Verdidebatt

Med børsfolket på gata

Gatefolk og aksjespekulanter har i disse dager et Bjørn Eidsvåg refreng til felles: "Balansekunst på line uten sikkerhetsnett".

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den årlige tilstelningen for gatefolket, med langbord og grillmat rett utenfor Oslo børs, er i ferd med å få en annerledes vri. "Folk er redde nå", har E 24 som hovedoppslag i tidlige formiddagstimer, 21. januar 2016.

For nå er det børsfolket som får smake på "gatelivet". Uroen og frykten for hvor lenge nedturen vil vedvare og tilsynelatende ingen trygge havner å søke ly i, etter at Oljefondet har blitt svimlende 525 milliarder kroner slankere rundt børsmidjen siden årsskiftet.

En annerlunda Shanghai-start på 2016 enn det de fleste økonomer hadde forestilt seg, må man vel kunne si.

Men Petter-uteligger og gatefolket bryr seg vel neppe nevneverdig om den slags, etter at Nyquist for kort tid siden avsluttet sine tilmålte dager som "gategutt" på TV 2. Og det ble i grunnen en varm rundreise i blant mennesker på skyggesiden i hovedstadens bakgater for mange TV-tittere, der uteliggern fra Kolsås evnet å vende bunnløs fortvilelse til også å omhandle vennskap og vakre menneskemøter.

Men hvilke tankerekker fester seg hos aksjespekulantene der ute i det frådende og urolige børsfarvannet? Er festen over, mon tro? Er det jomfruturen mellom Southampton og New York, 14. april 1912, børsfolket har i vente? Den økonomiske fordervelsens grav? De er redde nå... De er på "gata", i blant gatefolket. Og slik har gatefolk og spekulanter i disse dager et Bjørn Eidsvåg refreng til felles:

"Balansekunst på line uten sikkerhetsnett".

Petter-småbarnspappa fikk ryggsekken full av menneskemøter han nok aldri kommer til å glemme. Vennskap og Hengivelse i fra smug og smutthull for natten, og lukten av lunka burger.

Men børsfolket; hva med dem? Hvilken lærdom tar de til seg ved kanten av stupet, der de snart kanskje heller foretrekker bind for øynene om nedturen fortsetter? Men mest sannsynlig handler det vel bare om å sitte stille i båten, å slipe knivene. Om å ta igjen det tapte når stormen omsider stilner.

Gatefolk og aksjespekulanter: Hunting High and Low med pappkrus og jakten på neste ALL TIME HIGH.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt