Arild Hermstad

19

Villeder om klimasmart jordbruk

Å antyde at norsk kjøttproduksjon bidrar til økt matsikkerhet er villledende.

Publisert: 20. jan 2016

I Vårt Land 18. januar argumenterer Bjørn Gimming i Norges Bondelag mot å redusere norsk kjøttproduksjon. Han hevder at norsk storfe-kjøttproduksjon er mer klimavennlig enn utenlandsk, og at Norge må øke matproduksjonen for å fø en voksende befolkning.

Men premissene skurrer. For det første: Vi trenger ikke spise like mye kjøtt som i dag. Antall husdyr på jorda vokser nå dobbelt så fort som antall mennesker. Kloden har ikke plass til ni milliarder med nordmenns kjøttforbruk. Vi må spise mer korn, belgvekster og grønnsaker, og mindre animalsk mat. I Vest-Europa går to tredeler av kornet og nær 60 prosent av belgvekstene som dyrkes til dyrefôr. Nordmenn spiser dobbelt så mye kjøtt som for 40 år siden.

For det andre: Å antyde at norsk kjøttproduksjon bidrar til økt matsikkerhet er villledende. Norske kyr og sauer spiser nesten dobbelt så mange kalorier i form av kraftfôr, som består av mat som mennesker kunne spist, som de produserer i form av kjøtt og melk. Mindre norsk kjøtt- og melkeproduksjon vil derfor være en fordel for den globale matsikkerheten.

Bør Norge produsere kjøtt? Ja, men mindre enn i dag. Drøvtyggere kan bare bidra til bedre global­ matsikkerhet hvis de slutter å leve av menneskemat. Husdyrhold står for en større andel av klimagassutslippene enn hele transportsektoren. Derfor er forslaget fra Grønn skattekommisjon om å vri jordbrukssubsidiene vekk fra kjøtt og over på korn konstruktivt, hvis det kombineres med en kjøttavgift som reduserer forbruket.

Norske bønder må tørre å se kritisk på hva slags mat vi produserer i tillegg til hvordan vi produserer den. Vi håper Norges Bondelag vil være med oss i kampen for et mer miljøvennlig jordbruk i Norge. Det innebærer, enten vi liker det eller ikke, langt lavere kjøttproduksjon og kjøttforbruk enn i dag.

Først publisert i Vårt Land 20.01.2016

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Visjon Norge som «Guds forrådshus»?
av
Cecilie Erland
22 dager siden / 2167 visninger
Å bli forma til eit kristent liv
av
Hallvard Jørgensen
20 dager siden / 1794 visninger
Fleksibel og sliten
av
Merete Thomassen
8 dager siden / 1289 visninger
Klima er viktigst!
av
Arne Danielsen
28 dager siden / 1205 visninger
Lengselen etter det evige hjem
av
Heidi Terese Vangen
13 dager siden / 1111 visninger
Respektløshet og bedrag i Jesu navn
av
Pål Georg Nyhagen
23 dager siden / 1053 visninger
Rusreformen som gjør vondt verre
av
Constance Thuv
16 dager siden / 911 visninger
Prestekallet kommer innenfra
av
Maryam Trine Skogen
27 dager siden / 896 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere