Han sier det omtrent sånn: "Fordi jeg vet at jeg har et trygt og godt hjem å komme til, så vil jeg være med og kjempe for at også andre som ikke har det, skal få det samme." I all sin naive enkelhet, finner jeg her et kraftfullt livsprogram, rykende aktuelt i den tid jeg selv er en del av. Jeg trenger slike enkle kompromissløse setninger når jeg konfronteres av min egen frykt for å miste, min egen frykt for det ukjente og de ukjente, min egen frykt for ondskapen som har framgang i min verden. Det handler dypest sett om å være stolt av den jeg er, og det stedet og den familien jeg kommer fra. Jeg vil kjempe for at andre skal få det samme. Og jeg nekter å tro at det er de "harde verdiene" som vinner til slutt. Jeg vet selvfølgelig at det finnes utallige måter å følge dette livsprogrammet på, både politisk og personlig. Jeg insinuerer ikke noen anklage mot mennesker som har andre politiske løsninger enn meg, for eksempel i asylpolitikken. Jeg bare vet at jeg trenger kraften fra Bilbos takknemlighet over det gode og umistelige han kjenner til. Og jeg vil bruke den takknemligheten som motgift mot min egen frykt. Når jeg møter andre småfolk som meg i verden, så vil jeg kjempe for deres rett til å få en smak av det aller beste, uansett hvilket utgangspunkt de har startet livet med.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Vidar Mæland Bakke

38 innlegg  19 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
rundt 1 måned siden / 2536 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
19 dager siden / 1135 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
rundt 1 måned siden / 787 visninger
Minner fra en sommerkirke
av
Anita Reitan
12 dager siden / 640 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
18 dager siden / 597 visninger
Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
3 dager siden / 553 visninger
Brokete Brasil
av
Hildegunn Marie Tønnessen Seip
10 dager siden / 477 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere