Verdidebatt

Villeder om klimasmart jordbruk

Å antyde at norsk kjøttproduksjon bidrar til økt matsikkerhet er villledende.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I Vårt Land 18. januar argumenterer Bjørn Gimming i Norges Bondelag mot å redusere norsk kjøttproduksjon. Han hevder at norsk storfe-kjøttproduksjon er mer klimavennlig enn utenlandsk, og at Norge må øke matproduksjonen for å fø en voksende befolkning.

Men premissene skurrer. For det første: Vi trenger ikke spise like mye kjøtt som i dag. Antall husdyr på jorda vokser nå dobbelt så fort som antall mennesker. Kloden har ikke plass til ni milliarder med nordmenns kjøttforbruk. Vi må spise mer korn, belgvekster og grønnsaker, og mindre animalsk mat. I Vest-Europa går to tredeler av kornet og nær 60 prosent av belgvekstene som dyrkes til dyrefôr. Nordmenn spiser dobbelt så mye kjøtt som for 40 år siden.

For det andre: Å antyde at norsk kjøttproduksjon bidrar til økt matsikkerhet er villledende. Norske kyr og sauer spiser nesten dobbelt så mange kalorier i form av kraftfôr, som består av mat som mennesker kunne spist, som de produserer i form av kjøtt og melk. Mindre norsk kjøtt- og melkeproduksjon vil derfor være en fordel for den globale matsikkerheten.

Bør Norge produsere kjøtt? Ja, men mindre enn i dag. Drøvtyggere kan bare bidra til bedre global­ matsikkerhet hvis de slutter å leve av menneskemat. Husdyrhold står for en større andel av klimagassutslippene enn hele transportsektoren. Derfor er forslaget fra Grønn skattekommisjon om å vri jordbrukssubsidiene vekk fra kjøtt og over på korn konstruktivt, hvis det kombineres med en kjøttavgift som reduserer forbruket.

Norske bønder må tørre å se kritisk på hva slags mat vi produserer i tillegg til hvordan vi produserer den. Vi håper Norges Bondelag vil være med oss i kampen for et mer miljøvennlig jordbruk i Norge. Det innebærer, enten vi liker det eller ikke, langt lavere kjøttproduksjon og kjøttforbruk enn i dag.

Først publisert i Vårt Land 20.01.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt